• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Brokers
 • /
 • Rabobank zelf Beleggen Review: onze ervaringen! [2024 update]

Rabobank Beleggen Review

Hoewel de Rabobank een prima bank is om mee te beginnen met beleggen zouden we het de meeste mensen niet aanraden.

De kosten van het beleggen bij de Rabobank zijn namelijk aan de hoge kant, helemaal in vergelijking met andere partijen die er zijn. Klik op de knop hieronder om te ontdekken welke partijen wij wel aanraden. 


Is het verstandig om te beleggen bij de Rabobank? Tegenwoordig komen steeds meer mensen erachter dat je meer uit jouw vermogen kunt halen door te beleggen. Alleen is de keuze reuze. Er zijn talloze brokers en banken waarbij je gemakkelijk kunt starten met beleggen. En Rabobank is daarbij een van de populairdere banken om bij te beleggen.

In deze Rabobank beleggen review onderzoeken we voor jou of Rabobank een goede optie is om te starten met beleggen. We kijken daarbij naar de kosten, het aanbod, het gebruiksgemak en nog veel meer. Wil jij starten met beleggen, maar twijfel je of de Rabobank bij jou past? Lees dan verder in deze Rabobank zelf beleggen review!

Beleggen bij Rabobank is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Wat is Rabobank zelf beleggen?

Beleggen Rabobank

Rabobank is een gevestigde naam in de bankenwereld. Sinds 1895 is het mogelijk om jouw geld veilig te stellen bij de Rabobank.

Daarnaast is het mogelijk om te beleggen. Bij banken is het vaak mogelijk om een keuze te maken tussen beheerd beleggen en het zelf op de beurs gaan. Dat is bij Rabobank niet anders.

Hieronder kun je zien dat je met Rabo Zelf Beleggen zelf op de beurs gaat. Daar tegenover staat de optie om beheerd te beleggen, waarbij je kunt kiezen tussen Basis, Actief en Toekomstbeleggen. Elk van deze drie heeft net weer een andere focus. 

Rabobank Beleggen

Op het moment dat je bij Rabobank kiest voor Rabo Zelf Beleggen, maak je een beleggingsaccount aan waarmee je zelf aandelen, obligaties, fondsen en ETF's kunt aankopen. Dat betekent dat je een lijst krijgt met allerlei informatie, zoals de verschillende beurzen, de aandelen, obligaties, fondsen of ETF's op die beurzen en de verschillende prijzen van die producten. 

Vervolgens begin je met het kopen en verkopen van verschillende beleggingen. Je belegt zelfstandig en zonder advies, en je kunt starten met ieder bedrag. Het aanbod van Zelf op de Beurs van Rabobank is niet anders dan het aanbod waarin wordt belegd bij Beheerd beleggen. 

Op het moment dat je kiest voor Beheerd beleggen, wordt het beleggen voor jou gedaan. Dat betekent dat je niet zelf door de lijsten met beleggingen hoeft te grasduinen, maar een professional bij Rabobank doet dat voor jou. Uiteraard betaal je daar meer voor dan dat je zou doen als je Zelf op de beurs zou gaan. 

Het verschil in de drie pakketten bij Beheerd beleggen, Basis, Actief en ToekomstBeleggen, zit vooral in hoe je portfolio wordt samengesteld. Je kunt je bijvoorbeeld wel voorstellen dat je bij ToekomstBeleggen een enorme beleggingshorizon hebt. Je hebt immers nog heel wat jaren voordat je AOW-leeftijd wordt bereikt. Daardoor zal een pakket aandelen dat wordt samengesteld voor jou er anders uitzien dan een belegger die meer op de korte termijn belegd.

Een belegger die belegt via Basis kan maandelijks beleggen zonder een minimaal bedrag. Dit is geschikt voor starters die graag wat extra's uit hun spaargeld willen halen, maar die niet direct €20.000 ter beschikking heeft.

Nu is het de vraag wat er bij jou past: beheerd beleggen, of zelf op de beurs. Hieronder geven we je de highlights van het verschil tussen zelf op de beurs of beheerd beleggen! 

