• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld WK vrouwenvoetbal: Alle cijfers op een rij! [2024 update]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

In 2023 werd in Australië en Nieuw-Zeeland weer een nieuwe editie van het WK Vrouwenvoetbal uitgespeeld. Wie zal de Verenigde Staten, die in Frankrijk in 2019 won, van de troon stoten? 

Naast dat we benieuwd zijn naar de winnaar van deze negende editie van het WK Vrouwenvoetbal, is het ook interessant om te onderzoeken hoeveel prijzengeld er eigenlijk wordt verdeeld.

Ben jij benieuwd naar het prijzengeld dat de voetbalsters van het WK Vrouwenvoetbal ontvangen? Wij zochten het voor je uit!


Is al bekend hoeveel prijzengeld er is voor het WK vrouwenvoetbal in 2027?

Nee.

Op het moment van schrijven, 28 maart 2024, is zelfs nog niet bekend in welk land het WK vrouwenvoetbal 2027 zal worden uitgespeeld. 

Wel hebben we allerlei informatie gevonden over het WK vrouwenvoetbal in 2023. De kans is groot dat de verdeling van het prijzengeld grofweg op dezelfde manier zal plaatsvinden.

Lees daarover hieronder meer!


Verdeling WK Vrouwenvoetbal Prijzengeld in 2023

Hoe wordt het prijzengeld van het WK Vrouwenvoetbal precies verdeeld? De FIFA bepaalt zelf een totaalbedrag aan prijzengeld dat zal worden verdeeld tijdens het WK.

Dit sinds 2023 een totaalbedrag van €143 miljoen. Dit is een stuk meer dan de voorgaande edities. Zo werd er in 2019 maar een bedrag van €30 miljoen verdeeld over alle meespelende landen.

In vergelijking met het mannen WK is dit echter nog een schrijntje, want voor het mannenvoetbal wordt er zo'n €440 miljoen verdeeld.

Maar goed, er wordt dus in ieder geval €143 miljoen verdeeld. Hoe steekt die verdeling in elkaar? Wij zetten het voor je op een rijtje: 

Prestatie

Aantal landen

Prijzengeld per team

Kampioen

1

€10.5 miljoen

2e plaats

1

€6.9 miljoen

3e plaats

1

€5.1 miljoen

4e plaats

1

€4.2 miljoen

5e - 8e plaats

4

€3.6 miljoen

9e - 16e plaats

8

€3 miljoen

17e - 32e plaats

16

€2.25 miljoen

Startpremie

32

€1.2 miljoen

Totaal

32

€143 miljoen

Zoals je kunt zien is het dus zo dat de kampioen een prijs van €10.5 miljoen per team binnensleept. Als verliezend finalist is de buit iets kleiner, met €6.9 miljoen. 

Hoe verder je in het team vordert, hoe hoger de prijzenpot. Dat meer dan logisch. 


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

De discussie rondom prijzengeld in het vrouwenvoetbal is momenteel enorm opgelaaid. Van allerlei verschillende kanten wordt de scheve verdeling tussen de beloning van het mannenvoetbal en het vrouwenvoetbal aan de kaak gesteld.

Het is daarom interessant om stil te staan bij waar het geld voor een voetbal-WK eigenlijk vandaan komt.

De grootste geldschieter is natuurlijk de FIFA. En de FIFA gebruikt voornamelijk geld vanuit sponsoring en televisierechten om deze prijzenpot te financieren.

Nu is het momenteel zo dat de prijzenpot die de FIFA aanbiedt aan vrouwen niet gedekt wordt door de inkomsten. Met andere woorden: de prijzenpot voor het WK Vrouwenvoetbal wordt gefinancierd vanuit andere bronnen. 

Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat er ergens een begin gemaakt moet worden om de scheve verdeling gelijk te trekken. Met de verdrievoudiging (!) van de prijzenpot voor vrouwen in 2023 ten opzichte van 2019 is hiermee een flinke stap gemaakt.

Zowel bij het mannen- als het vrouwen-WK zijn het met name Chinese bedrijven die zorgen voor geld in het laatje. Hierna volgen Amerikaanse bedrijven. 

Heel bot gezegd is de prijzenpot van het vrouwen-WK dus afhankelijk van de betaalbereidheid van deze grote bedrijven. 


Best betaalde Nederlandse voetbalsters

Nederland is een goed voetballand als we kijken naar het vrouwenvoetbal. Er worden dagelijks stappen gezet om de verdeling tussen mannen- en vrouwenvoetbal recht te trekken. 

De Nederlandse Leeuwinnen verdienen zo'n €4000 per wedstrijd. Dit is onlangs gelijkgetrokken met de mannen, want voorheen betaalde de KNVB nog maar €750 per wedstrijd.

Tegelijkertijd zijn er landen waarbij er meer geld te verdienen valt als Nederlandse voetbalster. Om hier wat inzicht in te krijgen, onderzochten wij de best betaalde Nederlandse voetbalsters die ook actief zijn bij de Nederlandse Leeuwinnen.

Ben jij benieuwd naar de best betaalde Nederlandse voetbalsters? Wij onderzochten het voor je.

Naam

Actief in bij

Geschat salaris

Lieke Martens

Paris Saint-Germain

€500.000

Vivianne Miedema

Arsenal

€300.000

Jackie Groenen

Manchester United

€120.000

Daniëlle van de Donk

Olympique Lyon

€180.000


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van het Vrouwen WK?
De winnaar van het WK Vrouwenvoetbal ontvangt €10.5 miljoen voor het hele team.


Waar is het WK Vrouwenvoetbal in 2023?

Het WK Vrouwenvoetbal 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland.

Hoeveel verdient een speelster voor het Nederlandse vrouwenelftal?

Net als de mannen verdienen speelsters bij de Nederlandse Leeuwinnen €4000 per wedstrijd.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>