• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld NBA Finales 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 19/07/2023

Michael Jordan, Steph Curry, LeBron James en Kobe Bryant: het zijn namen van Amerikaanse basketballegendes die vrijwel iedereen kent. 

Al deze namen hebben met elkaar gemeen dat zij door te spelen in NBA-finales ontzettend veel geld hebben verdiend. Maar hoeveel geld valt er eigenlijk te verdienen in de NBA?

Voor dit artikel onderzochten wij het prijzengeld van de NBA-finales van 2024. Ben jij benieuwd naar dit kolossale bedrag? Je ontdekt het hier!


Hoe wordt het prijzengeld van de NBA-finale in 2024 precies verdeeld?

In totaal wordt er in de NBA-finaleronde zo'n $25 miljoen verdeeld over alle 16 deelnemende teams. 

In de structuur van de NBA-finale worden er ontzettend veel wedstrijden gespeeld. Elke ronde bestaat namelijk uit een best-of-seven. Met een beetje pech speel je dus 7 wedstrijden, voordat je doorgaat naar de volgende ronde.

Bovendien wordt het toernooi verdeeld in oost en west. De 8 beste teams uit oost vechten onderling uit wie het beste team is, en de 8 beste teams uit west doen exact hetzelfde.

Dit mondt uit in een zinderende finale, waar een flink geldbedrag uit voortvloeit. Ben jij benieuwd hoeveel? Je ontdekt het hier.

Prestatie

Aantal teams

Prijzengeld per team

Kampioen

1

$3.541 miljoen

Verliezend finalist

1

$2.346 miljoen

Halve finale

4

$587.000

Kwartfinale

8

$355.000

Playoffs

16

$298.500

Totaal

Cell

$25 miljoen

Zoals je kunt zien, hark je per 'overleefde' ronde een bepaald bedrag binnen. Hoe meer rondes jij overleeft, hoe hoger het prijzengeld voor jou is. 


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

De winnaar van de NBA-finals ontvangt de Larry O'Brian Championship Trophy en harkt daarmee een bedrag van $3.541 miljoen binnen. 

Het bijzondere van de structuur van de NBA-finals, is dat je ook bij de allerlaatste ronde een best-of-seven uitspeelt. In de meeste andere sporten komt dit niet voor, want daar wordt er simpelweg 1 wedstrijd gespeeld.

Maar waar komt dit gigantische prijzengeld nu eigenlijk vandaan? 

Dit prijzengeld wordt namelijk niet door de NBA betaald, maar door een systeem dat zij de Player Playoff Pool. Met dit systeem worden teams beloond voor het behalen van een bepaalde ronde.

En - geloof het of niet - dit systeem bestaat volledig uit winsten uit kaartverkoop. Dat klinkt onwerkelijk, maar late we niet vergeten dat we het hebben over de Verenigde Staten.

Het duurste NBA-finalskaartje ooit werd namelijk verkocht voor een bedrag van $101.015. Tickets dicht bij het veld beginnen bij zo'n $27.795 en eindigen bij zo'n $46.326, met bovengenoemde uitzondering als mogelijkheid. 


Welke teams wonnen het vaakst de NBA-finales?

Het prijzengeld klotst bij sommige NBA-teams tegen de plinten. Dit zijn teams die vast te gast zijn in het speelschema van de NBA, en nog wel vaker dan een keer het hele toernooi hebben gewonnen.

Je kunt je vast voorstellen dat dit soort teams ontzettend veel geld hebben verdiend. Wij onderzochten de teams die het vaakst de NBA-finales wonnen. Benieuwd? Ontdek het hieronder!

Team

Aantal keer kampioen

LA Lakers

17

Boston Celtics

17

Golden State Warriors

7

Chicaco Bulls

6

San Antonio Spurs

5Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de NBA-finales?
Het winnende team in de NBA-finales ontvangt zo'n $3.354 miljoen. 


Wie betaalt het prijzengeld van de NBA-finales?
Het prijzengeld in de NBA-finales wordt betaald uit de Player Playoff Pool, en die wordt volledig gefinancierd door ticketverkoop. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>