• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is remote werken? 5 belangrijkste voordelen (en 4 nadelen) + Tips!

Wat is remote werken? Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: mensen die remote werken. Lijkt dit jou wel wat? Dan ben je hier op de goede plek. Wij gaan je er namelijk alles over vertellen wat je wil en moet weten.

Zo kan jij perfect voorbereid bezig met remote werk. Zo gaan we onder andere in op de verschillende voor- en nadelen. Benieuwd? Lees dan gauw verder.


Laten we eerst beginnen met uitleggen wat remote werken precies is. Het betekent in principe dat medewerkers volledig locatie onafhankelijk kunnen werken. Maar ook freelancers werken soms zelfs volledig remote. Dat is ook iets wat je steeds vaker voorbij ziet komen.

Dit kan thuis zijn, maar bijvoorbeeld ook in het buitenland. Eigenlijk is het enige wat je dan nodig hebt een goede internetverbinding en een laptop. Klinkt best goed, toch?Waarom is remote werken zo populair?

Zeker de afgelopen jaren is remote werken razend populair geworden. Hoe komt dit? Heel simpel: de pandemie. Naar kantoor gaan zat er toen tijdelijk niet meer in. maar goed, het werk moest wel gedaan worden. Daarom begonnen veel bedrijven met thuiswerken.

En dat beviel bij de meeste werknemers erg goed. Zo goed, dat het nu behoorlijk populair is. En nu wordt er niet alleen vanuit huis gewerkt, maar bijvoorbeeld ook vanuit het buitenland. Dus: niet meer iedere dag naar kantoor, maar af en toe er tussenuit. Helaas zijn er ook aardig wat tegengeluiden als het gaat om thuiswerkers. Daarover later meer.


Wat zijn de voordelen van remote werken?

Is remote werken wat voor jou? Zoals eerder gezegd brengt het dus aardig wat voordelen met zich mee. Wij bespreken ze hieronder met je.

 • 1. Minder reistijd

Sommige werknemers zitten dagelijks meerdere uren in de auto van en naar werk. Dat is eigenlijk zonde van de tijd. Met remote werken heb je geen last meer van reistijd. Dat kan ook zorgen voor kostenbesparing voor zowel jou als de baas. Er hoeven dan ook geen reiskosten betaald te worden.

 • 2. Bijzondere plekken ontdekken

Wanneer jij remote gaat werken kan je ervoor kiezen dit te combineren met reizen. Iets wat voorheen in loondienst niet als een optie werd gezien. Dit is direct ook een van de belangrijkste voordelen voor veel mensen. Je hebt veel meer vrijheid.

Lekker in het buitenland werken in de zon, wie wil dat nou niet? Je leert interessante mensen kennen, kan genieten van mooi weer en wat zien van de wereld. In veel landen is ook goede verbinding waardoor jij prima met je laptop kan werken.

 • 3. Meer tijd voor je gezin

Wanneer je gaat thuiswerken heb je ook meer tijd over voor je gezin. Tussen de meetings door even lunchen met je kind in plaats van op kantoor. Dat is toch best leuk! Of even tijdens de pauze een rondje wandelen met vrienden in de buurt.

 • 4. Makkelijker privé en werk combineren

Even naar de tandarts? Of de dokter? Dan kan je dat heel eenvoudig combineren met thuiswerken. Dan hoef je ook niet eerder weg van kantoor, of later te beginnen. Fijn voor jou, en fijn voor de werkgevers. Eigenlijk een win-win situatie dus.

 • 5. Hogere productiviteit

Even naar de tandarts? Of de dokter? Dan kan je dat heel eenvoudig combineren met thuiswerken. Dan hoef je ook niet eerder weg van kantoor, of later te beginnen. Fijn voor jou, en fijn voor de werkgevers. Eigenlijk een win-win situatie dus.


Wat zijn de nadelen van remote werken?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. En bij remote werken is dat (helaas) ook het geval. Om te zorgen dat jij een goede afweging kan maken bespreken we tevens de nadelen van in huis werken.

 • 1. Veel afleiding

We zeiden net natuurlijk dat thuis gaan werken zorgt voor meer productiviteit. Maar goed, dat is niet in alle gevallen zo. Soms zorg het namelijk voor minder productiviteit en meer afleiding.

Zeker wanneer je kinderen hebt. Het combineren kan best lastig zijn, en een klein kind heeft nou eenmaal extra aandacht nodig. Erg belangrijk is dus om hier een goede balans in te vinden, en misschien te zorgen voor een aparte ruimte waar je kan werken. Dit zonder gestoord te worden.

 • 2. Eenzaamheid

Het kan heerlijk zijn om alleen te werken. Maar goed, wanneer je alleen woont kan dit best eenzaam zijn. Je hebt dan niet allerlei verschillende mensen om je heen waar je even mee kan kletsen. In sommige gevallen kan dat best eenzaam aanvoelen. Zeker als jouw andere collega's wel op kantoor zitten.

