• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld WK Voetbal 2026: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 05/07/2023

Hoeveel prijzengeld wordt verdeeld tijdens het WK Voetbal? Elke vier jaar is het weer tijd voor een van de grootste mondiale sportevenementen: het WK Voetbal. 

De beste voetballers van elk landen nemen het tegen elkaar op voor die iconische, felbegeerde gouden bokaal. Maar wat levert winst op het WK eigenlijk op?

Voor dit artikel onderzochten wij hoeveel prijzengeld er verdeeld wordt tijdens het WK. Ben jij benieuwd naar de opbrengst van het WK? Ontdek het hieronder!


Hoe wordt het prijzengeld van de WK Voetbal precies verdeeld? Wij namen een duik in de cijfers van FIFA en onderzochten exact hoeveel geld er wordt overgehouden aan dit gigantische evenement.

In totaal wordt er voor het WK Voetbal een prijzenpot van €440 miljoen verdeeld. Dit astronomische bedrag bestaat uit twee delen: 

  • Startpremie
  • Beloning per ronde

De startpremie is een vast bedrag dat elk team krijgt voor het deelnemen. Dit geldt voor alle 32 deelnemende landen.

De beloning per ronde is logischerwijs afhankelijk van hoe ver je als land komt in het toernooit. De kampioen wint meer dan de nummer 32 - niet heel vreemd. 

Hieronder zetten we alle verdiensten van het meedoen aan het WK voetbal even voor je op een rijtje. Benieuwd? 

Prestatie

Aantal teams

Prijzengeld

Winnaar finale

1

€42 miljoen

Verliezer finale

1

€30 miljoen

Derde plaats

1

€25 miljoen

Vierde plaats

1

€21 miljoen

Kwartfinale

8

€17 miljoen

Achtste finale

16

€13 miljoen

Poulefase

32

€7.5 miljoen

Startpremie

32

€1.5 miljoen

Totaal

32

€440 miljoen

Zoals je kunt zien, verdient de winnaar van de finale een bedrag van €42 miljoen, terwijl plaats 32 het moet doen met een bedrag van €1.5 miljoen. 

Het prijzengeld van de startpremie komt natuurlijk bovenop het prijzengeld dat je wint. Zo win je als winnaar €42 miljoen, maar ook €1.5 miljoen als startpremie.


Welke landen verdiende het meest aan het WK?

De prijzenpot van €440 miljoen is natuurlijk niet altijd in de historie zo hoog geweest. Anno 2023 zijn er al 23 WK's georganiseerd, met nummer 24 op de loer met het WK dat wordt georganiseerd in Canada, Mexico en de Verenigde Staten in 2026. 

Het aantal deelnemende landen is in deze jaren ook toegenomen. In de eerste editie van 1950 deden maar 13 landen mee, in de jaren daarna 16, en pas in 1982 nam het aantal toe naar 24, naar 32 in 1998.

In 2026 zal het aantal landen nog meer toenemen naar 48. Hiermee gooit FIFA alles op de schop en heeft een totaal nieuw systeem bedacht.

Een aantal landen hebben in de afgelopen edities aardig wat prijzengeld weten te verdienen door het winnen van het WK of hoog te eindigen. Wij onderzochten de landen die het meest verdiende aan de WK's door de jaren heen hieronder:

Land

Gewonnen wedstrijden

Toernooi gewonnen

Brazilië

76

5

Duitsland

68

4

Argentinië

47

3

Italië

45

4

Frankrijk

39

2

Engeland

32

1

Spanje

31

1

Nederland

30

0

Nu is het natuurlijk zo dat de meeste gewonnen wedstrijden niet direct hoeft te betekenen dat dit land direct het meeste prijzengeld heeft ontvangen in de laatste jaren.

Zo ontving Argentinië voor het winnen van het WK in Qatar alleen al €45 miljoen. Dit is te allen tijde veel meer geld dan er in 1982 werd verdeeld. 


Best betaalde Nederlandse voetballers

Dat er in de voetbalwereld veel geld valt te verdienen, is inmiddels wel duidelijk. 

Speler

Actief bij

Geschatte marktwaarde

Matthijs de Ligt

Bayern München

€71.5 miljoen

Frenkie de Jong

Barcelona

€59 miljoen

Ryan Gravenberch

Bayern München

€45.4 miljoen

Virgil van Dijk

Liverpool

€44.6 miljoen

Jurriën Timber

Ajax

€44 miljoen

Sven Botman

Newcastle United

€43 miljoen

Arnaut Danjuma

Villareal

€41 miljoen

Donyell Malen

Borussia Dortmund

€46 miljoen

Steven Bergwijn

Ajax

€33.4 miljoen

Cody Gakpo

PSV

€28.5 miljoen


Veelgestelde vragen

Hoe wordt het prijzengeld van het WK Voetbal verdeeld?

In totaal wordt er zo'n €440 miljoen verdeeld over alle deelnemende landen. Hoe verder je in het toernooi komt, hoe groter het geldbedrag is dat jouw team verdient. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>