• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Prijzengeld Olympische Spelen 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Eens in de twee jaar wordt de Olympische fakkel aangestoken voor weer een nieuwe editie van de Olympische Zomer- of Winterspelen. Dit keer aan de beurt: de Zomerspelen in Parijs.

Dit sporttoernooi kan worden gezien als het meest beroemde en grootste evenement ter wereld, waarbij duizenden sporters meedoen in talloze verschillende disciplines. En dat alles met maar 1 doel voor ogen: een gouden plak.

Maar hoeveel levert een gouden medaille eigenlijk op? Wij onderzochten hoeveel prijzengeld atleten kunnen verdienen tijdens de Olympische Spelen. Meer weten? Lees dan verder!

Wist je dat...

 • Olympische medailles niet belastingvrij zijn?
 • Elk land zelf mag bepalen hoeveel geld de Olympische atleten verdienen?

Hoe wordt het prijzengeld van de Olympische Spelen precies verdeeld? Het bijzondere aan de Olympische Spelen is dat de Olympische Spelen zelf geen prijzengeld verdeelt, maar dat landen zelf mogen bepalen hoeveel prijzengeld zij geven aan hun atleten. 

Vaak hanteren landen ongeveer dezelfde spelregels in de uitbetaling van prijzengeld tijdens de Olympische Spelen. Deze gelden voor bijna alle landen, en in ieder geval voor Nederland. Laten we een aantal regels op een rijtje zetten: 

 • Een gouden medaille levert meer op dan een zilveren medaille, die weer meer oplevert dan een bronzen medaille
 • In het geval dat een atleet meerdere medailles wint, krijgt de atleet bij elke nieuwe medaille minder betaald. Zo levert medaille 1 meer op dan medaille 7. 
 • Bij teamsporten wordt het prijzengeld verdeeld over alle spelers, maar er geldt wel een minimumprijs. 

En op voorwaarden van deze regels wordt ook de prijzenpot van de Nederlandse atleten verdeeld. Hieronder zetten we voor je op een rijtje wat een medaille oplevert voor Nederlandse individuele atleten:

Prestatie

Individuele atleten

Teamsporters

Goud

€ 30.000

€ 11.000 - € 30.000

Zilver

€ 22.500

€ 8000 - € 22.500

Brons

€ 15.000

€ 5000 - € 15.000

En hoe zit het dan met atleten die meerdere medailles winnen? In het geval van Nederland is het rekensommetje niet helemaal bekend, maar weten we wel vrij zeker hoe het zit in het geval dat iemand 3 medailles wint.

Zo ontvang je bij de tweede medaille tweederde van de originele prijs, € 20.000 dus, en voor de derde medaille eenderde van de originele prijs, € 10.000 dus.

Iemand die drie gouden medailles wint, krijgt zo € 60.000, terwijl diegene zonder deze regeling wel € 90.000 op de spaarrekening zou ontvangen. 


Prijzengeld Olympische Spelen buitenland 

Hoe zit het nu precies met het verdelen van het prijzengeld van de Olympische Spelen in het buitenland?

Dit is een interessant onderwerp, om dat elk land het net weer even anders aanvliegt. Zo zijn er landen die gigantische bedragen uitkeren aan atleten die succesvol zijn - ook aan elke teamsporter - terwijl er ook landen zijn die helemaal geen bonus uitkeren. 

Wij zetten hieronder een aantal noemenswaardige landen en hun verdeling van het prijzengeld voor je op een rijtje: 

Land

Prijzenpot gouden medaille

Hong Kong

€ 560.000

Turkije

€ 334.000

Maleisië

€ 208.000

Italië

€ 175.000

Cyprus

€ 146.650

Letland

€ 138.790

Engeland

€ 0

Noorwegen

€ 0


Best betaalde Nederlandse Olympische sporters

Zoals we hierboven al bespraken, kan je aardig wat geld verdienen als succesvolle Olympische Sporter. 

Ook de Nederlanders doen het van oudsher best aardig op de Olympische Spelen. Met name de Olympische Winterspelen vormt een geliefd toneel voor de Nederlandse atleten om te laten zien wat wij allemaal kunnen.

Tegelijkertijd zijn er ook aardig wat sterke zwemmers en paardensportsters die voor Nederland aardig wat medailles binnen weten te halen. 

Om hierin wat overzicht te scheppen, hebben we hieronder een lijstje opgesteld met de meest succesvolle Nederlandse Olympische atleten: 

Atleet

Sport

Goud / Zilver / Brons

Ireen Wüst

Schaatsen

6 / 5 / 2

Sven Kramer

Schaatsen

6 / 2 / 3

Inge de Bruijn

Zwemmen

4 / 2 /2

Leontine van Moorsel

Zwemmen

4 / 2 / 2

Pahud de Mortanges

Paardensport

4 / 1 / 0

Fanny Blankers-Koen

Atletiek

4 / 0 / 0

Anky van Grunsven

Paardensport

3 / 5 / 1

Pieter van den Hoogenband

Zwemmen

3 / 2 / 2

Suzanne Schulting

Shorttrack

3 / 1 / 2


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in het Olympische Spelers totaal verdeeld?
Het is onduidelijk hoeveel prijzengeld er in totaal wordt verdeeld tijdens de Olympische Spelen, omdat landen zelf mogen bepalen hoeveel geld de Olympische Sporters verdienen.


Hoeveel prijzengeld krijgen Nederlandse Olympische Sporters?

In Nederland levert een gouden medaille € 30.000 op, een zilveren medaille € 22.500 en een bronzen medaille € 15.000.

Welk land betaalt Olympische Sporters het best?

In Hong Kong levert een gouden medaille € 500.000 op, wat veruit het hoogste bedrag is dat een land uitkeert aan een gouden medaille. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>