Beheerd beleggen:

 • Kosten zijn stuk hoger dan Zelf op de Beurs
 • Maandelijks of eenmalig inleggen gaat automatisch
 • Nauwelijks controle over jouw portfolio
 • Gemiddeld lager rendement

Zelf op de beurs:

 • Kosten zijn stuk lager dan Beheerd beleggen
 • Beleggen is een actief proces 
 • Veel controle over jouw portfolio
 • Gemiddeld hoger rendement

Voor beide vormen is natuurlijk wel wat te zeggen. Over het algemeen kun je stellen dat Beheerd beleggen geschikt is voor beleggers die zich niet extra willen verdiepen in de marktwerking van beleggingen.

Het is geschikt voor passieve beleggers, die maandelijks (of eenmalig) een bepaald bedrag willen investeren zonder te veel haken en ogen.

Voor deze beleggers is het zo dat zij een hoge prijs betalen voor dat gemak. Het beheerd beleggen bij Rabobank is in vergelijking met andere banken en brokers duur.

Ditzelfde geldt voor het Zelf op de beurs gaan: voor het gemak van beleggen bij de Rabobank betaal je een flinke prijs. Voor precies hetzelfde portfolio zou je bij een broker als DEGIRO veel minder kosten betalen. Dit is voor elke belegger interessanter dan beleggen bij de Rabobank. 


Wat zijn de voor- en nadelen van Rabobank?

Voordelen
 • Beleggen in ETFs, obligaties, aandelen, (duurzame) fondsen en gestructureerde producten is allemaal mogelijk. 
 • Keuze tussen beheerd beleggen en zelf op de beurs
 • Overzichtelijk en gemakkelijk voor starters
 • Anno 2024 toenemend aanbod van duurzame fondsen
 • Automatisch maandelijks beleggen is mogelijk
Nadelen
 • Het aanbod is in vergelijking met brokers laag. 
 • De kosten voor vrijwel alle vormen van beleggen zijn hoger dan bij brokers. 
 • Veel verschillende soorten kosten, waardoor de kosten niet altijd transparant zijn voor gebruikers

Is Rabobank beleggen veilig en betrouwbaar?

Wanneer je gaat beleggen bij een partij wil je natuurlijk weten of deze veilig en betrouwbaar is. Is beleggen bij Rabobank veilig? Je ontdekt het hieronder

De Rabobank is sinds jaar en dag een gevestigde naam in de beleggerswereld. Daarnaast heeft de Rabobank te maken met een aantal partijen die de wetgeving rondom beleggen in acht houden.

De eerste is de Wet giraal effectenverkeer. In de Wet giraal effectenverkeer is bepaald dat banken en beleggingsondernemingen de effecten van beleggers moeten scheiden van de rest van het vermogen binnen de bank of beleggingsonderneming. Hierdoor is jouw belegd vermogen dus beschermd als de Rabobank failliet gaat.

Nu kan het soms zo zijn dat deze Wet niet toereikend is voor jouw portfolio, omdat sommige beleggingen bijvoorbeeld net buiten deze regelgeving valt. In dat geval treedt het depositogarantiestelsel in werken. Binnen dit depositogarantiestelsel wordt een bedrag van €20.000 gegarandeerd vergoedt. Dit garantiestelsel wordt geregeld door De Nederlandsche Bank. 

Als laatste is het zo dat de laatste jaren een impuls vanuit de samenleving is gekomen om kritischer te kijken naar beleggingen. De Rabobank heeft dit opgepakt door meer te beleggen in fondsen die een hoge ESG-score hebben. In dit artikel over wat ESG is leggen we uit hoe je via de ESG een inschatting kunt maken over de duurzaamheid van een belegging.

Of de Rabobank een veilige aanbieder van beleggen is, kunnen we redelijk kort zijn. Ja, de Rabobank is veilig. Dit betekent natuurlijk niet dat beleggen bij de Rabobank risicoloos is. Qua risico maakt het niet uit of je bij de Rabobank of bij DEGIRO zit: het risico blijft - door de marktwerking - overal gelijk. 


Hoe open je een Rabobank beleggingsrekening?

Het openen van een Rabobank beleggingsrekening is vrij simpel. Voordat je de stap maakt om een account aan te maken is het van belang dat je bij jezelf afgaat op wat voor manier jij wilt gaan beleggen. Wil je beheerd beleggen, of wil je zelf op de beurs? Hieronder staat een overzicht met alles wat je moet weten om te starten met beleggen bij de Rabobank.

