• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Serie A 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/07/2023

Het Italiaanse voetbal is bij vrijwel iedereen bekend. Het verdedigende voetbal van legendes als Bonucci en Chiellini trekt daarom al jaren miljoenen kijkers.

En waar veel mensen de voetbalwedstrijden kijken, valt veel geld te verdienen. Maar hoeveel prijzengeld verdienen de Italiaanse voetbalclubs in de Serie A eigenlijk?

Wij gingen voor je op onderzoek uit. Ben jij benieuwd naar het prijzengeld dat wordt verdeeld in de Serie A? Je ontdekt het hier!


Hoe wordt het prijzengeld van de Italiaanse Serie A in het seizoen 2023-2024 precies verdeeld?

In totaal wordt er in de Serie A zo'n £186.7 miljoen verdeeld. Dit geld wordt verdeeld naar eindprestatie. De nummer 1 ontvangt zo een stuk meer geld dan de nummer 20. 

In vergelijking met andere landen is deze verdeling best scheef. Zo ontvangt de nummer 1 in de Engelse Premier League aan prijzengeld maar £1 miljoen meer dan de nummer 2. 

In de Serie A is dat anders. De nummer 1 ontvangt namelijk €33.4 miljoen, terwijl de nummer 2 zo'n €26.6 miljoen ontvangt. De laatste plaats verdient zelfs maar €900.000. 

Hoe het prijzengeld in de Serie A precies verdeelt wordt in het seizoen 2023-2024, hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet:

Plaats

Prijzengeld per team

1

€33.4 miljoen

2

€26.6 miljoen

3

€21.8 miljoen

4

€16.7 miljoen

5

€12.5 miljoen

6

€10.9 miljoen

7

€9.3 miljoen

8 - 20

€55.5 miljoen

Totaal

€186.7 miljoen


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Doorgaans wordt het prijzengeld dat wordt verdeeld in voetbalcompetities voornamelijk verdiend door de televisierechten die worden verkocht. De Italiaanse Serie A vormt hierop geen uitzondering.

Italië is een groot voetballand, waarvan de wedstrijden goed worden bekeken. Niet zo goed als de Engelse Premier League, maar nog steeds beter dan bijvoorbeeld de Nederlandse Eredivisie.

Dat levert dus Italiaanse bond jaarlijks een bedrag van ongeveer €186 miljoen op, dat zij vervolgens weer naar prestatie verdelen over alle teams. 

De hoogte van het prijzengeld verschilt per jaar, omdat ook de opbrengsten van de televisierechten per jaar verschillen. 

Daarnaast is het zo dat de televisierechten zich niet beperken tot alleen het uitzenden van de wedstrijd, maar bijvoorbeeld ook voor het verlenen van televisierechten aan praatprogramma's, radio-uitzendingen of samenvattingen. 

Dat maakt de inkomstenstroom van het prijzengeld niet altijd even constant, maar in vergelijking met andere landen niet weinig. 


Hoe verdienen clubs geld naast het Serie A prijzengeld?

Het bedrag dat Italiaanse clubs verdienen als prijzengeld vanuit de Serie A, is flink, maar absoluut onvoldoende om helemaal rond te komen.

Het is daarom ook niet vreemd dat clubs zich zo inzetten om in de Europese competities ver te komen, want daar valt veel meer geld te verdienen. 

Maar dat is niet de enige inkomstenbron voor clubs in de Serie A. Wij hebben een aantal inkomstenbronnen voor je op een rijtje gezet:

  • Transfers
  • Televisiegelden
  • Commercie (shirtverkoop etc)
  • Sponsoring

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Serie A?
Het winnende team in de Serie A ontvangt €33.4 miljoen. 


Hoeveel verdienen clubs in de Serie A?

In de Serie A wordt €186.7 miljoen aan prijzengeld verspreid over alle 20 deelnemende clubs.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>