• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Eredivisie 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/07/2023

Elk jaar strijden Nederlandse clubs weer voor de winst in de Eredivisie. Maar wist jij dat clubs hier aardig wat geld mee verdienen? 

Wij waren benieuwd hoeveel prijzengeld clubs verdienen in de Eredivisie en hoe dat geld eigenlijk wordt verdeeld. Ben jij ook benieuwd? Lees dan verder!


Hoe wordt het prijzengeld van de Eredivisie in het seizoen 2023-2024 precies verdeeld?

De grootste bron van inkomsten voor de Eredivisie zijn de televisiegelden. Al het geld dat wordt verdiend via de uitzendrechten wordt vervolgens verdeeld over alle clubs.

Hierbij is het zo dat er wordt teruggekeken naar de laatste 10 seizoenen en dat op basis van de prestaties van de clubs in deze 10 seizoenen een ranglijst wordt aangemaakt. 

Hoe hoger de club eindigt in het klassement, hoe groter het percentage van de pot de club verdient.

In totaal wordt er in het seizoen 2023-2024 zo'n 83.7 miljoen euro verdeeld. 

Hieronder zie je hoe het prijzengeld in de huidige 18 teams van de Eredivisie wordt verdeeld, van hoog naar laag:

Club

Prijzengeld per team

Ajax

€10,5 miljoen

PSV

€9,5 miljoen

Feyenoord

€8,4 miljoen

AZ

€7,4 miljoen

FC Utrecht

€6,6 miljoen

Vitesse

€5,8 miljoen

Heerenveen

€4,9 miljoen

FC Twente

€4,1 miljoen

Heracles Almelo

€3,5 miljoen

Sparta Rotterdam

€3,2 miljoen

PEC Zwolle

€3,0 miljoen

RKC Waalwijk

€2,7 miljoen

Fortuna Sittard

€2,6 miljoen

N.E.C.

€2,4 miljoen

Go Ahead Eagles

€2,3 miljoen

Excelsior Rotterdam

€2,2 miljoen

FC Volendam

€2,3 miljoen

Almere City FC

€2,2 miljoen

Totaal

€83,7 miljoen

Ook nieuwkomers in de Eredivisie kunnen zo dus rekenen op een bedrag van minimaal €2,2 miljoen - zelfs als ze nog nooit hadden gespeeld voor deze competitie. Zo krijgt de nieuwkomer Almere City dit jaar €2,2 miljoen na hun promotie.

De top van de Eredivisie ontvangt structureel meer geld. Niet vreemd, want deze clubs brengen het meeste geld in het laatje. 


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Het prijzengeld dat wordt verdeeld in de Eredivisie bedraagt in het seizoen 2023-2024 dus zo'n €83 miljoen. 

Dit geld is voornamelijk afkomstig uit de televisierechten, waar in de Eredivisie veruit het meeste geld mee wordt verdiend. Zo wordt er op een gemiddelde zondag door zon' 3 miljoen Nederlanders voetbal gekeken.

Natuurlijk ligt het aantal abonnees lager dan deze 3 miljoen. ESPN, inmiddels niet meer de officiële uitzender, gaf bijvoorbeeld aan dat in het seizoen 2022-2023 er zo'n 1,6 miljoen abonnees waren die maandelijks betaalden.

Het prijzengeld bestaat niet alleen uit televisie, want er zijn allerlei verschillende manieren waarop er geld wordt verdiend met het uitzenden van voetbal. Zo heb je naast het rechtstreeks uitzenden van alle wedstrijden ook bijvoorbeeld overige uitzendrechten voor programma's als Vandaag Inside op SBS6 of Rondo op Ziggo Sport.


Hoe verdienen clubs geld naast het Eredivisie prijzengeld?

Het prijzengeld dat afkomstig is uit de televisiegelden, is vaak niet genoeg voor clubs om rond te komen. Een team dat onderaan de competitie staat, ontvangt bijvoorbeeld maar €2,2 miljoen.

Dit klinkt als een aardig bedrag, maar dit is natuurlijk peanuts op het moment dat we in de berekening meenemen dat clubs hun spelers, staf, stadionhuur etc moeten rondbreien.

Het prijzengeld dat de clubs ontvangt uit de Eredivisie is daarom lang niet genoeg voor teams om zichzelf te kunnen onderhouden.

Hoe kunnen teams dan toch financieel gezond blijven? Deze opgave is steeds lastiger aan het worden vanwege de enorme toename in de kosten van de laatste jaren. Niet alleen spelers, maar alle investeringen in en rond het veld zijn enorm gestegen. Hieronder zetten we een aantal zaken voor je op een rijtje:

  • Transfers
  • Televisiegelden
  • Commercie (shirtverkoop etc)
  • Sponsoring

Dit gaat - logischerwijs - bij de ene club beter dan bij de andere club. Zo had Ajax in het seizoen 2021-2022 een netto-omzet van €114 miljoen. Maar, na aftrek van alle kosten, eindigde de club alsnog met en nettoverlies van €8,1 miljoen.

In dat seizoen waren er zelfs maar vier teams die een nettowinst hadden geboekt: sc Heerenveen (€2,9 miljoen), Heracles Almelo (€1,7 miljoen), FC Groningen (€1 miljoen) en RKC Waalwijk (€0,2 miljoen).Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Eredivisie?
Het winnende team in de Eredivisie ontvangt €10,5 miljoen aan televisierechten. 


Hoeveel verdienen clubs in de Eredivisie?

In de Eredivisie wordt €83,7 miljoen aan televisiegeld verspreid over alle 18 deelnemende clubs, maar onderaan de streep maken de meeste clubs in de Eredivisie verlies. In het seizoen 2021-2022 waren er maar vier clubs die winst boekten: sc Heerenveen, Heracles Almelo, FC Groningen en RKC Waalwijk. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>