• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Prosus Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het Prosus aandeel? De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van dit bedrijf, maar was bijna wel een ander verhaal geweest. Prosus had in 2001 namelijk bijna een overname van Thuisbezorgd.nl in handen. Vette pech, maar Prosus moest door!

En hoe zit het dan met het aandeel van Prosus? In dit artikel gaan wij eens nader bekijken of het Prosus aandeel voor jou een interessante investering kan zijn. Beleggen is tegenwoordig belangrijker dan ooit, dus is het nog belangrijker om te beleggen in een stevig aandeel!

In dit artikel geven we jou alle informatie die je nodig hebt om te analyseren of Prosus voor jou een interessante belegging kan zijn. Zo heb jij aan het eind van dit artikel kennis over de koershistorie en de prijsverwachtingen. Meer weten? Lees dan verder in dit Prosus aandeel artikel!

Snel en gemakkelijk het aandeel Prosus kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het Prosus aandeel?

De beurs is soms een beetje hetzelfde als een verjaardagsfeestje. Sommige mensen zijn je vrienden, sommige mensen praten het hardst van iedereen en wil je daarom het liefst ontwijken, en van sommige mensen heb je achteraf niet eens doorgehad dat zij er ook waren. 

Prosus valt in de laatste categorie. Prosus N.V. is een Nederlands bedrijf waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Toch timmert Prosus al een aantal jaren aan de weg en is het de werkgever van zo'n 15.000 werknemers. Het is dus niet een kleine speler. 

Dat je Prosus niet kent is niet heel gek. Het bedrijf levert namelijk niet een fysiek product, maar is vooral werkzaam in het ontwikkelen van online infrastructuren. Dat klinkt als een heel lastig woord, maar eigenlijk is het best simpel. Prosus ontwikkelt namelijk apps voor bijvoorbeeld voedselbezorgingsbedrijven als Delivery Hero, de Duitse variant van Thuisbezorgd.nl. 

En in die online wereld is Prosus actief binnen verschillende branches. Zo zijn zij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor websites als Codecademy of Stack Overflow, wat gigantische websites zijn rond coderen. Andere sectoren zijn bijvoorbeeld apps van gedeelde huurfietsen, zoals Byker, of software die het pinnen in winkels mogelijk maakt. 

Zo is Prosus eigenlijk een soort Batman: je weet dat hij ergens in de schaduwen staat te wachten, maar je weet niet wanneer hij toeslaat. En we weten ook dat Prosus in de afgelopen jaren flink heeft toegeslagen, want het bedrijf heeft veel groei laten zien.


Actuele Prosus koers

Ben jij benieuwd naar de actuele Prosus koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het Prosus aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde Prosus op dit moment heeft. 


Historische koers Prosus 

Nu we hebben ontdekt wat voor soort vlees we in de kuip hebben, kunnen we eens nader bekijken hoe de koers van Prosus eruit ziet. Dit is belangrijk, want de koers van een bedrijf staat niet altijd volledig gelijk aan het bedrijf zelf. Op het moment dat men heel veel belegt in één soort aandeel, kan je namelijk wel bedenken wat er gebeurt met de prijs: die schiet omhoog.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de mobiele telefoons van Apple. Deze iPhones zijn zo populair dat men bereid is om heel veel geld hiervoor neer te leggen. Maar, denk je dat de productie van een iPhone net zo duur is als een vergelijkbare Samsung? Wij weten wel zeker van niet. Toch zijn de mensen bereid om hier veel geld voor neer te leggen, terwijl een Samsung waarschijnlijk een stuk goedkoper is. 

Datzelfde geldt voor aandelen. Hoe meer 'hype' rond een aandeel, hoe risicovoller de investering. Dit wordt ook wel volatiliteit genoemd. Het gevaar van volatiliteit schuilt in de onvoorspelbaarheid van de koers. Als een koers in een korte periode explosief groeit, terwijl het bedrijf in diezelfde periode niet eens zoveel winst heeft gemaakt, is de koers dus niet helemaal meer representatief voor het bedrijf zelf.

De koers van Prosus is interessant, omdat dit aandeel bij beleggers onder de radar is gebleven. In 2019 trad Prosus toe tot de Nederlandse AEX, waarbij je ene aandeel van Prosus kon aanschaffen voor zo'n €75 per aandeel. In de periode daarna schommelde de koers veel, maar steeg de prijs naar een bedrag van zo'n €110 per aandeel in 2021. 

Na die periode schommelde de prijs weer gestaag naar beneden, waarbij het aandeel anno 2023 is aan te schaffen voor zo'n €45 per aandeel. Kortom, de koers is sinds de beursgang gestaag gegroeid en vervolgens gestaag gedaald. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Prosus kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Prosus Verwachting

Van de koers kan je wat leren. We weten bijvoorbeeld dat Prosus veel fluctueerde. Grofweg kan worden gesteld dat een fluctuerende koers het gevolg is van heel veelvuldig kopen, maar ook verkopen van aandelen. Hoe meer een aandeel wordt verhandeld, hoe meer fluctuatie een koers immers laat zien. 

Tegelijkertijd kunnen we wat leren van de werkzaamheden van het bedrijf. Prosus is een duizendpoot binnen de online wereld. Dat maakt het lastig om te beoordelen wat Prosus in de toekomst zal gaan doen. We hebben het al even kort gehad over de bijna overname van Thuisbezorgd.nl. Een korte blik op de koers van Thuisbezorgd leert ons dat de koers vanaf 2001 explosief had kunnen groeien als deze overname wel was gelukt.

