• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Super Bowl 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 19/07/2023

Het is een van 's werelds meest bekeken sportevenementen in het jaar: de Super Bowl. Dit enorme toernooi is de afsluiting van een hele periode aan NFL-wedstrijden, waarbij de Super Bowl een van de best betaalde sportevenementen ter wereld is.

Maar hoeveel geld verdient de winnaar van de Super Bowl eigenlijk? Wij gingen voor jou op onderzoek uit! 


Hoe wordt het prijzengeld van de NBA-finale in 2024 precies verdeeld?

In totaal wordt er in de NBA-finaleronde zo'n $25 miljoen verdeeld over alle 16 deelnemende teams. 

In de structuur van de NBA-finale worden er ontzettend veel wedstrijden gespeeld. Elke ronde bestaat namelijk uit een best-of-seven. Met een beetje pech speel je dus 7 wedstrijden, voordat je doorgaat naar de volgende ronde.

Bovendien wordt het toernooi verdeeld in oost en west. De 8 beste teams uit oost vechten onderling uit wie het beste team is, en de 8 beste teams uit west doen exact hetzelfde.

Voordat we je vertellen hoeveel prijzengeld de teams verdienen, is het belangrijk om te vermelden dat de teams in de Super Bowl per speler betaald krijgen. 

In totaal gaat dit om 53 spelers per team. 

Dit mondt uit in een zinderende finale, waar een flink geldbedrag uit voortvloeit. Ben jij benieuwd hoeveel? Je ontdekt het hier.

Prestatie

Prijzengeld per speler

Prijzengeld per team

Kampioen

$171.000

$9.063 miljoen

Verliezer

$96.000

$5.088 miljoen

Halve finale

$77.000

$4.081 miljoen

Playoffs

$54.500

$2.888 miljoen

Playoffs Divisie

$54.500

$2.888 miljoen

De NFL windt er geen doekjes om: er wordt flink geld verdiend aan het deelnemen aan de Super Bowl.

Ten minste... dat zou je denken.

De bedragen die in de Super Bowl te verdienen zijn, zijn ontzettend weinig in vergelijking met contracten die sterspelers krijgen door te spelen in de grootste teams in de NFL.

Even voor jouw beeld: de meest verdienende speler van de NFL, Lamar Jackson, ontvangt per jaar $52 miljoen. Maar dat is informatie voor een ander artikel. 


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Het prijzengeld dat wordt vrijgemaakt voor de Super Bowl, wordt betaald door de NFL. In tegenstelling tot andere sporten, is het prijzengeld bij de NFL vastgelegd in een meerjarenplan. 

Zo ontving de winnaar van de Super Bowl in 2023 een bedrag van $164.000 per speler, in 2024 een bedrag van $171.000 per speler en in 2025 een bedrag van $178.000 per speler. 

In de jaren daarna zal dit bedrag elk jaar met $10.000 toenemen, tot en met 2030.

Zo ontstaat de situatie dat de verliezer van de Super Bowl in 2030 een bedrag van $153.000 per speler verdient - een bedrag dat meer is dan wat de winnaar in 2021 won. 

Het prijzengeld wordt voornamelijk samengesteld door kaartverkoop, waarbij het bijzonder is dat sponsordeals juist zoveel mogelijk worden geweerd uit dit prijzengeld.

We zeiden al eerder dat spelers in de NFL ontzettend veel geld verdienen, maar dit geld is bijna volledig afkomstig uit commerciële sponsordeals. De Super Bowl vormt hierop dus echt een uitzondering in vergelijking met de reguliere betaling van spelers in de NFL.


Welke teams wonnen het vaakst de Super Bowl?

Het prijzengeld klotst bij sommige NBA-teams tegen de plinten. Dit zijn teams die vast te gast zijn in het speelschema van de NBA, en nog wel vaker dan een keer het hele toernooi hebben gewonnen.

Wij zetten hieronder even wat teams voor je op een rijtje:

Team

Aantal keer kampioen

New England Patriots

6

Pittsburgh Steelers

6

Dallas Cowboys

5

San Francisco 49ers

5

Green Bay Packers

4

New York Giants

4

Denver Broncos

3

Las Vegas Raiders

3Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Super Bowl?
Elke speler ontvangt in 2023 een bedrag van $171.000, en het team dat de Super Bowl wint ontvangt in totaal $9.063 miljoen.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>