• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Champions League 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 19/09/2023

Champions league: het is de hoogste Europese voetbalcompetitie. En zoals je waarschijnlijk wel weet gaat er in de voetbalwereld enorm veel geld rond.

De Champions league is daarop geen uitzondering. In dit artikel gaan wij jou alles vertellen over het prijzengeld van de Champions league. Hierbij hebben we het over het Champions league seizoen van 2023 / 2024. Al benieuwd geworden? Lees dan gauw verder!


Hoe wordt het Champions League prijzengeld verdeeld in 2023/2024? In totaal wordt er zo'n €2 miljard aan prijzengeld verdeeld, over 32 teams. 

Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet hoe dit prijzengeld exact wordt verdeeld onder de voetbalteams!

Prestatie

Aantal teams

Prijzengeld per team

Winnaar finale

1

€20 miljoen

Verliezer finale

1

€15.5 miljoen

Bereiken halve Finale

4

€12.5 miljoen

Bereiken kwartfinale

8

€10.6 miljoen

Bereiken achtste finales

16

€9.6 miljoen

Startpremie

32

€487.500

Televisierechten

-

Variabel

Overwinning groepsfase

-

€2.8 miljoen

Gelijkspel Groepsfase

-

€0.93 miljoen


Prijzengeld Champions league seizoen23/24

Dus, hoeveel geld was er dan eigenlijk te verdelen in de Champions league? Ga hiervoor maar even zitten. Want dit gaat om een stuk meer dan een miljoen euro. Onder de deelnemende clubs is een bedrag van maar liefst 2 miljard euro te verdelen. Belachelijk veel geld dus. Maar goed, hoe werkt deze verdeling dan eigenlijk?

Dit werkt best eenvoudig. Wanneer een team de play-offs heeft gered mogen ze meedoen aan de Champions league. Vanaf de groepsfase krijgen de clubs betaald. Ook zonder een gewonnen wedstrijd.

Maar liefst 15,6 miljoen euro welteverstaan. De kampioen van de Champions league krijgt maar liefst 20 miljoen. Behaal je winst in de groepsfase, dan krijg je 2,8 miljoen.

Bij een gelijkspel krijgen beide clubs 0,93 miljoen euro prijzengeld, ofwel 930.000 euro. Voor een deelname aan de groepsfase krijgen de clubs dus een startpremie.

Ook krijgen de clubs een vast bedrag per bereikte ronde in de knockoutfase. Dit prijzengeld wordt aangevuld met een bedrag dat gebaseerd is op de coëfficiënt ranking en inkomsten uit de marketpool.

Hoe hoger het aantal overwinningen, hoe meer miljoen euro er bijkomt op de teller. De startpremie voor deelname aan de groepsfase van de Champions league is 15,64 miljoen euro per team.

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁


1. Prijzengeld kwalificatiewedstrijden

Voor de Champions league aan zijn de kwalificatiewedstrijden. Hiervoor ontvangen de clubs per ronde 100.000 euro. Hierop geldt wel een uitzondering. De teams die worden uitgeschakeld in de derde kwalificatieronde krijgen dit bedrag niet. Zij gaan namelijk door naar de Europa League. En in de Europa League verdienen ze dan weer geld.

2. Prijzengeld van de play-offs

Dus, hoeveel geld krijgen clubs in de play-offs van de Champions league? De totale prijzenpot bedraagt 30 miljoen euro. Elke verliezende club ontvangt tijdens dit stadium de Champions League 5 miljoen euro. De zes clubs die uiteindelijk winnen krijgen geen prijzengeld. Dit omdat ze namelijk al geld krijgen voor hun deelname aan de groepsfase. Ergens ook wel logisch dus.

3. Hoeveel prijzengeld kregen de beste deelnemende clubs?

Wij hebben ook onderzocht hoeveel geld de best presterende clubs uiteindelijk hebben gekregen in de Champions league. En geloof ons: dat is een hoop geld. Zo heeft Bayern München maar liefst 99,99 miljoen binnen weten te harken.

Real Madrid maar nét iets minder, namelijk een bedrag van 98,47 miljoen. Verder kreeg Chelsea 89,62 miljoen euro bijgeschreven en Manchester City 85,78 miljoen. Kortom: gewoon een hele boel geld. Onze eigen Nederlandse club, Ajax, kreeg uiteindelijk 63,04 miljoen euro. Niet zoveel als de absolute winnaars, maar ook een aardige zak met geld.