Er is een klein verschil tussen de vier vormen van beleggen bij Rabobank en de vormen die hieronder worden weergegeven. Het is namelijk zo dat Rabo RendeMix in dit overzicht staat, terwijl ToekomstBeleggen hier niet in staat. Dat komt doordat ToekomstBeleggen eigenlijk een vorm van Beleggen Actief is. Tegelijkertijd is Rabo RendeMix eigenlijk een combinatie tussen Zelf op de Beurs en Beheerd Beleggen. 

Het openen van een beleggersrekening bij Rabobank is niets anders dan het openen van een betaalrekening. Omdat beleggen gebeurt via transacties, is het zo dat je dus dezelfde informatie moet aanleveren aan de Rabobank bij het maken van een beleggersrekening als bij het aanmaken van een betaalrekening.

Hierbij moet je denken aan jouw persoonsgegevens, jouw bankgegevens en een kopie van jouw ID-kaart. Het enige verschil met een broker is dat je eerst een betaalrekening bij de Rabobank nodig zult hebben om te beginnen met beleggen. Met deze betaalrekening hoef je niets te doen. 


Stap 1: Betaalrekening openen

Bij het aanmaken van een betaalrekening zal je jouw persoonlijke informatie moeten geven. Denk hierbij aan jouw persoonsgegevens en een kopie van jouw ID of rijbewijs. 

Stap 2: Beleggingsvorm kiezen

Op het moment dat jij een betaalrekening hebt, kun je beginnen met het aanmaken van een beleggersaccount dat past bij jou. Hieronder zie je bijvoorbeeld het Rabo Beheerd Beleggen Basis. 

Druk op 'vraag online aan', waarna je zult moeten in loggen met jouw Rabo Betaalrekening. Dit kan op verschillende manieren, wat je hieronder kunt zien:

Stap 3: Beleggingsrekening aanmaken

Als laatste maak je een beleggersrekening aan, waarbij je informatie moet aanleveren om ervoor te zorgen dat jij direct kunt starten met beleggen. Wat hierbij anders zal zijn dan dat je gewend bent bij een betaalrekening, is dat de Rabobank jou - als startende belegger - een aantal vragen zal stellen, waarin jouw kennis over beleggen wordt getoetst.

Volgens de wet is het voor beleggingsaanbieders verplicht om klanten te informeren over de risico's over beleggen. Daarom kun je bijvoorbeeld vragen verwachten over de verschillende soorten beleggingen die er zijn, welk risico daaraan verbonden is en hoelang je van plan bent om te gaan beleggen. 

Nadat jouw beleggingsrekening is aangemaakt, kan het een aantal dagen duren voordat je kunt beginnen met beleggen. Dit komt omdat jouw gegevens moeten worden geverifieerd. Dit is niet gek, want dit gebeurt bij alle brokers en banken. 

Beleggen bij Rabobank is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Rabobank beleggen review: het aanbod

Beleggen kun je in allerlei verschillende soorten beleggingen doen. Je kunt handelen in aandelen, obligaties, fondsen en nog veel meer. Binnen die soorten beleggingen zijn er weer allerlei verschillende subonderdelen, zoals kortlopende obligaties of langlopende obligaties. 

Kortom, het is niet niks om een keuze te maken in dat grote aanbod. Waar begin je? We hebben onlangs een artikel geschreven over aandelen kopen, waarin we je stap voor stap meenemen in het proces om een aandeel aan te schaffen!

Bij Rabobank is dit aanbod in eerste instantie redelijk ingewikkeld. Dit begint al voordat je een account hebt aangemaakt. Zie hieronder het overzicht van de verschillende beleggingen die passen bij de verschillende typen account van de Rabobank:

Het voordeel van de Rabobank ten opzichte van een broker is dat er heel veel verschillende diensten zijn waar je als starter gebruik van kunt maken. De website is uitgerust met talloze bronnen die jou kunnen helpen bij het maken van een keuze in jouw portfolio, en het is mogelijk om advies te vragen. Uiteraard betaal je hier wel voor.

Daarnaast is het zo dat je net als bij andere brokers of banken gebruik kunt maken van een handige app. Op deze app kun je direct de voortgang van de waarde van jouw portfolio bijhouden. Dit is overigens ook mogelijk op de website.

