• Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld EK Voetbal 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 05/07/2023

In 2024 is het weer tijd voor het EK Voetbal! Ditmaal wordt er in Duitsland gestreden om regerend Europees kampioen Italië van de troon te stoten. 

Maar hoeveel levert het EK Voetbal eigenlijk op voor deelnemende landen? Reden genoeg voor ons om op onderzoek uit te gaan. En wij onderzochten hoeveel prijzengeld er wordt verdeeld tijdens het EK Voetbal.

Ben jij benieuwd naar het prijzengeld van het EK? Ontdek het hieronder!


Verdeling EK Voetbal Prijzengeld in 2024

Hoe wordt het prijzengeld van het EK Voetbal van 2024 precies verdeeld?

Naar verwachting zal er een bedrag van zo'n  €350 miljoen worden verdeeld over alle 24 deelnemende landen. In vergelijking met voorgaande jaren is dit meer, want in 2021 lag het prijzengeld op €331 miljoen. 

De verdeling van de €350 miljoen is natuurlijk afhankelijk van de plaats waar je eindigt. Hierbij is het zo dat het totale bedrag dat een land verdient een stapelbedrag is. 

Een land wordt namelijk per ronde die 'overleefd' wordt betaald. Hoe meer rondes, hoe meer geld. Logisch, toch? 

Prestatie

Aantal landen

Prijzengeld per team

Winnaar finale

1

€8 miljoen

Verliezer finale

1

€5 miljoen

Halve finale

4

€4 miljoen

Kwartfinale

8

€2.5 miljoen

Achtste finale

16

€1.5 miljoen

Winst in groepsfase

24

€1 miljoen

Gelijkspel in groepsfase

24

€500.000

Startpremie

24

€9 miljoen

Totaal

24

€350 miljoen

Zoals we al eerder zeiden, hebben we het hier dus over gestapelde bedragen. Dat betekent dat elke ronde je dus geld oplevert. 

Zo start elk team met €9 miljoen, waarna je per winst in de groepsfase €1 miljoen extra ontvangt. Ga je daarna door naar de achtste finales? Dan krijg je daar nog eens €1.5 miljoen bovenop.

Van 2025 is het nog niet bekend hoeveel geld er maximaal gewonnen zou kunnen worden, maar Italië, de winnaar van het EK 2021, harkte een bedrag van wel €28 miljoen binnen.


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Het geldbedrag van €350 miljoen dat beschikbaar wordt gesteld door de UEFA, wordt niet volledig uit eigen zak betaald. De prijzenpot is namelijk afhankelijk van gigantische sponsordeals en opbrengsten van televisiegeld.

Hierdoor fluctueert de prijzenpot die gewonnen kan worden per editie, maar er is in de laatste jaren wel een duidelijke stijgende lijn te zien in hoeveel geld er verdiend kan worden. Ook in prijzengeld zien we dus inflatie. 

Het prijzengeld gaat direct naar de voetbalbonden van de desbetreffende landen. 


Winnaars EK Voetbal

Als land kan je dus een aardig zakcentje verdienen aan het EK. Niet alleen de winnaars, maar ook landen die hoog komen in de toernooien verdienen een flinke zak met geld. 

Nu is het natuurlijk zo dat er landen zijn die structureel meer geld verdienen dan andere landen. Deze landen presteren beter, zijn stabieler en hebben betere spelers. 

Voor deze landen is het EK Voetbal lucratief, wat natuurlijk ook weer positief uitslaat op bijvoorbeeld sponsors. Zo is het goed mogelijk voor de UEFA om het hoge prijzengeld in stand te houden.

Wij waren wel benieuwd naar landen die door de jaren heen veel geld hebben verdiend met het EK, en onderzochten daarom welke landen het nu structureel zo goed doen. Je ontdekt hieronder de resultaten!

Land

Wedstrijden gewonnen

Aantal keren kampioen

Duitsland

26

3

Frankrijk

20

2

Spanje

19

3

Portugal

18

1

Nederland

17

1

Italië

16

2

Rusland

12

1

Engeland

10

0

Tsjechië

10

0

Denemarken

7

1


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van het EK Voetbal?
Het winnende land van het EK Voetbal ontvangt maximaal €28 miljoen.


Hoeveel verdienen spelers voor het EK?

Van het Nederlandse elftal is bekend dat de vrouwen per wedstrijd €4.000 verdienen, waar het prijzengeld dat zij kunnen verdienen nog bovenop komt. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>