• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Private banking in Nederland – Terug naar de oorsprong van bankieren

Ontzorgen is populair. Dat kan ook met beleggen, door het over te laten aan de professionals. Laten beleggen door een vermogensbeheerder is een veelgemaakte keuze onder beleggers. Het helpt dat vermogensbeheer veel toegankelijker geworden is. Er zijn ook verschillende online vermogensbeheerders actief, die uw vermogen aan het werk zetten om er rendement mee te behalen. Maar het ontbreekt dan aan persoonlijke aandacht, en het is veel afstandelijker.

En vooral als u over een substantieel vermogen beschikt, zijn persoonlijke aandacht en uw wensen belangrijke elementen bij vermogensbeheer. In dat geval kunt u kiezen voor individueel vermogensbeheer bij een private bank. Daarmee zijn we terug bij de oorsprong van bankieren. De eerste banken waren immers private banken. Het bankwezen ontstond vanuit de behoefte van rijke families aan persoonlijke financiële dienstverlening. 

De meerwaarde van persoonlijke aandacht

Die meerwaarde bieden private bankiers vandaag de dag nog steeds. Laten beleggen van een groot vermogen is een zaak van vertrouwen en het afstemmen van de beleggingen op uw specifieke wensen. Dat kan een private bank bieden. De persoonlijke relatie is de grote meerwaarde die privaat bankieren biedt.

U krijgt een vaste persoonlijke bankier en die fungeert als een vertrouwenspersoon die met u meedenkt in al uw financiële vraagstukken. Hij overziet uw situatie, met hem deelt u uw wensen en hij biedt een totaaloplossing voor uw vermogen. Zo’n persoonlijke benadering is vaak alleen mogelijk bij een groter vermogen. Doorgaans is deze dienstverlening voor mensen die minimaal over een half miljoen tot een miljoen euro aan vermogen beschikken. 

Van groot tot klein

De private banking dienstverlening is veelomvattend. Van persoonlijk vermogensbeheer, vermogensplanning en estate planning, tot fiscaal advies. U kunt er allemaal mee terecht bij uw persoonlijke private bankier. Alle grootbanken in Nederland bieden deze dienstverlening aan. Daarnaast zijn er enkele onafhankelijke kleine private banken actief. Er zijn ook enkele internationale partijen die private banking aanbieden op de Nederlandse markt, zoals bijvoorbeeld J. Safra Sarasin uit Zwitserland en het Zweedse Handelsbanken

Sommige private banks hebben een lange historie van enkele eeuwen, zoals Bank ten Cate & Cie. Dat is overigens ook de enige private bank die eigendom is van een familie. Verder is er maar één partij die geen ondergrens hanteert en dat is Delen Private Bank. Een overzicht van alle private banken in Nederland vindt u op Finner. Op dit vergelijkingsplatform kunt u private banken vergelijken op tal van aspecten.

Individueel vermogensbeheer kost wel meer

Zoals gezegd, is de persoonlijke benadering een belangrijke reden om voor private banking te kiezen. Een groot vermogen geeft immers andere verantwoordelijkheden, uitdagingen en behoeften. Het is niet zo dat de rendementen van private banking hoger zijn dan bij gewoon vermogensbeheer. Dat hangt namelijk af van het risico dat met uw vermogen wordt genomen en de kosten van de dienstverlening.

Die kosten zijn vaak afhankelijk van de omvang van het vermogen dat wordt beheerd. Ze liggen hoger vanwege de uitgebreidere dienstverlening. De (hogere) kosten gaan wel ten koste van het rendement. Het kan dus zinvol zijn om kosten van de dienstverlening te vergelijken.

Dat kan – afgestemd op uw persoonlijke situatie  – via een onafhankelijke vergelijkingssite als Finner. Bij het vinden van een private banker spelen meer factoren een rol dan alleen de kosten. Er zal vertrouwen moeten zijn, de aanpak en wensen moeten bij elkaar passen. Individueel vermogensbeheer blijft maatwerk.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>