• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Prijzengeld Europa League 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 30/11/2023

Het totale Europa League prijzengeld voor het seizoen 2023-2024 bedraagt €139.5 miljoen. 

De winnaar van de Europa League ontvangt zo'n €8.6 miljoen euro. Mee doen aan de groepsfase levert tussen de €500.000 - 3.62 miljoen per team op.

Benieuwd naar verdere details? Lees dan gauw verder!


Hoe wordt het prijzengeld in de Europa League verdeeld? Wij zochten precies uit hoeveel geld er wordt verdeeld in het 2023/2024 seizoen in de Europa League.

Ontdek hieronder welke teams geld krijgen en hoe dat precies in elkaar steekt!

Prestatie

Aantal teams

Prijzengeld per team

Winnaar finale

1

€8.6 miljoen

Verliezer finale

1

€4.6 miljoen

Bereiken halve Finale

4

€2.8 miljoen

Bereiken kwartfinale

8

€1.8 miljoen

Bereiken achtste finales

16

€1.2 miljoen

Groepsfase

32

€500.000 - 3.62 miljoen

Televisierechten

-

Variabel

Totaal

-

€139.5 miljoen


Prijzengeld Europa League seizoen 23/24

Hoe zit het nu precies met het prijzengeld in de Europa League? Totaal wordt er in het seizoen 2023/2024 een prijzenpot van €139,5 miljoen verdeeld over alle deelnemende teams.

Hierbij is het zo dat er in elke ronde dat een team 'meegroeit' in het toernooi, een prijs wordt uitgekeerd. Vergelijk het met de stapelkorting van de HEMA: hoe meer rondes jij overleeft, hoe groter jouw totale prijzenpot wordt opgestapeld.

Maar er zitten ook wat ingewikkelde structuren verstopt in de opbouw van het prijzengeld. Zo worden er ook televisiegelden verdeeld, krijgen sommige clubs meer omdat hun coëfficiënt hoger ligt dan andere clubs en wordt er gekeken naar voorgaande prestaties. 

Zo krijgen winnaars van de landelijke competities een bedrag van €260.000, ongeacht de prestaties in de Europa League. Een soort bonus dus. 

Verder is het bijvoorbeeld zo dat winst in een groepsfase meer oplevert dan gelijkspel. Daarom loont het teams altijd om te blijven winnen in de groepsfase, zelfs als je allang al door bent.

Kortom: het prijzengeld bestaat uit een stapelbedrag, waarbij er talloze kleinere bonussen worden uitgekeerd onder speciale omstandigheden. Hieronder zoomen we wat meer in op de verschillende onderdelen:


1. Startpremie

Iedereen die meedoet aan de Europa League ontvangt een bedrag van €3.63 miljoen. Hiervoor hoef je dus geen wedstrijden te winnen, maar hoef je alleen maar op te komen dagen.

Hier bovenop ontvangen sommige clubs nog wat extra's. Zo krijgen landskampioenen hiernaast een bedrag van €260.000. 

2. Prijzengeld in de groepsfase

In de groepsfase krijg je betaald naar jouw prestaties. Hoe beter je het doet, hoe meer geld je verdient. De verdeling is als volgt:

 • Overwinning in de groepsfase: €630.000
 • Gelijkspel in de groepsfase: €210.000
 • Verlies in de groepsfase: €0
 • Eerste plaats in de groepsfase: €1.1 miljoen
 • Tweede plaats in de groepsfase: €550.000

De kans bestaat dus dat je als ploeg welgeteld €0 verdient op het moment dat je al je wedstrijden verliest. 

Tegelijkertijd kan je een flink bedrag winnen als je al jouw wedstrijden wint, en daardoor op de eerste plaats in de groep komt te staan. 

3. De rest van het prijzengeld

Ploegen krijgen dus een startpremie, ontvangen geld die afhankelijk zijn van hun prestaties in de groepsfase en krijgen vanaf dat punt per ronde betaald. Hoe verder je komt, hoe meer geld je verdient. 

De rest van het prijzengeld is afkomstig van een aantal andere factoren. Zo krijgen clubs met een hogere coëfficiënt meer betaald dan clubs met een lagere coëfficiënt - zelfs als ze even goed presteren in de Europa League.

Een ander onderdeel is bijvoorbeeld geld van televisierechten. Ook dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid kijkers van de website.

Een laatste is een simpele verdeling van het geld op basis van jouw prestatie in de Europa League in het algemeen. Er zijn 32 teams, en nadat de finale is gespeeld, heb je een ranking van 32 tot en met 1, waarbij nummer 1 het hoogste bedrag krijgt, en nummer 32 het laagste bedrag. 


Oud-winnaars en hun prijzengeld

De bedragen in die wij hierboven hebben genoemd, zijn gebaseerd op het seizoen 2023/2024. In het verleden lag die wel even anders - en in de toekomst zullen deze bedragen ongetwijfeld veranderen.

Het is daarom vaak onduidelijk hoeveel prijzengeld er in het verleden eigenlijk werd verdiend door clubs die de Europa League wonnen. 

Hieronder vind je een lijst met oud-winnaars van de Europa League.

Club

Seizoen

Eintracht Frankfurt

2021/2022

Villareal

2020/2021

Chelsea

2018/2019

FC Porto

2010/2011

Valencia

2003/2004

Ajax

1989/1990


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in de Europa League totaal verdeeld?
In de Europa League wordt er totaal een bedrag van €139.5 miljoen verdeeld over 32 teams.


Hoeveel krijgt de winnaar van de Europa League?
De winnaar van de Europa League ontvangt €8.6 miljoen. 


Hoeveel krijgt de verliezer van de Champions League?
De verliezer van de Europa League ontvangt €4.6 miljoen.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>