• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld EK Vrouwenvoetbal 2025: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 05/07/2023

In 2025 is het weer tijd voor het EK Vrouwenvoetbal. In Zwitserland zal er weer worden gestreden om regerend Europees kampioen Engeland van de troon te stoten.

Bij dit relatief jonge toernooi, dat voor het eerste in 1984 werd georganiseerd, is voor de vrouwen toch wel wat geld te verdienen. Maar weet jij eigenlijk hoeveel prijzengeld er wordt verdeeld bij het EK Vrouwenvoetbal?

Wij onderzochten voor jou het prijzengeld dat verdiend kan worden tijdens het EK Vrouwenvoetbal. Ben jij benieuwd naar de opbrengsten van het EK Vrouwenvoetbal? Ontdek het hier!


Hoe wordt het prijzengeld van het EK Vrouwenvoetbal van 2025 precies verdeeld?

In principe wordt er tijdens het EK Vrouwenvoetbal in 2025 een prijzenpot van totaal €16 miljoen verdeeld. Deze €16 miljoen wordt verdeeld over 16 deelnemende landen.

Ten opzichte van de vorige editie, waar dus maar €8 miljoen te verdienen viel. 

Naast dit bedrag dat direct wordt uitgekeerd aan de deelnemende landen, worden er ook nog eens geldbedragen geserveerd om teams te betalen om hun spelers vrij te geven.

Zo wordt bijvoorbeeld geld betaald aan FC Barcelona om Lieke Martens in die periode te laten spelen voor het Nederlands elftal. Om hoeveel geld dit precies gaat, is niet duidelijk, maar er zijn speculaties dat dit geldbedrag oploopt tot €45 miljoen. 

Prestatie

Aantal landen

Prijzengeld per team

Winnaar finale

1

€660.000

Verliezer finale

1

€420.000

Halve finale

4

€320.000

Kwartfinale

8

€205.000

Winst in groepsfase

16

€100.000

Gelijkspel in groepsfase

16

€50.000

Startpremie

16

€600.000

Totaal

16

€16 miljoen

Zoals je kunt zien, levert het veel geld op als je in de groepsfase winst pakt, terwijl verlies niets oplevert. 

Nu is het zo dat alle bedragen aanvullend werken. Dat betekent dat het prijzengeld zich opstapelt. Een Europees kampioen kan bijvoorbeeld maximaal €2.085 miljoen verdienen, op het moment dat alle wedstrijden in de groepsfase worden gewonnen. 

Ook is het zo dat elk team dat zich plaatst voor het EK een bedrag van €600.000 binnenharkt. 


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Het prijzengeld dat beschikbaar wordt gesteld door de UEFA, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is namelijk zo dat de UEFA afhankelijk is van sponsordeals, betalingen van bedrijven en televisiegeld om al het prijzengeld op te hoesten.

Hierbij is er momenteel een discussie gaande waarbij de beloningskloof tussen mannen- en vrouwenvoetbal aan de kaak wordt gesteld.

Zo is de totale prijzenpot van €16 miljoen voor het EK Vrouwenvoetbal een schrijntje in vergelijking met de prijzenpot van €331 miljoen.

Het prijzengeld dat de UEFA beschikbaar stelt is afhankelijk van bedrijven, en er wordt aan het vrouwenvoetbal simpelweg te weinig verdient om deze €331 miljoen ook uit te keren aan het EK vrouwenvoetbal. 

Tegelijkertijd worden er wel flinke stappen gezet in de beloning van het vrouwenvoetbal, en neemt de populariteit van vrouwenvoetbal toe. Daarom is het prijzengeld ten opzichte van de vorige editie dan ook verdubbeld. 


Winnaars EK Vrouwenvoetbal

Het EK Vrouwenvoetbal is een relatief nieuw fenomeen. Zo werd de eerste editie georganiseerd in 1984, waarbij het om de twee jaar werd gehouden in de afwezigheid van een WK Vrouwenvoetbal. 

Het toernooi was toen nog een stuk kleinschaliger, waarbij er tot 1993 maar 4 deelnemende landen waren, tot 2005 maar 8 deelnemende landen, tot 2013 maar 12 deelnemende landen en dat er eindelijk sinds 2017 de gebruikelijke 16 deelnemende landen meespeelden in het toernooi. 

Het aantal van 16 deelnemende landen nog steeds minder dan de 24 landen die meedoen met het EK mannenvoetbal, maar er is een duidelijke stijgende lijn te zien in het aantal meespelende landen.

Wij onderzochten voor jou de winnaars van het EK Vrouwenvoetbal van de afgelopen jaren, zodat je een beeld krijgt van de landen die in de afgelopen jaren een grote som prijzengeld naar binnen hebben weten te slepen. Ontdek het hieronder!

Land

Aantal keren kampioen

Duitsland

7

Noorwegen

2

Zweden

1

Nederland

1

Engeland

1


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van het Vrouwen EK?
Het winnende land van het EK Vrouwenvoetbal ontvangt maximaal €2.025 miljoen.


Hoeveel verdienen spelers voor het EK?

Van het Nederlandse elftal is bekend dat de vrouwen per wedstrijd €4.000 verdienen, waar het prijzengeld dat zij kunnen verdienen nog bovenop komt. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>