Als we kijken naar het aanbod van de Rabobank, is het een breed en gevarieerd aanbod. Het aanbod zal bij een broker altijd groter zijn, maar voor een bank is het aanbod flink. Om weer even je geheugen op te frissen hebben we hieronder even het risicoprofiel van de verschillende beleggingen op een rijtje gezet: 

Risicoprofiel van beleggingen

Beheerd beleggen

Het bovenstaande risicoprofiel gebruikt de Rabobank om bepaalde beleggingsprofielen op te stellen. Deze profielen zorgen ervoor dat beleggers een keuze kunnen maken over het risico dat zij bereid zijn om te lopen. Hierbij is het zo dat een portfolio met meer aandelen en minder obligaties risicovoller is dan een profiel met minder aandelen en meer obligaties. 

Over het algemeen kun je stellen dat een profiel met meer aandelen interessant is op het moment dat je het geld dat jij belegt een langere periode kan laten staan. Hoe langer jij de tijd hebt, hoe meer aandelen je in jouw portfolio kunt accepteren. Wil jij beleggen met een rendementsdoel over een periode van 5 jaar? Dan kun je beter een minder risicovol profiel kiezen, waarbij er dus meer obligaties in jouw portfolio zitten.

In onderstaand plaatje zie je hoe de beleggingsprofielen zijn opgebouwd bij de Rabobank. Dit geldt voor het Beheerd beleggen bij Rabo Basis, Rabo Actief en Rabo ToekomstBeleggen: 

Beleggingsprofiel Beleggen


Aandelen

Heb jij gekozen voor Zelf op de Beurs? Bij de Rabobank is het mogelijk om aandelen te kopen op 15 beurzen. Daarnaast kun je op een aantal subindexen terecht, zoals het broertje van de Nederlands AEX, de AMX. In de app of op de website zal jij direct kunnen zien hoe de koers van verschillende aandelen ervoor staat, waarna het direct mogelijk is om de aandelen te kopen. Bij de Rabobank koop je volledige aandelen, waardoor het aandeel in jouw bezit is op het moment dat je een participatie hebt aangeschaft.  

Hieronder zie je een selectie van de verschillende beurzen waarop je kunt beleggen bij de Rabobank als je zelf op de beurs gaat: 

Aandelen Rabobank

Dit aanbod aan aandelen is meer dan voldoende voor beginnende beleggers. Let hier wel op dat je kosten betaalt op het moment dat je belegt in beurs met een andere valuta. Het is over het algemeen voordeliger om zo dicht mogelijk bij huis te beleggen, en dat is in dit geval de AEX. Een uitzondering hierop is vaak de Verenigde Staten, omdat beleggen in aandelen in de Verenigde Staten razend populair is, waardoor aanbieders van beleggingen de kosten laag kunnen houden. 

ETF's en fondsen

Bij de Rabobank ligt het aanbod ETFs (trackers) en fondsen zo tussen de 600 en 700 beleggingen, waarbij je deze op verschillende beurzen kunt aanschaffen. Een lijst met trackers en beleggingsfondsen van de Rabobank vind je hier. Binnen deze lijst met beleggingen wordt erop gelet dat er zoveel mogelijk beleggingen tussen zitten die een goede ESG-score hebben.  

Het aanbod ETF's en fondsen is gemiddeld. Van fondsen is het belangrijk om te beseffen dat de kosten vaak het hoogst zijn van alle typen beleggingen. Bij fondsen wordt er namelijk actief gehandeld door een fondshouder, die voor de klant een zo hoog mogelijk rendement probeert te krijgen. 

ETF's zijn daarentegen over het algemeen het goedkoopst. Dit komt doordat er niet actief wordt gehandeld door een fondshouder, maar dat simpelweg de koers wordt gevolgd van een verzameling aandelen. We schreven onlangs een artikel over het beste ETF, waarin we precies uitleggen waarom een ETF een verstandige investering is. Het is wel noemenswaardig dat het beleggen in ETFs bij een broker als DEGIRO vele malen goedkoper (zelfs zonder transactiekosten) kan dan bij de Rabobank. 

Fondsen Rabobank

Obligaties

Obligaties zijn een goede manier om een redelijk offensief portfolio te balanceren, omdat obligaties een veilige investering zijn. Als stelregel hanteren brokers en banken dat een portfolio steeds meer obligaties moet bevatten naarmate je dichter bij jouw pensioen komt. Een obligatie zal namelijk niet zoveel meer fluctueren in prijs.

