• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Eurovisie Songfestival 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 13/03/2024

Op 7 tot en met 11 mei is het weer de tijd voor de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Terwijl Joost Klein rustig aftelt tot zijn grote moment op het podium, wordt er stilletjes gefluisterd over de rinkelende beloningen die wachten. 

Want hoe groot is het prijzengeld van het Eurovisie Songfestival eigenlijk? Wij gingen voor jou op onderzoek uit! 

Dus, ben jij benieuwd naar de hoogte van het prijzengeld, lees dan verder!

Prijzengeld Eurovisie Songfestival

Prijzengeld Eurovisie Songfestival 2024

Hoe zit het nu precies met het verdelen van het prijzengeld in het Eurovisie Songfestival? 

In 2024 doen 37 landen mee aan het programma, waarbij er twee halve finales worden gehouden. Na deze halve finales blijft er een finale over met 26 landen. 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de winnaar van het Eurovisie Songfestival ontvangt geen prijzengeld. 

Dat betekent niet dat er geen geld omgaat in het Songfestival. Er zijn twee dingen die gebeuren op het moment dat het Songfestival wordt gewonnen door iemand: 1. het nummer ontploft in populariteit en 2. het winnende land mag het jaar erop het Songfestival organiseren.

Doordat het nummer ontploft - we kijken naar jou, ABBA - is de kans groot dat er flink geld verdiend wordt op de lange termijn.

En het organiseren van het Songfestival? Tja, dat levert aardig wat inkomsten op, kijkend naar de kaartverkoop, televisierechten, toeristen etc. Zo ontving Liverpool in 2023 zo'n €2 miljoen voor het organiseren van het Songfestival van de commissie.

In datzelfde jaar ontving de BBC zo'n €10 miljoen voor de uitzendrechten.

Of de artiesten daar wat aan verdienen? Dat blijft een mysterie.


Oud-winnaars Eurovisie Songfestival en het prijzengeld

Winnaars van het Songfestival ontvangen dus niet direct een financiële compensatie, maar eerder een indirecte. Toch zijn er aardig wat artiesten die flink geld hebben verdiend aan het Songfestival. 

Neem nu bijvoorbeeld ABBA, de legendarische Zweedse groep die na hun triomf met 'Waterloo' tijdens het Eurovisie Songfestival van 1974 ineens wereldberoemd werd met hits als 'Mamma Mia', 'Dancing Queen' en 'Fernando'! 

Het vermogen van de ABBA-leden tezamen wordt geschat op €800 miljoen. 

En laten we Celine Dion niet vergeten, die na haar overwinning in 1988 internationaal doorbrak met tijdloze klassiekers als 'My Heart Will Go On' en 'The Power of Love'.

Haar huidige netto waarde wordt geschat op een duizelingwekkende €643 miljoen, allemaal dankzij haar schitterende carrière als powerballad-koningin!

Maar wacht, er is meer! Eurovisie-winnaars krijgen de kans om op de golf van roem te surfen, optredens te geven tijdens Eurovisie-gerelateerde evenementen en zelfs deel te nemen als jurylid bij nationale liedjesfinales. Het is een achtbaan van kansen en blootstelling!


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in het Eurovisie Songfestival verdeeld.
Er is officieel geen prijzengeld verbonden aan het Eurovisie Songfestival. 


Wat krijgt de winnaar van het Eurovisie Songfestival?
De winnaar ontvangt een trofee en neemt met zijn of haar winst de organisatie van het Songfestival van het jaar daarop mee naar het thuisland. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>