• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld La Liga 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/07/2023

Zon, zee, strand en voetbal. Naast een fantastisch vakantieland is Spanje een land met fantastisch voetbal in La Liga. Zo vallen teams als FC Barcelona en Real Madrid onder de absolute top van Europese voetbalclubs. 

Maar hoeveel prijzengeld ontvangen deze clubs nu eigenlijk voor hun deelname aan La Liga? Wij gingen voor jou op onderzoek uit.

Ben jij benieuwd naar het prijzengeld dat wordt verdeeld in La Liga? Ontdek het in dit artikel! 


Hoe wordt het prijzengeld van de Spaanse La Liga in het seizoen 2023-2024 precies verdeeld?

In totaal wordt er in La Liga zo'n 1.85 miljard verdeeld over alle 20 deelnemende clubs. Met dit bedrag is La Liga een van de best betalende competities in Europa. Dit bedrag is voornamelijk afkomstig van de televisierechten die worden verkocht.

Het bedrag dat clubs verdienen aan het einde van het seizoen, is natuurlijk afhankelijk van hun prestatie. De nummer 1 verdient bijvoorbeeld een bedrag van €158 miljoen, terwijl de nummer 20 een bedrag van €48.5 miljoen ontvangt.

In vergelijking met andere landen, is deze verdeling van het geld redelijk eerlijk verdeeld. Wij hebben voor jou de verdeling van het La Liga prijzengeld hieronder op een rijtje gezet:

Plaats

Prijzengeld per team

1

€158 miljoen

2

€154 miljoen

3

€115 miljoen

4

€85 miljoen

5

€80 miljoen

6

€77 miljoen

7

€73 miljoen

8

€73 miljoen

9

€66 miljoen

10 

€65 miljoen

11-20

€904 miljoen

Totaal

€1.85 miljard

Zoals je kunt zien ontvangt de winnaar van La Liga dus een bedrag van €158 miljoen, de nummer 2 een bedrag van €154 miljoen en de nummer 3 een bedrag van €115 miljoen. De stappen tussen elke plaats zijn best groot, maar worden in de middenmoot en aan de onderkant steeds kleiner.

Met andere woorden: meer dan in andere competities loont het om in La Liga hoog te eindigen. Zo blijft het verschil tussen de nummer 1 en de overige competitie in La Liga dus groot. 


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Het prijzengeld dat wordt uitgekeerd in La Liga komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het grootste deel van het prijzengeld is afkomstig uit het televisiegeld dat wordt verdiend door La Liga. 

Dit is televisiegeld voor het uitzenden van hele wedstrijden binnen Spanje, maar ook zeker voor het uitzenden van de wedstrijden buiten Spanje. Juist naar buiten toe wordt er enorm veel geld verdiend door het toekennen van televisierechten van La Liga.

In principe is het zo dat het prijzengeld voor 50% wordt verdeeld naar de prestatie die een club behaald. Dit betekent dat de nummer 1 meer verdient dan de nummer 20.

Daarnaast wordt 50% verdeeld naar hoeveel geld een club genereert. Hoe meer de club aan winsten genereert, hoe meer geld de club ontvangt.

Deze regeling zorgt ervoor dat de verschillen tussen de nummer 1 en de nummer 20 groot zijn en zo groot gehouden worden. 

Bovendien is het zo dat het prijzengeld jaarlijks verschilt. Er wordt niet elk jaar even veel geld verdiend door de teams in La Liga, omdat de inkomsten van de televisierechten per jaar verschillen.


Hoe verdienen clubs geld naast het La Liga prijzengeld?

Met een bedrag van €1.85 miljard dat jaarlijks wordt verdeeld, is La Liga een van de rijkste competities. Voor jouw beeld: in de Nederlandse Eredivisie wordt er totaal een bedrag van €86 miljoen verdiend. 

De nummer 3 in La Liga verdiend in zijn eentje dus al meer dan dat er in totaal wordt verdeeld in de Eredivisie.

Het geld dat clubs verdienen aan prijzengeld in La Liga is niet genoeg om zichzelf in stand te houden. Er zijn daarom extra inkomstenbronnen nodig voor clubs om geld te verdienen.

Hieronder hebben we een aantal inkomstenbronnen voor je op een rijtje gezet: 

  • Transfers
  • Televisiegelden
  • Commercie (shirtverkoop etc)
  • Sponsoring

Nu is het zo dat deze clubs ondanks de grote inkomstenbronnen vaak hun financiële zaken niet helemaal op orde hebben. 

Veruit het grootste deel van de clubs in La Liga draaien onderaan de streep namelijk verlies. 

Al met al is La Liga een van de competities in Europa waar het meeste geld wordt verdiend, maar zelfs met deze gigantische geldbedragen lukt het de teams niet om financieel gezond te blijven.


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de La Liga?
Het winnende team in de La Liga ontvangt €158 miljoen. 


Hoeveel verdienen clubs in de La Liga?

In de La Liga wordt €1.85 miljard aan prijzengeld verspreid over alle 20 deelnemende clubs.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>