Ook bij de Rabobank kun je beleggen in obligaties. Dit geldt voor obligaties die de euro noteren en de 8 meest verhandelde valuta: de Amerikaanse dollar, de Britse pond, de Canadeze dollar, de Australische dollar, de Nieuw-Zeeland dollar, de Zwitserse franc, de Noorse kroon, de Zweedse kroon.

Defensief portfolio

Opties, turbo's en certificaten

Als laatste biedt de Rabobank opties, turbo's en certificaten aan. Dit zijn de producten die geschikter zijn voor ervaren beleggers. Je hebt vast weleens de term 'speculeren' gehoord. Deze producten zijn gericht voor de beleggers die in staat zijn om verstandig te speculeren.

Voor de gewone huis-, tuin- en keukenbelegger zal dit niet van toepassing zijn. Als beginnende belegger ben je nog bezig met het ontdekken van de verschillende soorten beleggingen, waarbij je zoveel mogelijk op zoek bent naar een divers portfolio.

Het speculeren over bijvoorbeeld de koers van Heineken over 2 maanden valt op dat moment niet in jouw straatje. Ben jij wel een ervaren belegger? Dan kun jij bij de Rabobank prima beleggen in opties, turbo's en certificaten. Let wel op: het kan bij een broker simpelweg goedkoper dan bij de Rabobank. 

Beleggen bij Rabobank is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Hoe koop je beleggingen bij de Rabobank? 

Bij beheerd beleggen is het beleggen niet complex, want dan gaat het proces automatisch. In dat geval maak je een keuze uit het risicoprofiel, stel je jouw maandelijks beoogde bedrag in, koppel je jouw bankrekening en kun je achterover hangen.

Bij Rabo Zelf op de Beurs ligt het iets complexer. Op het moment dat er geld op jouw beleggingsrekening staat, kun jij namelijk beginnen met handelen op de beurs. Het handelen betekent in dit geval dat je een aandeel, ETF of fonds koopt.

Op het moment dat jij een aandeel of fonds bezit, ben je aan het beleggen. De koerswaarde van jouw belegging stijgt en daaltgedurende de dag, waardoor de waarde van jouw aandeel meestijgt of daalt. Stijgt de prijs en verkoop je het aandeel voor een hogere prijs dan de prijs waarvoor je het aandeel hebt gekocht? Kassa! Je hebt winst gemaakt. Daalt deze waarde? Pech! Je hebt verlies gemaakt.

Bij alle beleggingsaanbieders heb je vier verschillende mogelijkheden als het gaat om het aankopen van een aandeel, ETF of fonds:

 • Market Order
 • Stop Order
 • Limit Order
 • Stop Limit Order

Voor de gewone huis-, tuin- en keukenbelegger hoef je je hier niet zo heel veel zorgen om te maken. Toch leggen we het even voor je uit.

Als je een aandeel koopt via een Market Order koop je een aandeel voor de marktprijs op dat moment. Zo simpel is het. Dit is de meest toegankelijke manier van beleggingen kopen en is aan te raden voor alle beleggers.

Een Stop Order is vooral handig als je veel beweging in de koers verwacht. Een koers van een aandeel kan best snel stijgen of dalen, en met behulp hiervan zet je de transacties vast op een bepaald bedrag. In het geval van kopen zet je de Stop op een bedrag dat hoger is dan de marktprijs. In het geval van verkopen zet je dit op een bedrag dat lager is dan de marktprijs.

Koers en koopgedrag

Een Stop Order wordt eigenlijk alleen gebruikt door grote investeerders, die met een Stop proberen hun potentiële verlies zo klein mogelijk te houden.

Een Limit Order is logischer voor kleine beleggers. Als je bijvoorbeeld een aandeel van €30 bezit, en je wilt het verkopen voor €35 euro, zet je een Limit op €35. Op die manier wordt het aandeel automatisch verkocht als de prijs stijgt naar €35.

Andersom kun je bij het kopen van een aandeel de Limit Order lager plaatsen dan de huidige waarde, waarbij de transacties automatisch wordenuitgevoerd door de Rabobank. Nogmaals, dit zijn strategieën waar een gewone belegger zich niet aan hoeft te wagen.

Een Stop Limit Order gooit er nog even een schepje bovenop, want daarbij is er een combinatie tussen een Stop en een Limit gemaakt.

