• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • De Top 10 Rijkste gemeentes van Nederland in 2024!

Wat veel mensen niet weten is dat in Nederland niet alle gemeenten evenveel geld te besteden hebben. Zo is de ene gemeente dus rijker dan de ander.

Dit is namelijk afhankelijk van hoe vermogend de mensen zijn die in de gemeente wonen. Daar geven we ook nog een uitleg over. Maar wat is dan de rijkste gemeente van Nederland?

Wij hebben het voor je uitgezocht én de feitjes op een rij gezet in dit artikel.

Wat is de rijkste gemeente van Nederland?

Dus, wat is nou dan eigenlijk de rijkste gemeente van Nederland? Tromgeroffel.... Het is Bloemendaal! Dat is ook niet zozeer een verrassing, want Bloemendaal staat ook een beetje bekend als een kakkersplek.

 

Het gemiddelde vermogen van een huishouden in Bloemendaal is maar liefst 381.100 euro. Kortom: behoorlijk wat geld. Veel meer dan een doorsnee vermogen van een huishouden in Nederland!De rijkste gemeenten op een rijtje

Om het nou nog net wat interessanter te maken hebben wij de rijkste gemeenten voor je op een rijtje gezet.

De hoogste vermogens bevinden zich waarschijnlijk op plekken waar je het niet van verwachten. Deze rijke gemeenten hebben dan ook een verbazingwekkend hoog gemiddeld vermogen.

Veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Hieronder staan de tien gemeenten met het meeste vermogen op een rij. Benieuwd? Lees dan vooral vlug verder!

10. Sint Anthonis

Op nummer tien staat Sint Anthonis. Dit is een gemeente in Noord-Brabant. Het gemiddeld vermogen van de inwoners hier is maar liefst 227.000 euro. Behoorlijk wat geld dus.

Wat hieraan opvalt, is dat Brabantse dorpen vrij vermogen blijken te zijn. Hierover later meer. Ondanks dat Sint Anthonis op de tiende plek staat is dit voor alsnog veel hoger dan het landelijk gemiddelde.

9. Bergen

Op nummer 9 staat Bergen. Deze gemeente ligt gelegen in Noord-Holland. Het gemiddeld vermogen ligt dan ook maar nét iets hoger dan bij de nummer 10: gemiddeld 228.000 euro per huishouden. De gemeente ligt net iets boven Alkmaar en lekker dicht bij de zee.

8. Oirschot

Ook Oirschot wist een plekje te bemachtigen in de top 10. Het doorsnee vermogen van de bewoners in deze gemeente is 229.800 euro per huishouden. Wederom een behoorlijk bedrag dus.

7. Bunnik

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar Bunnik staat op de zevende plek in deze rij van rijkste gemeentes. De gemiddelde Nederlander zal hier nog behoorlijk jaloers van worden, met een vermogen van 230.500 euro.

6. Hilvarenbeek

Het gemiddelde vermogen in Hilvarenbeek is maar liefst 231.000 euro. Wat opvalt is dat ook deze gemeente gevestigd is in Noord-Brabant.

5. Alphen-Chaam

Wederom kunnen we de rijkdom gaan opzoeken in Noord-Brabant. Uit gegevens van het bureau voor de statistiek blijkt dat het doorsnee vermogen hier ook behoorlijk hoog ligt. Een slordige 249.000 euro welteverstaan.

4. Heemstede

Dan komen we weer uit bij een gemeente in Noord-Holland. Ditmaal Heemstede. Daar kunnen de grote steden nog wat van leren, met een vermogen van 283.000 euro. 

Grappig feitje: Heemstede is de buurman van Bloemendaal. We kunnen dus wel stellen dat vermogende mensen zich graag in deze regio bevinden.

3. Rozendaal

Dat Rozendaal in dit rijtje staat komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Zo staat de prominente gemeente bekend om de welvarende inwoners.

Het vermogen is 299.000 euro gemiddeld per huishouden. Bijna drie ton dus!

2. Laren

Op de tweede plek staat Laren. Hier is het vermogen direct een stuk hoger dan bij de nummer drie: namelijk 375.000 euro. Bizar veel geld. Misschien verhuizen wij ook wel naar Laren!

1. Bloemendaal

En op nummer één staat dus Bloemendaal. De inwoners zijn hier maar liefst 8 keer rijker dan de gemiddelde Nederlander. Bizar eigenlijk!


De grote steden lopen achter

Zoals eerder gezegd blijven de grote steden dus zwaar achter lopen. Hier wonen ook vaak meer mensen met een niet Westerse migratieachtergrond en veel studenten.

Iemands levensfase heeft ook erg veel invloed op het gemiddelde van de Nederlandse huishoudens op die plek. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat het gemiddeld vermogen automatisch lager ligt.

De laagste doorsnee vermogen bevinden zich in de grote steden als Rotterdam. Nou valt Rotterdam ook direct onder de armste gemeenten van Nederland, ver onder het landelijk gemiddelde.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>