• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Premier League 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/07/2023

De Engelse competitie is een van de beste voetbalcompetities ter wereld. Ja, het niveau van voetbal ligt daar ontzettend hoog, dat is duidelijk. Maar eigenlijk willen we het vooral hebben over het prijzengeld.

In de Engelse Premier League valt namelijk ontzettend veel geld te verdienen als clubs. Weet jij om hoeveel geld dit gaat? Nee? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Wij gingen op onderzoek naar het prijzengeld dat clubs verdienen in de Engelse Premier League. Ben jij benieuwd naar de verdeling van het Premier League prijzengeld? Je ontdekt het hier! 


Hoe wordt het prijzengeld van de Premier League in het seizoen 2023-2024 precies verdeeld?

In totaal wordt er in de Premier League zo'n £2.6 miljard verdeeld. Ja, het staat er echt, £2.6 miljard. Even voor jouw beeld, in de Nederlandse Eredivisie bedraagt dit bedrag maar €83.7 miljoen.

Deze £2.6 miljard wordt verdeeld over alle deelnemende clubs, waarbij er talloze regelingen voor extra gelden. Zo krijgen promoverende en degraderende clubs allebei een extra zak met geld mee, om hun financiële situatie te stabiliseren. 

De belangrijkste bron van inkomsten voor de Premier League zijn de uitzendrechten. Deze rechten zijn in vergelijking met andere landen ontzettend duur. 

Daarnaast ontvangt de Premier League een grote hoeveelheid geld aan de kaartverkoop. In vergelijking met andere landen zijn kaarten voor een wedstrijd in het Engelse voetbal een stuk duurder. 

Als laatste is het zo dat de Premier League doorgaans hofleverancier is van clubs die in Europa meespelen. En dat betekent geld! De uitzendrechten voor bijvoorbeeld de Champions League brengen namelijk aardig wat geld in het laatje voor de Champions League.

Al met al zijn er dus verschillende bronnen van inkomsten en is het vooral duidelijk dat er ontzettend veel geld te verdienen valt door clubs in de Premier League. Hieronder zetten we voor jou de clubs die het meeste verdienden in het seizoen 2022-2023 voor je op een rijtje:

Club

Prijzengeld per team

Liverpool

£153 miljoen

Manchester City

£152 miljoen

Chesea

£146 miljoen

Tottenham Hotspur

£145 miljoen

Manchester United

£143 miljoen

Arsenal

£142 miljoen

Overige teams

£1,7 miljard

Totaal

€2.6 miljard

Het zal je wellicht opgevallen zijn, maar de verdeling van het prijzengeld is in de Premier League heel eerlijk. Het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 2 bedraagt namelijk maar £1 miljoen.

Nog een interessant weetje: de prijzenpot van de Premier League is de laatste jaren enorm aan het stijgen. Zo stijgt de prijzenpot van het seizoen 2023-2024 ten opzichte van 2022-2023 met zo'n £180 miljoen. 


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Het is dus zo dat er in de Premier League een bedrag van £2.6 miljard wordt verdeeld over alle 20 deelnemende teams wordt verdeeld. 

Zoals we al zeiden, bestaat veruit het grootste deel van het prijzengeld in de Premier League uit de televisierechten. Bij de Premier League spelen 20 teams in het jaar 38 wedstrijden per team. 

Daar komen natuurlijk extra wedstrijden nog bovenop, zoals wedstrijden voor de FA Cup of wedstrijden in de Champions League.

Je zult zelf wel beseffen dat het aantal wedstrijden dat wordt gespeeld in de Premier League ontzettend groot is, en daarmee ook de hoeveel geld dat wordt verdiend door de FA via televisierechten. 


Hoe verdienen clubs geld naast het Premier League prijzengeld?

Het prijzengeld dat wordt verdiend kan je het beste zien als een basissalaris. De kosten van het onderhouden van een voetbalclub zijn immens - zeker in een grote competitie als de Premier League. 

Van het basissalaris, dat om en nabij neerkomt op £140 miljoen per club, kan het salaris van de spelers bijvoorbeeld worden betaald. 

Maar dat is natuurlijk lang niet genoeg. Je hebt daarnaast te maken met honderden verschillende kostenposten op en rond het veld: onderhoud van het stadion, vervoer, commercie en ga zo maar door. Hieronder hebben we wat verdienposten voor je op een rijtje gezet

  • Transfers
  • Televisiegelden
  • Commercie (shirtverkoop etc)
  • Sponsoring

Dit gaat natuurlijk bij de ene club beter dan de andere. Veel clubs in de Premier League draaien aan het einde van het jaar een immers verlies. De absolute koning hierin is Chelsea, die in 2022-2023 een verlies van £1.3 miljard noteerde.

Sterker nog, er waren maar 2 (!) teams die in dat seizoen geen verlies draaide: Newcastle United en Aston Villa.

Al met al valt er dus genoeg te verdienen met het prijzengeld van de Premier League, maar is het overduidelijk dat de teams ook aardig goed zijn in het spenderen van hun centen. Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Premier League?
Het winnende team in de Premier League ontvangt zo'n £153 miljoen. 


Hoeveel verdienen clubs in de Premier League?

In de Premier League wordt £2.6 miljard aan televisiegeld verspreid over alle 20 deelnemende clubs, maar doorgaans draaien de teams in de Premier League aan het einde verlies. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>