 • 3. Niet alle werkgevers zitten hier op te wachten

Sommige werkgevers houden van overzicht en willen weten wat de werknemers allemaal doen. En wanneer jij thuis zit hebben ze daar weinig grip op. Daarom zijn lang niet alle werkgevers fan van remote werken.

Ze hebben er aardig wat moeite mee om dat vertrouwen uit handen te geven. Aan jou als werknemer de taak om hierover in onderhandeling te gaan dus. En dat kan behoorlijk spannend uitpakken. En dan hopen dat jouw werkgever hier ook in mee gaat.

 • 4. Extra kosten voor werkgevers

Als jij op kantoor zit heb je altijd verwarming en airco. Ook wordt de lunch vrijwel overal geregeld voor de werknemers. Zo profiteer jij dus van een gratis lunch iedere dag. Wanneer jij wil remote werken is dit anders.

Je moet dan namelijk zelf je lunch kopen en betalen voor gas en licht. Hierdoor kunnen jouw vaste lasten dus aardig oplopen, zeker wanneer je besluit veel thuis te werken.


Remote werken in een coworking space

Ben jij bang dat je niet genoeg concentratie hebt wanneer je remote werkt? Dat is iets waar veel freelancers last van hebben. Afgeleid raken van de klusjes die in huis nog gedaan moeten worden bijvoorbeeld. Of je lieve huisdier waar je eigenlijk wel even mee wil knuffelen. Maar goed, wat doe je dan? Je wil juist niet alle dagen op kantoor zitten.

Gelukkig bestaat daarvoor de speciale coworking space. Dit is vaak een soort kantoorruimte waar meerdere freelancers of remote werkers een bureau kunnen huren. Hier kan jij dan extra geconcentreerd aan de slag. Soms kan je werkplekken ook afhuren voor een bepaalde periode. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt natuurlijk.

En het is niet alleen fijn voor de concentratie, maar ook goed tegen eenzaamheid. Je bent omringd door andere mensen waar je ook altijd even een praatje mee kan houden, mocht je willen. Dat kan een enorme uitkomst zijn, al is het bijvoorbeeld maar voor een paar keer per maand.

Remote werken in co-working space

Remote werkplek inrichten

Ben jij overtuigd, en wil je graag remote gaan werken? Mooi! Dan is het zaak dat je een eigen werkplek creëert voor jezelf. Hierdoor kan jij optimaal werken zonder afgeleid te raken. Maar zo´n eigen werkplek inrichten, hoe doe je dat eigenlijk? Wij gaan je helpen.

In sommige gevallen geeft de werkgever de medewerkers budget om een eigen kantoorplek mee in te richten. Hiervan kan je een bureau of een bureaustoel kopen, bijvoorbeeld. Een goed bureau is ook erg belangrijk, zodat jij al je spullen hierop kwijt kan. Zorg dus voor genoeg ruimte. Daarnaast is een goede stoel ook belangrijk, omdat je toch behoorlijk wat zit.

En zitten is eigenlijk behoorlijk slecht voor je. Een werkplek met een verstelbaar bureau is daarom erg aan te raden. Zo kan je tijdens het werken ook even staan. En dat is stukken beter voor je mobiliteit. Verder heb je dus ook een goede laptop nodig. Eentje die snel werkt, waardoor jij optimaal kan presteren.

En daarbij hoort ook een stabiele internetverbinding. Is de wifi bij jou thuis niet zo goed? Overweeg dan wifi versterkers of een extra modem aan te schaffen. Anders wordt het remote werken wel heel lastig. En tot slot: de juiste software is super belangrijk. Hoe ga je videobellen? Via Google Meets, of juist via Microsoft Teams? Dit zijn dingen om even goed over na te denken. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan het werk gaat.


Remote werken: een paar tips

Wij sluiten dit artikel af met een paar handige tips. Met behulp van deze tips wordt dat remote werken een appeltje-eitje. Je leest ze hieronder.

 • 1. Zorg voor duidelijkheid

Communiceer altijd met jouw werkgever over welke dagen of weken je thuis wil werken. Stel ook je collegas op de hoogte. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn. En mocht er dan een meeting zijn, plan dit online in. Op die manier voorkom je misverstanden. Dat is zonde.

 • 2. Plan je vakanties goed in

Wil je remote werken in het buitenland? Zorg dan dat jij je vakantie zo goed mogelijk hebt ingepland. Ga werken op vaste tijdstippen en hou je hier ook aan. Anders loop je risico dat je langer moet doorwerken. En dat is weer zonde van de vakantietijd. Je wil uiteraard ook een beetje vakantie vieren buiten het remote werken om.

 • 3. Kom met een goed voorstel

Heeft jouw werkgever nog wat meer overtuiging nodig? Kom dan met harde feiten over de voordelen van remote werken. Heb het eventueel over cijfers waaruit blijkt dat de productiviteit omhoog gaat. Misschien zorgt dat ervoor dat je je werkgever net over de streep kan trekken. Benoem vooral ook wat de voordelen zijn van remote werken voor je werkgever, in plaats van alleen voor jou. Je kan het!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>