• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Formule 1 in 2024: Dit is de verrassende verdeling!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Altijd al willen weten hoeveel prijzengeld coureurs krijgen in de formule 1? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij bespreken met jou hoeveel geld er eigenlijk wordt verdeeld onder de teams en coureurs. En we verklappen alvast dat een miljoen dollar eerder weinig dan veel is! Kortom: er gaat behoorlijk wat geld in rond.


Hoe werd het F1-prijzengeld verdeeld in 2023? Je zou denken dat het team met de nummer 1 altijd het grootste bedrag aan prijzengeld zou ontvangen, maar dat klopt toch niet helemaal.

Hieronder zie je namelijk hoe een bedrag van zo'n € 1.3 miljard werd verdeeld over de 10 F1-ploegen die meededen.

Team

Bedrag

Red Bull Racing

€140 miljoen

Mercedes

€131 miljoen

Ferrari

€122 miljoen

McLaren

€113 miljoen

Aston Martin

€104 miljoen

Alpine

€95 miljoen

Williams

€87 miljoen

VCARB

€78 miljoen

Stake

€69 miljoen

Haas

€60 miljoen


Hoe wordt het F1-prijzengeld in 2024 verdeeld?

Voor we ingaan op het geld, leggen we je eerst uit hoe dit wordt bepaald. Want waarom krijgt het ene team meer betaald dan de ander? En hoe kan het dat die bedragen soms miljoenen uit elkaar liggen? Wij hebben het antwoord voor je.

Allereerst wordt er gekeken naar sponsorships. Sponsors betalen om hun merknaam of product terug te zien op de auto's en overalls en helmen van de coureurs.

Dat kan behoorlijk wat geld in het laatje brengen (meer dan een miljoen is niet gek). Ook heb je dan nog de zogenoemde TV-rechten. Zoals je weet wordt Formule 1 eigenlijk over de hele wereld uitgezonden.

Dit op zowel televisie als online. De inkomsten uit de verkoop van deze rechten tellen mee in de verdeling van het prijzengeld. Dan heb je ook nog de kaartverkoop.

Miljoenen fans reizen de hele wereld over om de races te zien. En die kaartjes kosten ook weer geld. De opbrengsten hiervan worden ook weer uitgekeerd aan de verschillende teams. Er zijn dus verschillende bronnen aan inkomsten binnen de formule 1.

Al die inkomsten samen worden beheerd door het F1-prijzengeldfonds, dat het CVC wordt genoemd. Het CVC betaalt vervolgens weer alle prijzen uit aan alle sponsors, coureurs, coaches en ga zo maar door. Een complex systeem, en we zetten hieronder alle feiten voor je op een rijtje: 

Wie

Krijgt zoveel % van de totale inkomsten

Voorbeeld 2022

Aandeelhouders F1

50%

€4.6 miljard

CVC

50%

€4.6 miljard

Top 10 teams

23.7%

€1.1 miljard

Constructeurs

23.7%

€1.1 miljard

Ferrari (speciale bonus)

2.5%

€116 miljoen

Overig (kosten voor F1)

50.1%

€2.3 miljard

Lang verhaal kort: het prijzengeld voor coureurs en conducteurs in een team bestaat uit zo'n 25% van de totale inkomsten van de F1. De rest van de opbrengsten gaat naar aandeelhouders binnen de F1 of wordt gebruikt om transportkosten te dekken. 

Dit betekent natuurlijk ook dat de F1 verschillende prijzengelden uitdelen per seizoen, omdat de opbrengsten in het ene jaar hoger liggen dan in het andere jaar. 

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁


Hoe wordt het prijzengeld verdeeld onder coureurs?

Uiteraard krijgen de coureurs ook geld betaald. En dan ook niet zo'n beetje. Denk maar aan zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton bijvoorbeeld. De verleden wereldkampioen heeft miljoenen dollars weten te verdienen aan zijn baan. En uiteraard verdient onze Max Verstappen ook een aardig zakcentje.

De coureurs krijgen dan ook een deel van het te verdelen prijzengeld. Dit is afhankelijk van de prestaties per coureur. Het geld wordt betaald door hun respectievelijke teams.

Hoe beter je dus eigenlijk presteert, hoe meer prijzengeld je krijgt. Verder heeft het aantal races dat het team heeft gewonnen ook te maken met het uiteindelijke loonstrookje, evenals het aantal pole positions en snelste rondes. Kortom: een behoorlijke prestatiebonus is in de autosport zeker geen uitzondering.


