• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Hoe hoog is de reiskostenvergoeding in 2024? Ontdek hier de 2024 reiskostenvergoeding!

Wanneer jij voor een ander op pad gaat kan je hiervoor vaak een reiskostenvergoeding krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je naar je werk gaat. Maar hoeveel is deze vergoeding anno 2024 nou eigenlijk? Wij gaan het met je bespreken in dit artikel.

Reiskostenvergoeding berekenen

Werkgevers mogen €0,23 per kilometer belastingvrij uitbetalen aan werknemers. Je kunt je minimale reiskostenvergoeding simpel berekenen door dit bedrag te vermenigvuldigen met het aantal werkdagen en het aantal kilometers. Gebruik hieronder onze calculator om je reiskostenvergoeding te berekenen.


De onbelaste reiskostenvergoeding

Over reiskostenvergoeding hoef je géén belasting te betalen, tot een bepaald bedrag. Je krijgt de vergoeding per gereden kilometer. Dit wordt ook wel een kilometervergoeding genoemd.

De belastingvrije reiskostenvergoeding 2024 is maar liefst €0,23 per kilometer. Dit is dus een belastingvrije vergoeding, wat betekent dat jouw werkgever noch jij hierover belasting hoeft te betalen. Dit kan afgetrokken worden van de winst.


De voorwaarden

Maar goed, er zit eigenlijk ook een addertje onder het gras. Deze vergoeding geldt namelijk alleen voor woon- werkverkeer en reiskosten tijdens het werk.

Dat houdt in dat dus alleen de daadwerkelijk gereden kilometers zonder belasting vergoed mogen worden. Het is dus van belang dat je alle zakelijke reizen die je aflegt ook goed registreert.

Reiskosten berekenen

Hoe zit het met openbaar vervoer?

Wat nou als je met het openbaar vervoer reist, omdat je geen auto hebt? Nou, dan krijg je een reisaftrek. Dit is onder bepaalde voorwaarden uiteraard.

Het bedrag kan je aftrekken van je inkomen. De gemaakte kosten mag je dus niet aftrekken. Wanneer je werkgever een vergoeding ontvangt voor de reiskosten dien je dit van het vaste bedrag af te trekken.

Kortom: het is dus zeker mogelijk, al werkt het net iets anders.

Hierbij is het ook goed om te vermelden dat als je voor woon- werkverkeer een trajectkaart of ov-kaart gebruikt je over het abonnement geen belasting betaalt.

Ook betaal je geen belasting als je met een taxi, vliegtuig of schip reist voor je werk.


Hoe zit het boven de grens van onbelaste reiskostenvergoeding?

Tot 23 cent per kilometer wordt vergoed. Maar het kan best zijn dat jij meer geld dan dit kwijt bent per gereden kilometer. Je zit dan dus boven de maximale onbelaste reiskostenvergoeding.

Het deel dat boven de 0,23 per kilometer zit geldt als loon. Dat betekent dat je hierover dus loonheffing moet betalen.

Maar wees niet getreurd. Je kan dit namelijk, wanneer je het slim doet, omzeilen. Ook als je boven de belastingvrije kilometervergoeding zit.

Via de WKR (werkkostenregeling) kan je een hogere vergoeding aangewezen krijgen als eindheffingsloon. Het bedrag boven de vergoeding blijft dan ook onbelast.

Maar goed, hier zijn ook weer uitzonderingen voor. Bekijk dit dus van tevoren goed.


Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Misschien vraag je je wel af of jij recht hebt op reiskostenvergoeding. Dit kan zijn wanneer je met het openbaar vervoer reist evenals in de auto. En die €0,23 per kilometer belastingvrij krijgen is toch wel zo fijn.

Er zijn meerdere manieren om te kijken of jij de gemaakte reiskosten vergoed kan krijgen. Reiskostenvergoeding betalen is niet verplicht. Maar met de stijgende brandstofprijzen is dit toch wel zo collegiaal.

Hieronder leggen wij je uit hoe je kan controleren of je recht hebt op onbelaste kilometervergoeding of een vaste vergoeding.


1. Neem een kijkje in je arbeidsovereenkomst

Allereerst is het goed om even te kijken in je arbeidsovereenkomst of vergoeding krijgen mogelijk is. Werkgevers zijn verplicht dit op te nemen in het contract.

En die zakelijke kilometers vergoed krijgen is toch wel zo fijn. Zakelijk reizen met eigen vervoer kan namelijk behoorlijk oplopen in de kosten. Wanneer de reiskostenvergoeding staat in het contract is je werkgever verplicht zich hieraan te houden.

Dit onbelaste reiskostenvergoeding geldt alleen voor de dagen waarop je werkt.

Als jij in het weekend bijvoorbeeld een dagje weggaat met de auto of ov-kaart krijg je geen vergoeding.

Wat nou als je dit wel met de werkgever hebt besproken, maar het staat nergens in je contract? Dan moet je kunnen bewijzen dat je hierover afspraken hebt gemaakt met de werkgever.

Wanneer je een nieuwe baan krijgt en naar je vaste werkplek reist kan je ook overleggen met de nieuwe baas over zo'n vergoeding. Maar goed, zoals eerder gezegd, is dit dus niet verplicht.

2. Check de CAO

Wanneer je in de arbeidsovereenkomst niks ziet kan je altijd nog een kijkje nemen in het CAO. In een CAO kan namelijk staan dat je recht hebt op een reiskostenvergoeding.

Ook de hoogte hiervan staat daarin opgenomen. Wanneer dit niet in het contract staat, maar wel in het bijbehorende CAO dient je medewerker dit alsnog te betalen.

Wanneer de reiskostenvergoeding naar jouw idee te laag is kan je ook proberen te onderhandelen over een hogere reiskostenvergoeding.

3. Tot slot: bekijk de bedrijfsregels/ personeelshandboek

Je kan ook nog kijken of er afspraken over de onbelaste kilometervergoeding staan in het personeelshandboek of de bedrijfsregeling.

Wanneer je deze niet hebt kan je je werkgever vragen om een kopie. Deze is dan ook verplicht om jou dit te geven.


Reiskostenvergoeding als ZZP'er

Hoe zit het dan eigenlijk wanneer je zelfstandige bent? Je hebt dan geen werkgever om aan te kijken voor een vergoeding.

Toch komt het regelmatig voor dat je als ZZP'er op pad moet naar bijvoorbeeld de klant. Daarom vragen de meeste zelfstandige een reiskostenvergoeding bij de klanten.

De vergoeding wordt gezien als omzet, wat betekent dat je hierover BTW moet betalen.

De reiskosten kan je met hetzelfde tarief factureren als de rest van je vergoeding. Verder geldt dan nog dat uitgaven die je doet om omzet te realiseren gelden als zakelijke kosten.

Deze reiskosten mag je aftrekken van de winst, waardoor je weer minder inkomstenbelasting betaalt.

Ga je nou op de fiets naar een klant? Ook dan kan je de reiskosten aftrekken van de winst! Dit geldt ook voor woon-werkverkeer. Dus: ga jij iedere dag op de fiets naar kantoor toe?

Dan kan je dit toch weer aardig wat geld besparen! Wanneer je met het openbaar vervoer of de taxi naar een opdracht reist zijn de kosten van de gehele reis ook aftrekbaar.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>