• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld La Vuelta 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Ben jij benieuwd naar het prijzengeld van La Vuelta in 2024? Deze Spaanse wielerwedstrijd wordt al sinds 1935 verreden en wordt gezien als een van de meest pittige tochten.

Voor het winnen van het eindklassement over de 21 etappes van de Ronde van Spane wordt er daarom een aardige prijzenpot verdeeld. 

Ben jij benieuwd hoeveel prijzengeld er wordt verdeeld in La Vuelta? In dit artikel onderzochten we precies hoeveel geld renners overhouden aan het racen in deze Spaanse wielerwedstrijd!


Voordat we je vertellen hoeveel prijzengeld in 2024 er te verdelen valt, kijken we naar de verdeling van het prijzengeld van La Vuelta in 2023.

Hoe werd het prijzengeld van de La Vuelta precies verdeeld in 2023? Meer dan 150 renners reden deze rit uit, maar lang niet iedereen verdiende evenveel.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Ronde van Spanje keerde in 2023 het minste prijzengeld uit van de drie grote Europese wielerrondes: de Tour de France en de Giro d'Italia. 

Voor het geld hoefde je het dus niet te doen.

Het prijzengeld voor renners buiten de top 10 is vrijwel €0, en zelfs renners binnen de top 10 hoefden niet te rekenen op een vetpot. Veel vaker verdienen renners daarom hun geld vanuit sponsoring van de teams.

Hieronder hebben wij het prijzengeld dat te verdienen viel bij La Vuelta in 2023 voor je op een rijtje gezet: 

Prestatie

Prijzengeld

Eindklassement plaats 1

€150.000

Eindklassement plaats 2

€58.000

Eindklassement plaats 3

€33.000

Winnaar bergtrui

€13.000

Winnaar puntentrui

€11.000

Ritzege

€11.000

Totaal

€1.1 miljoen


Prijzengeld La Vuelta seizoen 2024

Hoe zit het nu precies met het verdelen van het prijzengeld in La Vuelta in 2024?

Totaal wordt er in het seizoen 2024 een prijzenpot van €1.112.640 verdeeld. Dit bedrag van afgerond € 1.1 miljoen is minder dan bijvoorbeeld de Tour de France, waarin een prijzenpot van
€ 2.8 miljoen wordt verdeeld, of de Giro d'Italia, waarin er zo'n € 1.5 miljoen wordt verdeeld.

Terug naar La Vuelta: het grootste aandeel hiervan gaat direct naar de winnaar van het eindklassement. De winnaar van La Vuelta 2024 ontvangt € 150.000 voor zijn winst.

Nu is het zo dat renners in de Ronde van Spanje per etappe geld kunnen verdienen. Er wordt namelijk een prijs van € 11.000 per ritzege uitgedeeld, maar ook een lager bedrag voor bijvoorbeeld de nummers 2 tot en met 10.

Naast de ritzeges wordt er geld verdeeld binnen de subklassementen. Zo is er een subklassement voor sprinters, klimmers, teams en voor jeugdige spelers. In tegenstelling tot de Tour de France en de Giro d'Italia, worden hier geen vaste gekleurde truien, zoals de Groene of de Gele Trui, aan verbonden.

Daarnaast wordt er 'kleingeld' verdeeld over kleine overwinningen, zoals een bedrag van €550 voor de winnaar van tussensprints. 

Al met al is La Vuelta dus geen vetpot. Het geld zit vooral in de sponsoring en het salaris dat renners krijgen van hun team. 

Om een beetje orde in de chaos te scheppen, hebben we hieronder de belangrijkste verdelingen van prijzen voor je op een rijtje gezet:

Prestatie

Te verdelen prijzengeld

Prijzen losse etappes

€606.000

Eindklassement

€336.300

Klassement ploegen

€37.300

Klassement klimmen

€23.100

Klassement sprinter

€15.675

Klassement jongeren/jeugd

€3.150


Oud-winnaars La Vuelta en het prijzengeld

De winnaar van La Vuelta ontvangt dus €150.000 voor zijn prestaties op het Spaanse bergachtige terrein. Dat is geen vetpot. Desalniettemin zijn er renners die een flinke boterham verdienen in de wielersport. 

Dat is een combinatie van goede sponsoring, maar ook door meerdere wielertoernooien te winnen. 

Wij doken daarom in de archieven en onderzochten welke renners nu flink hebben verdiend aan onder andere La Vuelta. Ben jij benieuwd naar de rijkste wielrenners en hoe vaak zij de Ronde van Spanje hebben gewonnen? Je ontdekt het hieronder!

Speler

Aantal keer La Vuelta gewonnen

Salaris

Chris Froome

2

€5.5 miljoen

Tadej Pogačar

0

€5 miljoen

Peter Sagan

1

€5 miljoen

Geraint Thomas

0

€3.5 miljoen

Egan Bernal

0

€2.8 miljoen

Michał Kwiatkowski

0

€2.5 miljoen

Julian Alaphilippe

0

€2.3 miljoen

Wout van Aert

0

€2.2 miljoen

Alejandro Valverde

1

€2.2 miljoen

Richard Carapaz

0

€2.2 miljoen


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in La Vuelta totaal verdeeld?
Tijdens de La Vuelta 2024 wordt er totaal een bedrag van €1.1 miljoen verdeeld.


Hoeveel krijgt de winnaar van La Vuelta?
De winnaar van La Vuelta 2024 ontvangt €150.000.

Wie won het vaakst La Fuelta?

Roberta Heras won La Fuelta in zijn carrière vier keer en is daarmee de recordhouder. 


Waar start de Ronde van Spanje in 2024?

Op 17 augustus 2024 gaat de Ronde van Spanje in Lissabon van start.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>