De handeling van het kopen van een aandeel of ETF is bij de Rabobank niet ingewikkeld. Allereerst is het van belang dat je onderzoek doet naar het soort belegging waarin jij wilt investeren. Wil je investeren in een bepaald bedrijf? Of wil je beleggen in een breed pakket ETFs?

Vervolgens zoek je dit aandeel op in de interface van Rabobank. Dit kan via de mobiele app, maar kun je ook doen via de website. Daarna maak je een keuze uit het soort Order, zoals we dat hierboven hebben uitgelegd, en het aantal aandelen dat je wilt aanschaffen. Let op: je moet genoeg geld op jouw beleggingsrekening hebben staan.


Wat kost beleggen bij de Rabobank?

Als belegger is het van belang om de kosten zo laag mogelijk houden. Dat spreekt voor zich. Hoe minder geld je kwijt bent aan kosten, hoe hoger het rendement. En hoe hoger het rendement, hoe groter het rente-op-rente-effect.

Over het algemeen is Rabobank een dure bank om bij te beleggen. Als het gaat om het zelf beleggen op de beurs is het een absolute afrader, omdat vrijwel alle brokers goedkoper zijn dan de Rabobank. Als het gaat om beheerd beleggen, zijn de kosten bij de Rabobank gemiddeld. In onze review over Binck Forward kun je lezen hoe je daar nog goedkoper beheerd kunt beleggen. 

Om een compleet beeld te krijgen van de kosten van beleggen bij de Rabobank hebben we het even op een rijtje gezet voor je: 

Rabo beleggen

Zoals je kunt zien zijn er verschillende soorten kosten waar je rekening mee moet houden als je belegt bij de Rabobank. We lichten hier de verschillende kosten toe:

Basisdienstverlening

De Rabobank brengt een basisdienstverlening in rekening. Dit is een bedrag dat eigenlijk elk kwartaal wordt afgeschreven van jouw beleggingsrekening. Dit is een bedrag van €5 + 0.06% over jouw portfolio, wat uitkomt op een bedrag van €20 + 0.24% per jaar. Deze basisdienstverlening wordt voor alle verschillende accounts van de Rabobank in rekening gebracht. 

Deze vorm van kosten voor de belegger is gebruikelijk voor banken, maar wordt voor brokers eigenlijk nooit gedaan. Je zult verderop lezen welke kosten wél gebruikelijk zijn voor brokers. 

Portefeuillebeheer

Deze kosten gelden alleen voor beheerd beleggen. De hoogte van de waarde van jouw portfolio wordt ook wel je portefeuille genoemd. Jouw portefeuille heeft een bepaalde waarde, en over die waarde brengt de Rabobank 0.10% per jaar in rekening. Omdat dit portfolio wordt beheerd door de Rabobank, brengen zij een percentage aan om die kosten te dekken. Voor Rabo Basis en Rabo Toekomstbeleggen is dit 0.10%, terwijl dit bij Rabo Actief €50 + 0.16% is.

Bij Rabo Actief is dit een stuk hoger, omdat er bij Rabo Actief simpelweg met grotere bedragen wordt gehandeld. Je kunt immers pas instappen met een minimumbedrag van €20.000. 

Het portefeuillebeheer wordt net als de basisdienstverlening per jaar van jouw account afgehaald. Het probleem van de basisdienstverlening  en het portefeuillebeheer is dat de waarde van jouw portfolio steeds een beetje afneemt. Hierdoor blijft jouw rente-op-rente-effect lager dan dat je zou hebben bij een bank die deze kosten niet in rekening brengt.

Kosten beleggingsproducten

Als belegger investeer je jouw geld in een bepaalde belegging. Dit zijn vaak fondsen of ETF's. De bedrijven die dat geld ontvangen, moeten daar wat mee doen. En dat kost geld. Een fondshouder zal bijvoorbeeld een klein percentage geld moeten betalen aan de fondsen waar hij of zij in investeert. 

De kosten van beleggingsproducten zijn voor fondsen vaak hoger dan ETF's. Daarom zul je zien dat je bij Basis en ToekomstBeleggen de kosten voor beleggingsproducten lager zijn, omdat daar meer wordt geïnvesteerd in ETF's. Bij het Zelf Beleggen liggen de kosten hiervoor veruit het hoogst. 

Transactiekosten

Voor elke transactie op de beurs worden transactiekosten in rekening gebracht. Voor het Beheerd Beleggen is dit niet geval, omdat de transactiekosten al zitten verwerkt in de andere kosten.