Voorbeeld uit 2022: 1,1 miljard dollar prijzengeld verdelen

Om maar direct met de deur in huis te vallen: in 2022 was er dus maar liefst 1,1 miljard dollar te verdelen. En dat is bizar veel geld natuurlijk. En dit dan onder de 10 verschillende teams. Hieronder bespreken wij de verdeling van het prijzengeld per team.

1. Red Bull Racing

Laten we beginnen bij het megabekende team Red Bull. Ondanks dat dit team ondertussen enorm geliefd is (Max Verstappen maakt hier natuurlijk onderdeel van uit) kregen ze niet het meeste geld. Om hoeveel ging het dan? Een slordige 169 miljoen dollar. Dat is natuurlijk voor alsnog enorm veel geld, zeker in vergelijking met sommige van de andere deelnemende teams.

2. Mercedes

Mercedes kreeg tien miljoen dollar minder dan Red Bull: een bedrag van 159 miljoen dollar. Dat is alsnog een hoop geld, en Lewis krijgt dan ook een prima salaris. Echter wordt het prijzengeld eerlijk verdeeld en is Lewis geen kampioen geworden. Max wél. Dus krijgen zij voor dat seizoen ook meer prijzengeld om te verdelen. Dat kan volgend jaar weer anders zijn, mocht uit een ander team iemand de kampioen worden.

3. Ferrari

Dan gaan we door naar Ferrari. Zij hebben het meeste prijzengeld weten binnen te harken van de tien teams. En dat terwijl de kampioen er niet eens bij zit. Zij kregen 200 miljoen dollar. Dat is toch best gek, aangezien het team zeker niet als beste presteerde. Dit heeft voornamelijk te maken met de contracten die de Italiaanse team en sportwagenfabrikant heeft gesloten met de rechtenhouder van F1. Ferrari is immers het langst deelnemende team aan de races. En dat zorgt dus voor aardig wat extra prijzengeld, ondanks dat de prestaties her en der te wensen overlaten.

4. McLaren

Bij McLaren werd er aanzienlijk minder prijzengeld uitgekeerd dan andere teams. Een bedrag van 113 miljoen dollar. Dat is ergens natuurlijk ook logisch, aangezien het team aanzienlijk minder goed presteert dan Red Bull en Mercedes. Hierdoor verdienen ze minder, ze zitten immers niet in de koningsklasse. Dat Mercedes en Red Bull grotere bedragen krijgen komt bijvoorbeeld ook omdat zij geen kampioen in hun team hebben. Het wordt dus wel enigszins eerlijk verdeeld.

5. Alpine

In 2022 werd het team Alpine vierde. Zij kregen 112 miljoen dollar gestort. Een leuk feitje: ze zijn pas sinds 2022 ingeschreven bij de Formule 1. Dan hebben ze in één seizoen toch een aardig geldbedrag weten binnen te harken. Het team behoort tot de Frans autofabrikant Renault. Deze is natuurlijk wereldwijd bekend. En de formule blijft toch een spelletje van geld: hoe meer geld je kan investeren, hoe beter de auto's zullen zijn.

6. Sauber (Alfa Romeo)

Uiteindelijk wist Sauber in verhouding met het jaar ervoor het meeste geld te verdienen. Ze zijn van plek negen gestegen naar plek zes. En hard werken wordt beloond. Ze ontvingen in totaal 92 miljoen dollar, wat maar liefst 26 miljoen dollar meer is dan vorig seizoen. Keurig, en ook een enorm bedrag.

7. Aston Martin

Misschien iets minder bekend, maar ook Aston Martin wist toch nog een goed bedrag te verdienen. Hoeveel? Een keurige 82 miljoen dollar. Misschien niet veel in vergelijking met Ferrari, die dus meer dan het dubbele hebben ontvangen.

De laatste drie

Onderaan hebben wij Williams, Haas en AlphaTauri. Zij hebben het minste gekregen van het prijzengeld. De inkomsten van Williams waren 80 miljoen dollar. Haas kreeg uiteindelijk 79 miljoen dollar uitgekeerd. Onderaan de ladder staat AlphaTauri, zij kregen 72 miljoen dollar. Voor hun is het kampioenschap dan ook erg ver weg. Maar goed, meedoen is haast net zo belangrijk als winnen natuurlijk. En als coureur in de formule verdien je hoe dan ook een goed salaris.

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>