Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 27/03/2024

Een private lease zonder BKR-check of registratie? Bij ThinkRich snappen we dat een BKR-registratie niet handig is als je in de tussentijd misschien een hypotheek wil afsluiten. Daarom gaan we in dit artikel in op dit onderwerp en vertellen we jou bij welke lease maatschappijen je terechtkunt hiervoor.


Is het mogelijk om een private lease af te sluiten zonder BKR?

Ja, het afsluiten van een private lease abonnement hoeft niet automatisch te leiden tot een BKR-registratie. Het bedrijf waar jij jouw auto leaset bepaalt of zij dit doorgeven aan de stichting BKR. Er zijn in Nederland meerdere (betrouwbare) aanbieders die jouw lease contract niet doorgeven waardoor je dus niet met een BKR-registratie te maken krijgt.


De voordelen van een private lease zonder BKR-toetsing of registratie

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een voorkeur heeft voor een lease aanbieder die geen BKR-toetsing of registratie uitvoert. De belangrijkste voordelen hebben we op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Geen invloed op een eventuele hypotheek aanvraag
  • Zonder BKR-registratie kun je een hoger hypotheekbedrag lenen
  • Omdat het contract niet geregistreerd wordt kan dit ook niet leiden tot een negatieve BKR-registratie

De beste aanbieders van private lease zonder BKR

Wil je per se een private leaseauto bij een bedrijf dat geen BKR-toetsing uitvoert, of waar je met een negatieve registratie toch terechtkunt. We hebben de beste aanbieders hieronder op een rijtje gezet.

Onze 5 favoriete leasemaatschappijen: 👑


Is een BKR-registratie altijd negatief?

Ondanks dat er, zoals je hebt kunnen lezen, genoeg redenen zijn om niet BKR geregistreerd te willen worden, is een registratie niet automatisch negatief. Een 'lening', want dat is wat een private leasecontract inhoudt, kan als positief of negatief geregistreerd zijn

Positieve registratie
  • Bij een positieve registratie geeft de partij waarbij het contract is afgesloten aan dat de 'lener' altijd netjes zijn verplichtingen heeft voldaan. Dit vergroot de kans dat deze persoon zal voldoen aan zijn/haar maandelijkse betaalverplichting.
Negatieve BKR registratie
  • Een negatieve BKR-registratie is minder leuk. Als een partij waarbij jij een private lease contract wil afsluiten in het register van het Bureau Krediet Registratie ziet dat jij negatief geregistreerd staat, wordt de kans dat jij hier terechtkunt een stuk kleiner. Dit betekent namelijk dat jij in het verleden niet aan je betalingsverplichtingen hebt kunnen voldoen. De meeste leasemaatschappijen staan hier niet positief tegenover.

Keurmerk private lease

Als je online op zoek gaat naar je nieuwe private leaseauto kom je de term 'Keurmerk private lease" regelmatig tegen. Dit is een keurmerk dat speciaal in de wereld is geroepen voor lease maatschappijen die zich aan bepaalde voorwaarde houden. Een van die voorwaarden is dat elk private lease contract wordt aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (Stichting BKR).

Als een bedrijf niet het Keurmerk private lease bezit, betekent dit niet automatisch dat het geen betrouwbare partij betreft. Als je wil private leasen zonder BKR dan ontkom je er niet aan om voor een aanbieder te kiezen die niet over het keurmerk beschikt.


Gebruikte auto of Occasion leasen zonder BKR

Bij een private leaseauto denken de meeste mensen direct aan luxe, nieuwere auto's. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om een occasion (gebruikte auto) te leasen, zonder BKR-registratie!

Het voordeel hiervan is dat de waarde van een occasion lager is, en je dus ook een lager maandbedrag betaalt. Dit biedt weer voordeel als je in de tussentijd ook een andere lening wil aangaan. 

Denk na over je maandbudget, de looptijd van je leasecontract en over de eventuele nadelige gevolgen voor het aanvragen van een hypotheek. 


Private lease afsluiten? Hier moet je rekening mee houden

Voordat je een private lease contract afsluit, is het goed om te weten wat de belangrijke aandachtspunten zijn. 

Looptijd

De looptijd is zeer belangrijk. Ben je van plan om over 3 jaar een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan is het verstandig om misschien een 2-jarig lease contract aan te gaan, zodat je bij je hypotheekaanvraag geen openstaande lease verplichtingen meer hebt staan.

Het bedrag wat jij nog moet betalen over het lopende contract wordt namelijk gezien als een lening, die wordt afgetrokken van het totale hypotheekbedrag. Ook als je snel uitgekeken bent op je auto adviseren we je geen langlopende contracten aan te gaan.

Voorwaarden

Lees goed alle voorwaarden voor. Als het hebben van een auto nodig is om op je werk te komen, dan wil je in het geval van pech, reparaties of keuringen een leenauto krijgen in de tussentijd. Misschien ga je op wintersport en heb je winterbanden nodig?

Lees de voorwaarden dan ook goed door zodat je weet waar je aan toe bent.

Inzittenden verzekering

Als je een auto bezit of bestuurt dan zijn de mede-passagiers niet automatisch meeverzekerd. Wil je dit wel? Dan dien je deze mee te verzekeren. Een inzittenden verzekering sluit je direct af bij je private lease contract en kost vaak slechts een paar euro per maand.

Aantal kilometers

Het private lease bedrag wat je maandelijks betaalt is mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. Maak een goede inschatting hiervan want als je over het afgesproken aantal kilometers heen gaat betaal je een vast bedrag per kilometer. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>