Daar komt nog eens bovenop dat het vaak onmogelijk is om een eenduidige verwachting te formuleren van elk willekeurig beursgenoteerde bedrijf. Daar zijn immers veel te veel factoren op van invloed: economische recessies, crises, vernieuwde wet- en regelgeving of simpelweg geluk. 

Toch kunnen we voorzichtig beredeneren hoe de vork in de steel zit. Prosus is een bedrijf dat bestaat uit verschillende takken. In de afgelopen jaren is de koers tot 2021 gestegen, en daarna weer gedaald. Gezien het feit dat er verschillende takken zijn waarin Prosus actief is, is de kans redelijk groot dat Prosus in de komende jaren nog wel een keer zo'n opleving zal gaan krijgen als in 2021.

Met andere woorden: Prosus is momenteel een bedrijf dat onder de radar fungeert, maar de kans bestaat dat dit in de nabije toekomst wel zal veranderen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Prosus kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Prosus prijs voorspelling 2023 – 2028

De hoogte van de prijs van een aandeel is een kwestie van vraag en aanbod. Zoals we al eerder vaststelde is een aandeel waarin extreem veel in wordt gehandeld voor de koers niet altijd even prettig. Zo zien we namelijk veel fluctuatie in de koers.

Die fluctuatie in de koers is wel de realiteit geweest van het Prosus aandeel. De schommeling valt daarentegen qua prijs relatief mee. Zo schommelt de prijs zo rond de €80 per aandeel tussen 2020 en 2022, waarbij de koers in 2022 een eerste flinke dip laat zien naar zo'n €30 per aandeel.

Die schommeling is daarom nog wel te overzien. Even ter vergelijking: een aandeel in ASML kostte in 2020 zo ongeveer €210 per stuk, terwijl de koers een jaar later op een bedrag van €535 per aandeel stond. In het geval van ASML kan je echt stellen dat je in 2021 'de boot hebt gemist' ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat geldt voor Prosus niet. Het bootje ligt nog keurig voor je te wachten in de gracht. Maar, het is wel de vraag wanneer deze boot nu écht vertrekt. En dat is een vraag die we alleen kunnen beantwoorden met het oog op de koershistorie. En als we kijken naar de koers van Prosus is het niet ondenkbaar dat de fluctuatie in de komende jaren nog wel zal doorzetten. 

Al met al is Prosus een duizendpoot die sinds haar intrede op de beurs in 2019 een fluctuerende groei omzetten in een fluctuerende daling. De toekomst is nooit te garanderen, maar de kans is groot dat Prosus in de komende jaren nog wel een keer zichzelf op de radar zal vertonen. 


Prosus kopen of niet?

En dan is het nu tijd voor de hoofdvraag van dit artikel: Prosus kopen of niet? Dat is een belangrijke vraag, omdat het voor beleggers tegenwoordig belangrijker is dan ooit om te investeren in aandelen. De inflatie staat anno 2023 namelijk zo hoog dat spaargeld simpelweg verdampt.

Door te beleggen breng je daar verandering in. Zo investeer je namelijk in iets dat de komende jaren nog wel zal gaan stijgen in waarde. Op het moment dat je dat doet in heel veel verschillende aandelen, beperk je ook nog eens het risico hiervan. Natuurlijk, de koers van een bedrijf kan op een gegeven moment op het verkeerde moment in elkaar klappen.

Maar, beleggers die een langetermijnvisie hebben op beleggers hebben hier al op gerekend door hun kansen te spreiden. Daarmee is het een interessante vraag of Prosus een manier is om jouw kansen te spreiden. 

Het antwoord daarop verschilt per persoon. In dit artikel hebben we verschillende kanten van Prosus belicht, waardoor jij zou kunnen ontdekken of Prosus voor jou een interessante investering kan zijn. Hierbij hebben we met name benoemd dat Prosus een bedrijf is dat nog wel potentie heeft om in de toekomst een grotere groei te laten zien dan het tot nu toe heeft gedaan.

Natuurlijk moet ook worden vernoemd dat Prosus een duizendpoot is. Dat maakt het lastig om eenduidig te kunnen stellen dat het aandeel zal gaan stijgen. Nee, daar zijn veel te veel variabelen voor aanwezig. Van de koershistorie kan in ieder geval worden geleerd dat de koers veel heeft gefluctueerd, en dat de komende jaren nog wel zal blijven doen. Zal Prosus ook net zo onder de radar blijven als de afgelopen jaren? Wij denken van niet. 


Waar Prosus kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in Prosus aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Prosus aandelen advies?

En zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel. In dit artikel stond het Prosus aandeel centraal. Met het geven van allerlei informatie over het bedrijf, de koers en de prijs verwachtingen hebben we jou zo geholpen in het beoordelen of Prosus voor jou een passende investering zou kunnen zijn.

Allereerst hebben we ontdekt dat Prosus een bedrijf is dat nogal onder de radar blijft. De meeste mensen zullen bijvoorbeeld nog nooit gehoord hebben van dit bedrijf, maar je hebt er vaker mee te maken dan je denkt. 

Ook hebben we ontdekt dat de koers van Prosus veel fluctuatie heeft laten zien, maar dat de schommeling qua prijs nog best wel meevalt. Daarmee valt het risico van het beleggen in dit aandeel mee in vergelijking met aandelen die honderden euro's per stuk zouden kosten.

Al met al hebben we in dit artikel toegelicht dat Prosus een interessante investering zou kunnen zijn voor langetermijnbeleggers die geloven in de werkwijze van Prosus. Anno 2023 staat de koers laag en hebben we beargumenteerd dat de koers in de komende jaren nog wel een keer zou kunnen gaan stijgen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Prosus kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>