Bij Zelf op de Beurs zijn er wel transacties, omdat jij als belegger actief een aandeel of ETF aanschaft op een beurs. Deze kosten zijn in vergelijking met brokers heel hoog.

Valutakosten

Beleggen gebeurt niet altijd alleen op de Nederlandse AEX. Soms wordt er door de Rabobank in een fonds geïnvesteerd dat op de Amerikaanse beurs genoteerd staat. In dat geval betaal je valutakosten, wat ook wel de wisselkoers wordt genoemd.

Deze valutakosten zal je bij alle banken of brokers betalen, maar liggen meestal een stuk lager dan bij de Rabobank.


Onze Rabobank ervaringen

De Rabobank is een bank waar wij als eerste begonnen met beleggen. Het was een prima bank, waarbij je heel gemakkelijk en duidelijk kon zien waar je in kon beleggen en hoe jouw portfolio het deed. De functies van beheerd beleggen waren overzichtelijk en hebben ons geholpen in het beter begrijpen van de beurs.

Het probleem van de Rabobank is dat de kosten niet altijd even transparant zijn. Als beginnende belegger is het namelijk zo dat je niet alle kosten terugziet op je rekening. Daar waar je op jouw betaalrekening al heel snel doorhebt waar jij veel geld aan kwijt bent, zoals je telefoonabonnement of je ziektekostenverzekering, is dat bij de beleggingsrekening van de Rabo niet het geval.

Het is namelijk zo dat de kosten vaak verstopt zitten in de koers. Daarnaast is het zo dat je bij het beheerd beleggen nauwelijks controle hebt over waar jouw geld naartoe gaat. Het is immers beheerd beleggen. Dit is uiteraard een stuk overzichtelijker bij Zelf op de Beurs, maar daar zijn er enorme kosten verbonden aan het beleggen.


Conclusie

Onze conclusie is negatief. De Rabobank is een prima bank om mee te beginnen met beleggen, maar alleen wel met het besef dat de kosten hoog zijn. Daarentegen is het aanbod toereikend genoeg om voor iedere belegger voor een mooi, divers portfolio te zorgen.

Er zijn verschillende accounts mogelijk om aan te maken bij de Rabobank, waarbij je kunt kiezen tussen beheerd beleggen en zelf op de beurs. Bij beheerd beleggen zijn de kosten niet heel hoog, maar ook niet heel laag. Het kan in beide gevallen beter bij een andere broker. 

Zelf op de beurs is zwaar af te raden. Bij de Rabobank zijn de kosten voor het beleggen in aandelen simpelweg te hoog. Zowel de transactiekosten als de beheerskosten zijn hoger ten opzichte van andere brokers. 

De Rabobank is geschikt voor beleggers die passief willen beleggen, en daar niet teveel moeite in willen stoppen. In dat geval is het een prima platform, waarbij je heel gemakkelijk een risicoprofiel kunt kiezen wat bij jouw wensen past.

Al met al hebben we hier de belangrijkste conclusies op een rijtje gezet:

 • Drie verschillende risicoprofielen mogelijk.
 • Aanbod is groot.
 • Geschikt voor passieve beleggers die weinig tijd willen steken in research.
 •  Geld storten en uitboeken is gemakkelijk en kosteloos.
 • Kosten zijn hoog.
 • Accumulerend rente-op-rente-effect is lager door portefeuillekosten.
 • Weinig controle over jouw portfolio.

Beleggen bij Rabobank is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Veelgestelde vragen over Rabobank beleggen

Wat is Rabobank beleggen?

Bij de Rabobank kun je beheerd beleggen en zelf op de beurs beleggen. Lees in onze Rabobank Review hoe dat werkt! 

Is de Rabobank betrouwbaar en veilig?

Ja. De Rabobank wordt al sinds jaar en dag gecontroleerd door verschillende financiële toezichthouderes. Daarnaast valt een bedrag tot €20.000 onder het depositogarantiestelsel. Lees hier welke voordelen nog meer gelden voor beleggen bij de Rabobank. 

Is beleggen bij de Rabobank duur?

Beleggen kost altijd geld. Bij de Rabobank kun je beheerd beleggen, waarbij jouw vermogen door de Rabobank wordt beheerd. Dit is altijd duurder dan zelf op de beurs gaan. Lees hier waar je precies voor betaalt!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>