• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Ligue 1 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/07/2023

Frankrijk is het land van zon, wijn, eten en vrijheid. En voetbal. In de Franse Ligue 1 spelen clubs die ontzettend veel geld uitgeven, kuch PSG, en clubs die beduidend minder geld hebben om mee te strooien. 

Maar weet jij eigenlijk wel hoeveel prijzengeld er wordt uitgekeerd in de Ligue 1? Wij gingen op onderzoek uit naar het prijzengeld van de Ligue 1.

Ben jij benieuwd naar de verdeling van dit prijzengeld en hoeveel geld zij eigenlijk verdienen? Lees dan verder!


Hoe wordt het prijzengeld van de Franse Ligue 1 in het seizoen 2023-2024 precies verdeeld?

In totaal wordt er in de Ligue 1 zo'n €679 miljoen verdeeld over alle 18 deelnemende clubs. In vergelijking met andere grote competities in Europa is dit niet weinig, maar ook zeker niet veel.

Zo keert de Premier League al meer dan £2.4 miljard uit, maar keert de Nederlandse Eredivisie €86 miljoen uit. 

De verdeling van het prijzengeld is in de Franse Ligue 1 afhankelijk van hoe hoog het team eindigt in de competitie. De nummer 1 verdient beduidend meer dan de nummer 18. 

In Frankrijk is het opvallend dat de middenmoot van de Ligue 1 ongeveer hetzelfde prijzengeld binnensleept, maar dat de nummer 1 een stuk meer verdient dan de nummer 2. Hiermee wordt het verschil tussen de nummer 1 en de rest van de competitie steeds een stukje groter.

Hieronder hebben we voor jou het prijzengeld voor het seizoen 2023-2024 op een rijtje gezet:

Plaats

Prijzengeld per team

1

€60 miljoen

2

€48 miljoen

3

€47 miljoen

4

€40 miljoen

5

€32 miljoen

6

€32 miljoen

7

€29 miljoen

8

€28 miljoen

9

€28 miljoen

10 

€24 miljoen

11-18

€211 miljoen

Totaal

€679 miljoen

Zoals je kunt zien, krijgt plaats 1 €60 miljoen, terwijl plaats 10 €24 miljoen krijgt. Deze verdeling is in vergelijking met andere competities in Europa niet heel scheef, maar het is opvallend dat de nummer 1 beduidend meer verdient dan de nummer 2


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Bij vrijwel alle competities bestaat het prijzengeld uit televisiegeld. De Franse Ligue 1 vormt hier geen uitzondering op. 

Het is interessant dat het televisiegeld in Frankrijk niet alleen wordt verdeeld onder teams in de Ligue 1, maar dat ook de Ligue 2 hiervan een graantje meepikt. 

Zowel Ligue 1 als Ligue 2 wordt namelijk onder dezelfde zender uitgezonden, terwijl de Ligue 1 natuurlijk beter wordt bekeken dan de Ligue 2.


Hoe verdienen clubs geld naast het Ligue 1 prijzengeld?

De €679 miljoen aan prijzengeld wordt in Frankrijk verdeeld over 18 clubs. Dit geld is natuurlijk niet genoeg om het hele hebben en houden te financieren. Alle kosten in en rond het veld lopen namelijk al gauw op.

PSG is bijvoorbeeld een club met een geschat budget van €700 miljoen - eigenhandig verantwoordelijk voor meer dan het totale prijzengeld voor de hele competitie bij elkaar. 

Het zal je daarom niet verbazen dat clubs meer moeten doen om hun geld financieel gezond te houden. Hieronder zetten wij een aantal bronnen van inkomsten voor je op een rijtje die clubs inzetten om het Franse voetbal te financieren: 

  • Transfers
  • Televisiegelden
  • Commercie (shirtverkoop etc)
  • Sponsoring

De sponsoring speelt een grote rol in de financiële gezondheid van een club en bepaalt hoe hoog een club de lat kan leggen.

Het is logisch dat niet elk team even veel geld verdient, maar de verschillen in Frankrijk zijn momenteel gigantisch. Dit wordt geïllustreerd in de kampioenschappen van de laatste jaren, want van de afgelopen 10 kampioenschappen heeft PSG er 8 gewonnen. 

Al met al is het prijzengeld van Frankrijk niet gigantisch, maar ook zeker niet heel weinig. Een prima competitie, dus. 


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Ligue 1?
Het winnende team in de Ligue 1 ontvangt €60 miljoen. 


Hoeveel verdienen clubs in de Ligue 1?

In de Ligue 1 wordt €679 miljoen aan prijzengeld verspreid over alle 18 deelnemende clubs.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>