• Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld La Vuelta 2023: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 25/05/2023

Ben jij benieuwd naar het prijzengeld van La Vuelta? Deze Spaanse wielerwedstrijd wordt al sinds 1935 verreden en wordt gezien als een van de meest pittige tochten.

Voor het winnen van het eindklassement over de 21 etappes van de Ronde van Spane wordt er daarom een aardige prijzenpot verdeeld. 

Ben jij benieuwd hoeveel prijzengeld er wordt verdeeld in La Vuelta? In dit artikel onderzochten we precies hoeveel geld renners overhouden aan het racen in deze Spaanse wielerwedstrijd!


Hoe wordt het prijzengeld van de La Vuelta precies verdeeld? Meer dan 150 renners rijden elk jaar deze Spaanse rit uit, maar lang niet iedereen verdient evenveel.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Ronde van Spanje keert het minste prijzengeld uit van de drie grote Europese wielerrondes, de Tour de France en de Giro d'Italia. 

Voor het geld hoef je het dus niet te doen. De prijzen voor renners buiten de top 10 zijn vrijwel €0, en zelfs renners binnen de top 10 hoeven niet te rekenen op een vetpot. Veel vaker verdienen renners daarom hun geld vanuit sponsoring van de teams.

Hieronder hebben wij het prijzengeld dat te verdienen valt bij La Vuelta voor je op een rijtje gezet: 

Prestatie

Prijzengeld

Eindklassement plaats 1

€150.000

Eindklassement plaats 2

€58.000

Eindklassement plaats 3

€33.000

Winnaar bergtrui

€13.000

Winnaar puntentrui

€11.000

Ritzege

€11.000

Totaal

€1.1 miljoen


Prijzengeld La Vuelta seizoen 22/33

Hoe zit het nu precies met het verdelen van het prijzengeld in La Vuelta? Totaal wordt er in het seizoen 22/23 een prijzenpot van €1.112.640 verdeeld. Het grootste aandeel hiervan gaat direct naar de winnaar van het eindklassement.

Dit bedrag van afgerond €1.1 miljoen is minder dan bijvoorbeeld de Tour de France, waarin een prijzenpot van €2.8 miljoen wordt verdeeld, of de Giro d'Italia, waarin er zo'n €1.5 miljoen wordt verdeeld.

Nu is het zo dat renners in de Ronde van Spanje per etappe geld kunnen verdienen. Er wordt namelijk een prijs van €11.000 per ritzege uitgedeeld, maar ook een lager bedrag voor bijvoorbeeld de nummers 2 tot en met 10.

Naast de ritzeges wordt er geld verdeeld binnen de subklassementen. Zo is er een subklassement voor sprinters, klimmers, teams en voor jeugdige spelers. In tegenstelling tot de Tour de France en de Giro d'Italia, worden hier geen vaste gekleurde truien, zoals de Groene of de Gele Trui, aan verbonden.

Daarnaast wordt er 'kleingeld' verdeeld over kleine overwinningen, zoals een bedrag van €550 voor de winnaar van tussensprints. 

Al met al is La Vuelta dus geen vetpot. Het geld zit vooral in de sponsoring en het salaris dat renners krijgen van hun team. 

Om een beetje orde in de chaos te scheppen, hebben we hieronder de belangrijkste verdelingen van prijzen voor je op een rijtje gezet:

Prestatie

Te verdelen prijzengeld

Prijzen losse etappes

€606.06

Eindklassement

€336.300

Klassement ploegen

€37.300

Klassement klimmen

€23.100

Klassement sprinter

€15.675

Klassement jongeren/jeugd

€3.150


Oud-winnaars La Vuelta en het prijzengeld

De winnaar van La Vuelta ontvangt dus €150.000 voor zijn prestaties op het Spaanse bergachtige terrein. Dat is geen vetpot. Desalniettemin zijn er renners die een flinke boterham verdienen in de wielersport. 

Dat is een combinatie van goede sponsoring, maar ook door meerdere wielertoernooien te winnen. 

Wij doken daarom in de archieven en onderzochten welke renners nu flink hebben verdiend aan onder andere La Vuelta. Ben jij benieuwd naar de rijkste wielrenners en hoe vaak zij de Ronde van Spanje hebben gewonnen? Je ontdekt het hieronder!

Speler

Aantal keer La Vuelta gewonnen

Salaris

Chris Froome

2

€5.5 miljoen

Tadej Pogačar

0

€5 miljoen

Peter Sagan

1

€5 miljoen

Geraint Thomas

0

€3.5 miljoen

Egan Bernal

0

€2.8 miljoen

Michał Kwiatkowski

0

€2.5 miljoen

Julian Alaphilippe

0

€2.3 miljoen

Wout van Aert

0

€2.2 miljoen

Alejandro Valverde

1

€2.2 miljoen

Richard Carapaz

0

€2.2 miljoen


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in La Vuelta totaal verdeeld?
Tijdens de La Vuelta wordt er totaal een bedrag van €1.1 miljoen verdeeld.


Hoeveel krijgt de winnaar van La Vuelta?
De winnaar van La Vuelta ontvangt €150.000.

Wie won het vaakst La Fuelta?

Roberta Heras won La Fuelta in zijn carrière vier keer en is daarmee de recordhouder. 


Waar start de Ronde van Spanje in 2023?

Op 26 augustus gaat de Ronde van Spanje in Barcelona van start.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>