• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Prijzengeld Conference League 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 30/11/2023

De UEFA Conference League een nieuwkomer in de Europese voetbalwereld. Dit Europese toernooi is het derde grootste toernooi, maar er valt desondanks aardig wat geld te verdienen voor deelnemende voetbalclubs.

De vraag is alleen hoeveel prijzengeld er te verdelen valt.

Ben je benieuwd naar het Conference League Prijzengeld in het seizoen 2023/2024? Wij zochten het tot op de bodem voor je uit! 


Hoe wordt het prijzengeld in de Conference League verdeeld? Wij gingen op zoek naar het totale prijzengeld dat er valt te verdienen in de Conference League en hoe dat precies werd verdeeld onder alle deelnemende teams.

Ontdek hieronder hoeveel prijzengeld teams krijgen per ronde! 

Prestatie

Aantal teams

Prijzengeld per team

Winnaar finale

1

€5 miljoen

Verliezer finale

1

€3 miljoen

Bereiken halve Finale

4

€2 miljoen

Bereiken kwartfinale

8

€1 miljoen

Bereiken achtste finales

16

€600.000

Groepsfase

32

€300.000 - €2.15 miljoen

Televisierechten

-

Variabel

Totaal

-

€94 miljoen


Prijzengeld UEFA Conference League seizoen 2023/2024

Hoe zit het nu precies met het prijzengeld in de Conference League? Totaal werd er in het seizoen 2023/2024 een prijzenpot van €94 miljoen verdeeld over alle 32 deelnemende teams. 

Hierbij spreekt het voor zich dat de nummer 32 uiteindelijk een kleiner deel van het prijzengeld ontvangt dan de nummer 1.

Dit komt doordat het prijzengeld zich opstapelt naarmate je als team 'meegroeit' in de rondes. Zo krijg je bijvoorbeeld een bedrag van €600.000 als je de achtste finale bereikt, of een bedrag van €1 miljoen als je de kwartfinale bereikt.

Dit is echter niet het enige geld dat je ontvangt. Ook de nummer 32 ontvangt in de Conference League een aardig zakcentje. Dit komt doordat teams bijvoorbeeld een startpremie krijgen, landskampioenen en bekerwinnaars een extra bonus krijgen, teams op basis van hun coëfficiënt een bedrag ontvangen en dat er televisiegeld wordt verdeeld.

Om je hierin iets meer uitleg te geven, lichten we hieronder een aantal kleinere onderdelen van het prijzengeld binnen de Conference League voor je uit!


1. Startpremie

Iedereen die meedoet aan de Conference League ontvangt een bedrag van €2.9 miljoen. Om in aanmerking te komen voor dit bedrag, hoef je je alleen te kwalificeren voor het toernooi. 

Dit geld wordt dus verdeeld over 32 teams die meedoen.

2. Prijzengeld in de groepsfase

In de groepsfase krijg je betaald naar jouw prestaties. Hoe beter je het doet, hoe meer geld je verdient. De verdeling is als volgt:

 • Overwinning in de groepsfase: €500.000
 • Gelijkspel in de groepsfase: €166.000
 • Verlies in de groepsfase: €0
 • Eerste plaats in de groepsfase: €650.000
 • Tweede plaats in de groepsfase: €325.000

De kans is dus aanwezig dus dat je als ploeg €0 verdient op het moment dat je al je wedstrijden verliest. 

Daarentegen kan je als ploeg een flink bedrag winnen als je al jouw wedstrijden wint, en daardoor op de eerste plaats in de groep komt te staan. 

3. De rest van het prijzengeld

Zo ontvangen alle 32 teams die meedoen aan de Conference League een startpremie en worden goed presterende clubs beloond voor hun prestaties in de groepsfase.

Na de groepsfase krijgen teams geld op basis van hun prestaties in de play-offs, de achtste finale, de kwartfinale, de halve finale en de finale. Hoe meer rondes jij overleeft, hoe meer geld jij ontvangt. Dit geld wordt dus per ronde uitgekeerd. 

De rest van het prijzengeld steekt wat ingewikkelder in elkaar. Zo krijgen landskampioenen en bekerwinnaars een vast bedrag, maar dat bedrag kan weer lager worden als er meerdere teams uit hetzelfde land meedoen. 

Daarnaast wordt er geld verdeeld op basis van de ranking in de 32 teams. Hoe hoger je in de ranking staat, hoe meer prijzengeld je ontvangt. Ook wordt er televisiegeld verdeeld over alle teams. 

Al met al bestaat het prijzengeld van de Conference League dus voornamelijk uit het stapelen van beloningen door het overleven van de verschillende rondes, maar krijgen ook teams die weinig presteren een aardig bedrag. 


Oud-winnaars en hun prijzengeld

De bedragen in die wij hierboven hebben genoemd, zijn gebaseerd op het seizoen 2023/2024. In het verleden lag die wel even anders - en in de toekomst zullen deze bedragen ongetwijfeld veranderen.

Aangezien de Conference League nog niet zo oud is - AS Roma won in 2021/2022 de eerste editie ten koste van Feyenoord - hebben wij gekeken naar Nederlandse clubs en hoeveel zij tot dusver verdienden in de Conference League. 

Club

Seizoen

Prijzengeld

Feyenoord

2021/2022

€9.82 miljoen

AZ

2022/2023

€9 miljoen


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in de Conference League totaal verdeeld?
In de Conference League wordt er totaal een bedrag van €94 miljoen verdeeld over 32 teams.


Hoeveel krijgt de winnaar van de Conference League?
De winnaar van de Conference League ontvangt €5 miljoen. 


Hoeveel krijgt de verliezer van de Conference League?
De verliezer van de Conference League ontvangt €3 miljoen.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>