Waar komt al dit prijzengeld eigenlijk vandaan?

Al die miljoenen euro's die de Champions league ontvangt moeten toch ergens vandaan komen. Nou, het meeste geld komt toch echt uit de tv-rechten.

Dit ligt natuurlijk wel aan de tv-markt per land. In het ene land zijn de rechten nou eenmaal duurder dan in het andere land. Verder wordt de helft van de market pool betaald in verhouding tot het aantal gespeelde Champions league wedstrijden per club in het desbetreffende seizoen. 

Hoeveel de inkomsten van de market pool in totaal zijn, wordt door de UEFA niet bekend gemaakt. De market pool inkomsten zijn alleen bekend onder de clubs zelf.

Het totale prijzengeld is dus afhankelijk van de tv-contracten én het aantal deelnemende clubs per land. Verder is de verdeling van de totale market pool over de verschillende landen ook niet bekend.

De waarde van de tv-contracten zijn niet in alle landen openbaar. We kunnen dus concluderen dat de inkomsten uit de market pool niet gekoppeld zijn aan de prestaties van de club, maar eerder aan de populariteit van het voetbal in de verschillende deelnemende landen. Weet je dat ook weer.


Europa League prijzengeld

Verder heb je natuurlijk ook nog de Europa League. Aan de groepsfase van deze league doen maar liefst 48 clubs mee. Voor deelname worden er eerst drie voorrondes gespeeld.

De deelnemers komen uit alle Europese landen, op Liechtenstein na. Er wordt in poules van 4 gespeeld. De winnaars krijgen dan een plaats in de knock-outfase. De nummer 1 en 2 van de poules gaan samen met de 8 ploegen in de Champions league die derde zijn geworden in hun poule voetballen.

Deze knockout fase heeft meerdere rondes. Er wordt zowel uit als thuis gespeeld. Dus ook in de Johan Cruijff Arena bijvoorbeeld! De winnaar krijgt uiteindelijk 8,5 miljoen prijzengeld. In 2023/2024 is het prijzengeld in de Europa League maar liefst 465 miljoen euro. Aardig veel geld voor deze Europese prestaties, dus.


Conference League prijzengeld

Hoe zit het dan met het prijzengeld in de UEFA-Conference League? Dit toernooi is nog vrij nieuw en voor het eerst gespeeld in 2021! In dit seizoen kwamen er 32 teams uit de Champions League en 48 uit de Europa league. In het seizoen deden in totaal 96 teams mee. Kortom: behoorlijk wat. 

En hoe zit het dan met het prijzengeld in de Conference league? Een stuk minder dan je misschien denkt. Namelijk een bedrag van 235 miljoen euro. Bij deelname ontvangt iedere club een startpremie. Deze premie is maar liefst 2,94 miljoen euro.


WK prijzengeld

Tot slot gaan we dan nog even in op het prijzengeld van het WK (wereld kampioenschap). In 2023/2024 was het wereldkampioenschap in Qatar.

Naast dat het bouwen van een gloednieuw stadion behoorlijk wat geld heeft gekost (een stuk meer dan een miljoen euro) gaat er in het kampioenschap belachelijk veel geld rond.

Een bedrag van maar liefst 42 miljoen dollar voor de winnaar welteverstaan. Het totale bedrag uit de prijzenpot is 400 miljoen euro. Wanneer je deelneemt aan de kwartfinale krijg je als club 17 miljoen dollar.

Word je derde? Dan krijg je een bedrag van 27 miljoen dollar. En de nummer twee krijgt uiteindelijk 30 miljoen. Belachelijk hoge bedragen dus.

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁

Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in de Champions League totaal verdeeld?
In de Champions League wordt er totaal een bedrag van €2 miljard verdeeld over 32 teams.


Hoeveel krijgt de winnaar van de Champions League?
De winnaar van de Champions League ontvangt €20 miljoen, dat wordt verdeeld over het hele team. 


Hoeveel krijgt de verliezer van de Champions League?
De verliezer van de Champions League ontvangt €15.5 miljoen, dat wordt verdeeld over het hele team. 


Wat verdient een team per gewonnen wedstrijd in de Champions League?

Per gewonnen wedstrijd in de groepsfase verdient een team €2.8 miljoen euro.


Wat verdient een team bij een gelijkspel in de Champions League?

Per gelijkspel in de groepsfase verdient een team €0.93 miljoen euro. 

 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>