• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Prijzengeld Giro d’Italia 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 25/05/2023

Ben jij benieuwd naar het prijzengeld van de Giro d'Italia? Deze Italiaanse wielertocht wordt gezien als een van de 'Grote Drie', wielertochten in Europa die befaamd zijn vanwege hun moeilijkheidsgraad.

Maar ook vanwege hun prijzengeld. Wie wil er nu niet de Giro d'Italia winnen? De vraag is alleen hoeveel geld je eigenlijk kunt verdienen met de Giro. 

In dit artikel onderzochten wij daarom hoeveel prijzengeld er wordt verdeeld in de Ronde van Italië, en hoeveel de winnaar van de Giro d'Italia eigenlijk verdient. Ben jij benieuwd? Lees dan verder!


Hoe wordt het prijzengeld van de Giro d'Italia precies verdeeld? Zo'n 180 renners verdeeld over meerdere teams rijden elk jaar in 21 etappes de Ronde van Italië. 

Hier zitten twee rustdagen tussen. Renners die deze soms helse omstandigheden weten te overleven, krijgen natuurlijk een financiële beloning voor hun doorzettingsvermogen. 

Totaal wordt er in de Giro d'Italia een prijzenpot van 

Prestatie

Prijzengeld

Eindklassement plaats 1

€205.000

Eindklassement plaats 2

€110.000

Eindklassement plaats 3

€50.000

Winnaar rode trui

€10.000

Winnaar witte trui

€10.000

Zege etappe

€11.000

Totaal

€1.5 miljoen


Prijzengeld Giro d'Italia seizoen 22/33

Hoe zit het nu precies met het verdelen van het prijzengeld in de Giro d'Italia? Totaal wordt er in het seizoen 22/23 een prijzenpot van €1.5 miljoen verdeeld. Van dit geld verdient de nummer 1 in het eindklassement het meest, maar ook de renners daaronder verdienen geld. Hoe zit dat precies?

Allereerst ontvangen de top 20 renners in het eindklassement een prijs, die is gebaseerd op hun prestaties. Zo wordt er binnen de top 3 zo'n €365.000 verdeeld, terwijl voor de renners 4 tot en met 20 een bedrag van 'maar' €101.500. 

Met andere woorden: in de Giro d'Italia geldt het credo 'the winner takes all'. 

Naast het eindklassement worden er ook kleinere prijzen verdeeld op basis van subklassementen, ritzeges en andere prestaties.

Allereerst wordt er geld verdiend in het klassement voor de rode trui. Dit is het klassement voor de beste resultaten per individuele etappe aan de top 3. Dit ziet er als volgt uit:

 • Nummer 1: €800
 • Nummer 2: €500
 • Nummer 3: €200

Een andere prijs is verbonden aan de witte trui, het klassement voor jonge wielrenners. Aan het einde van de Giro wordt gekeken naar de jongste renners, waarbij de top 5 kan rekenen op fijne beloning. Dit wordt als volgt verdeeld:

 • Nummer 1: €10.000
 • Nummer 2: €8.000
 • Nummer 3: €6.000
 • Nummer 4: €4.000
 • Nummer 5: €2.000

Als laatste worden er kleine geldbedragen uitgekeerd voor losse prestaties. Zo krijgt de 'meest strijdlustige renner van de Giro' een geldbedrag van €4.000, of de renner die de meeste kilometers maakt in een ontsnapping een bedrag van €5.000.

Al met al is het rijden in de Ronde van Italië geen vetpot, en zullen spelers voornamelijk hun brood verdienen vanuit sponsoring. 


Oud-winnaars Giro d'Italia en het prijzengeld

De winnaar van de Giro ontvangt dus €205.000 voor zijn prestaties in het Mediterrane Italië. Dat is geen vetpot in vergelijking met andere sporten. Toch zijn er genoeg renners die aardig wat faam hebben opgebouwd door de jaren heen - en daarmee een goed salaris. 

Dit is een resultaat van consequent goed rijden in belangrijke etappes, maar ook zeker goede sponsoring, coaching en een sterk team om de renners heen.

Wij onderzochten welke renners veel geld verdienen in de wielersport en hoe vaak deze renners de Giro d'Italia hebben gewonnen. Ben jij benieuwd? Lees het hieronder!

Speler

Aantal keer Giro d'Italia gewonnen

Salaris

Chris Froome

1

€5.5 miljoen

Tadej Pogačar

0

€5 miljoen

Peter Sagan

0

€5 miljoen

Geraint Thomas

0

€3.5 miljoen

Egan Bernal

0

€2.8 miljoen

Michał Kwiatkowski

0

€2.5 miljoen

Julian Alaphilippe

0

€2.3 miljoen

Wout van Aert

0

€2.2 miljoen

Alejandro Valverde

0

€2.2 miljoen

Richard Carapaz

0

€2.2 miljoen


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in de Giro d'Italia totaal verdeeld?
Tijdens de Giro d'Italia wordt er totaal een bedrag van €1.5 miljoen verdeeld.


Hoeveel krijgt de winnaar van de Giro d'Italia?
De winnaar van de Giro ontvangt €205.000.

Waar begint de Giro in 2024?

De Giro d'Italia gaat op 6 mei 2024 van start in Abruzzen.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>