Wanneer je besluit om zakelijk geld te lenen zul je te maken hebben met rente. De rente op een zakelijke lening of bedrijfsfinanciering verschilt per aanbieder. Op deze pagina vertellen we je meer over de hoogte van de rentes, maar ook hoe dit bedrag precies wordt opgebouwd. Tot slot kun je onderaan de pagina de rente vergelijken van verschillende zakelijke lening aanbieders.


Rente berekenen

Hoe kan het dat verschillende partijen verschillende rente percentages berekenen over een zakelijke lening? Nou dat is simpel, ze gebruiken namelijk allemaal een eigen methode om deze te berekenen. Aan de hand van deze berekeningen wordt het rentepercentage opgebouwd. 

We nemen je mee in hoe dat werkt;

Basisrente

De basisrente is over het algemeen hetzelfde bij meerdere fintech bedrijven. Dit is de prijs die het kost om geld 'in te kopen' op de geldmarkt. Deze rente wordt door de markt bepaald (verhouding tussen vraag en aanbod). We spreken dan ook vaak van marktrente.

Operationele kosten

Stel dat jij geld leent van een bedrijf. Dan wordt jouw lening aanvraag ontvangen, beoordeeld, geanalyseerd en eventueel toegewezen. Dit kost allemaal geld. Het bedrijf moet deze mensen tenslotte betalen. De kosten die gepaard gaan met het verstrekken van leningen worden operationele kosten genoemd. Deze zijn doorberekend in de totale rente die je betaalt op een zakelijke lening. 

Kapitaalkosten

Kapitaalkosten zijn kosten die een kredietaanbieder berekent voor het achter de hand houden van een buffer. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er op ieder moment genoeg geld verstrekt en uitgeleend kan worden. 

Risicokosten

Stel je voor dat een bedrijf 200.000 euro leent, maar halverwege het terugbetalen failliet gaat. De geldverstrekker leidt dan een enorm verlies. Helaas gebeuren dit soort dingen wel af en toe. Om dit risico in te dekken berekent men dan ook risicokosten door op de rente.

Winstmarge

Tot slot het laatste onderdeel van hoe de rente op een zakelijk lening wordt opgebouwd. De winstmarge is het deel waarmee het bedrijf winst kan maken. Winst is natuurlijk belangrijk voor een bedrijf om te blijven bestaan en door te groeien. In de afbeelding hieronder zie je hoeveel elk onderdeel bijdraagt aan de totale rente.

Opbouw rente bedrijfsfinanciering

kosten rente

Zoals je kunt zien zijn de risicokosten variabel. Deze kosten zijn volledig afhankelijk van het risicoprofiel dat de verstrekker van jou maakt. Denken zij dat het risico dat jij de lening niet kunt terugbetalen hoger is dan gemiddeld? Dan betaal je meer rente op je zakelijke lening. Wanneer ze denken dat het risico lager is dan gemiddeld betaal je dus ook minder.

Nu je weet hoe de rente is opgebouwd is het tijd voor het kiezen van een zakelijke financiering.

Rente zakelijke lening vs zakelijk krediet

De hoogte van de rente is vaak hetzelfde of vergelijkbaar tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet. Het verschil zit hem in het feit dat je bij een zakelijk krediet alleen rente betaald over het bedrag dat je maximaal opneemt. Eerder gingen we al dieper in op het verschil tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet.

Wat is de marktconforme rente op een zakelijke lening?

Waar je ook een lening afsluit, je wil niet meer betalen dan nodig. Naast een goede service wil je een partij die meedenkt en je een marktconforme rente op je zakelijke lening doorberekent. Maar wat is een marktconform rente precies?

Over het algemeen is dit rond de 3,3% per maand. Dit kan iets lager zijn (maximaal 2,8%) of juist iets hoger, wanneer jouw bedrijf een hoog risicoprofiel heeft.

Rente zakelijke lening vergelijken

Maanden

Rente

Bridgefund

+- 2,4% pm

New10

+- 2,3% pm

Qeld

+- 3,1% pm

Swishfund

+- 2,2% pm

Kredietvooruit

+- 1,35% pm + 6% pj


Veelgestelde vragen

Hoe wordt de rente op een bedrijfsfinanciering bepaald?
De rente wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren: marktrente, risico, kapitaalkosten, marge en operationele kosten.

Waarom is het belangrijk om de rente te vergelijken?
Een rente die slechts 0,2% hoger is kan je op jaarbasis duizenden euro's extra kosten. Vergelijken is daarom extra belangrijk.

Hoe hoog is de rente op een zakelijk krediet?
De rente op een zakelijk krediet bedraagt minimaal 2,3% en maximaal 4,3%, afhankelijk van jouw bedrijfssituatie. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>