• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Rijkste landen in Afrika – Top 10 Rijkste landen Afrika! [2024 update]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 15/11/2023

Ben jij benieuwd naar de rijkste landen in Afrika van het laatste decennium? Wij onderzochten voor dit artikel de top 10 rijkste Afrikaanse landen en vergeleken het bruto binnenlands product op dit prachtige continent.

Benieuwd naar de resultaten? Ontdek hieronder in deze top 10 rijkste Afrikaanse landen hoe rijk het Afrikaanse continent nu echt is!

Rijkste landen Afrika

Top 10 rijkste landen Afrika

Het rijkste land hebben wij beoordeeld op basis van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. Dit is kort gezegd hoeveel economische output een land per inwoner heeft. Hoe hoger het bbp per hoofd van de bevolking, hoe rijker het land.

Genoeg gepraat, hieronder volgt de top 10 rijkste landen in Afrika!


10. Tunesië

Tunesië, een economische krachtpatser in Noord-Afrika, drijft op toerisme, textiel, en landbouw. Deze sectoren stimuleren de economische groei, met een bbp per hoofd van €3807.

De bloeiende toeristenindustrie en export van olijfolie en textiel dragen aanzienlijk bij aan de welvaart van Tunesië.


9. Swaziland

Swaziland, met een BBP per hoofd van €3.978, genereert inkomsten voornamelijk uit landbouw en industrie, waaronder suiker- en houtproductie. De economie profiteert ook van toerisme en textielexport.

Echter, de welvaart is onevenredig verdeeld: de stedelijke gebieden kennen meer welvaart, terwijl landelijke regio's economisch achterblijven.


8. Namibië

Namibië, met een BBP per hoofd van €4.866, verdient voornamelijk geld door mijnbouw, waaronder diamanten, uranium, en goud. Deze sector is cruciaal voor de exportinkomsten. Andere belangrijke economische pijlers zijn landbouw en toerisme, waarbij de unieke landschappen en rijke dierenwereld bezoekers van over de hele wereld trekken.


7. Libië

Libië, met een BBP per hoofd van €6.357, genereert het merendeel van zijn inkomsten uit de olie-industrie, die verantwoordelijk is voor het grootste deel van zowel het BBP als de exportopbrengsten. Deze rijkdom aan oliebronnen plaatst Libië als een van de topolie-exporteurs in Afrika.


6. Botswana

Botswana, met een BBP per hoofd van €6.805, baseert zijn economie voornamelijk op diamantmijnbouw, die de grootste bijdrage levert aan het nationale inkomen.

Daarnaast speelt veeteelt een belangrijke rol, samen met opkomende sectoren zoals toerisme, gericht op de rijke natuur en wildlife van het land.


Ter vergelijking: het laagste bbp per hoofd van het afgelopen decennium gaat naar het Centraal Afrikaanse Republiek, met een bbp per hoofd van €700. Nederland, daarentegen, heeft een bbp per hoofd van zo'n €45.000.


5. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, met een BBP per hoofd van €7.055, is economisch veelzijdig. Het land verdient vooral aan mijnbouw, met een rijkdom aan mineralen zoals goud en platina. Andere belangrijke sectoren in Zuid-Afrika zijn landbouw, industrie, en financiële dienstverlening. Toerisme draagt ook significant bij, dankzij de diverse landschappen en rijke cultuur.4. Equatoriaal-Guinea

Equatoriaal-Guinea, met een BBP per hoofd van €7.507, is sterk afhankelijk van de olie-industrie, die de ruggengraat van zijn economie vormt.

In Equatoriaal-Guinea zijn de olie- en gasproductie de belangrijkste bronnen van inkomsten en export. Dit heeft Equatoriaal-Guinea tot een van de rijkste in Afrika gemaakt qua BBP per hoofd.


3. Gabon

Gabon, met een BBP per hoofd van €8.636, baseert zijn economie voornamelijk op de olie-industrie, die de grootste bron van inkomsten en export vormt.

Naast olie draagt ook de houtkap significant bij aan de economie. Deze rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen maakt Gabon een van Afrika's welvarendste landen.


2. Mauritius

We vervolgen de lijst met een van de prachtigste tropische eilanden in de Indische Oceaan, Mauritius, met een BBP per hoofd van €9.063. Mauritius onderscheidt zich door een diverse economie.

Het land verdient voornamelijk aan toerisme, textiel, suiker, en financiële diensten. Het bloeiende toerisme profiteert van de prachtige stranden en culturele diversiteit, terwijl de financiële sector aanzienlijke buitenlandse investeringen aantrekt.


1. Seychellen

En dan sluiten we de lijst af met het rijkste land en eiland in Afrika: de Seychellen. Het internationaal monetair fonds concludeerde dat de Seychellen met een BBP per hoofd van €12.963 het rijkste land op het Afrikaanse content is.

Geen toeval dat eilanden hoog scoren, want de Seychellen verdienen geld hoofdzakelijk door toerisme, dat profiteert van de idyllische stranden en unieke biodiversiteit.

Daarnaast speelt visserij, vooral de tonijnindustrie, een belangrijke rol in de economie. Deze combinatie van toerisme en duurzame visserij maakt Seychellen tot een van Afrika's rijkste landen.


Veelgestelde vragen

Wat is het rijkste land in Afrika?

Het rijkste Afrikaanse land zijn de Seychellen.

In welke landen wonen de meeste miljonairs in Afrika?

De meeste miljonairs wonen voornamelijk op eilanden, zoals de Seychellen en Mauritius.

Wat is het armste land in Afrika?

Het armste land in Afrika is het Centraal Afrikaanse Republiek.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>