• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Bundesliga 2023-2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/07/2023

De Bundesliga is een van de beste voetbalcompetities in Europa. In deze Duitse competitie valt er daarom ook genoeg geld te verdienen.

Maar weet jij eigenlijk hoeveel geld Duitse clubs verdienen door mee te doen met de Bundesliga? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

In dit artikel ontdek je daarom hoe het prijzengeld in de Duitse Bundesliga wordt verdeeld en om hoeveel geld dit dan wel niet gaat. Ben jij benieuwd? Lees dan verder!


Hoe wordt het prijzengeld van de Duitse Bundesliga in het seizoen 2023-2024 precies verdeeld?

In totaal wordt er in de Bundesliga zo'n €1.2 miljard verdeeld over alle 18 deelnemende clubs. Dit bedrag wordt voornamelijk verdiend door de televisierechten die binnen Duitsland, maar ook daarbuiten worden verkocht.

Het televisiegeld bestaat niet alleen uit de rechten voor het volledig uitzenden van de wedstrijd, maar ook uit contracten met praatprogramma's rondom voetbal, radio-uitzendingen of samenvattingskanalen.

In Duitsland is het zo dat het totale prijzengeld ontstaat door een verdeling van allerlei verschillende gelden.

Zo wordt 50% van het totale prijzengeld gelijk verdeeld over alle teams, terwijl de overige 50% wordt verdeeld naar de prestatie van de club. De nummer 1 verdient zo meer dan de nummer 18.

Naast dit systeem, wordt er ook geld vrijgemaakt voor promoverende en degraderende clubs. Dit geld is bedoeld om de clubs financiële stabiliteit te geven tijdens deze overgang. 

Hieronder hebben we voor jou op een rijtje gezet hoe het prijzengeld in de Bunsdesliga daadwerkelijk wordt verdeeld: 

Plaats

Prijzengeld per team

1

€95.5 miljoen

2

€84 miljoen

3

€83.6 miljoen

4

€80.1 miljoen

5

€79.1 miljoen

6

€67.9 miljoen

7

€65 miljoen

8

€65 miljoen

9

€62 miljoen

10 

€62 miljoen

11-20

€457 miljoen

Totaal

€1.2 miljard

Zoals je kunt zien ontvangt plaats 1 €95.5 miljoen, terwijl plaats 10 €62 miljoen krijgt. Deze verdeling is in vergelijking met andere competities in Europa niet heel scheef, maar het is opvallend dat de nummer 1 beduidend meer verdient dan de nummer 2.

Even voor jouw beeld: in Nederland wordt er maar €86 miljoen verdeeld over de hele Eredivisie. Dat betekent dat de nummer 1 in Duitsland in zijn eentje meer verdient dan de gehele Eredivisie bij elkaar.  


Waar komt dit prijzengeld vandaan?

Zoals we al eerder zeiden, wordt het prijzengeld voornamelijk verdiend met televisierechten die binnen en buiten Duitsland worden verkocht. 

Dat dit veel geld oplevert, is niet vreemd op het moment dat we bedenken dat er zo'n 48 miljoen fans zijn die wereldwijd geregeld Duitse voetbalwedstrijden bekijken. 

In Duitsland is hierbuiten iets interessants aan de hand. Het televisiegeld dat in totaal in Duitsland wordt verdiend, is namelijk groter dan het aantal van €1.2 miljard dat zij uitkeren aan de clubs in de Bundesliga.

Het is namelijk zo dat ook de Tweede Bundesliga en de Derde Bundesliga meeprofiteren van het geld dat wordt verdiend door - met name - de Eerste Bundesliga.

Het prijzengeld wordt zo niet alleen binnen de clubs van de Bundesliga verdeeld, maar ook de teams in de tweede en derde divisie ontvangen een deel hiervan.

Kortom, het prijzengeld van de Duitse Bundesliga bestaat voornamelijk uit het prijzengeld dat is verdiend met televisierechten. 


Hoe verdienen clubs geld naast het Bundesliga-prijzengeld?

Het prijzengeld van €1.2 miljard wordt verdeeld over alle 18 clubs (en nog extra regelingen rondom promoverende en degraderende teams), is niet voldoende om een club financieel gezond te houden.

Clubs zullen ook buiten het Bundesliga-prijzengeld geld moeten verdienen om te blijven draaien. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk om te beseffen dat clubs niet alleen hun spelers moeten betalen, maar ook de staf, (vaak) stadionhuur en het reizen.

Om in en rond het veld alles te blijven kunnen bekostigen, zijn er daarom ook andere inkomstenbronnen die clubs in de Bundesliga inzetten om geld te verdienen. Wij zetten een aantal voor je op een rijtje:

  • Transfers
  • Televisiegelden
  • Commercie (shirtverkoop etc)
  • Sponsoring

De hoogte van de sponsoring verschilt enorm per club. Zo wordt BVB voor €20 miljoen per jaar gesponsord door Evonik Industries. Dit bedrag is veruit het hoogste bedrag in de Bundesliga. 

Ook is het interessant om te vermelden dat de Bundesliga zo'n €2 miljard aan omzet draaide. Dit maakt deze competitie tot een van de meest succesvolle competities in Europa.

Dit is zeker opvallend als we bedenken dat de meeste competities juist ontzettend veel verlies draaien - we kijken naar jou, Spanje en Engeland. 

Kortom, de Duitse Bundesliga is een van best betaalde competities in Europa - en ook nog eens financieel gezond. Een bijzondere competitie, dus!


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Bundesliga?
Het winnende team in de Bundesliga ontvangt €95.5 miljoen. 


Hoeveel verdienen clubs in de Bundesliga?

In de Bundesliga wordt €1.2 miljard aan prijzengeld verspreid over alle 18 deelnemende clubs.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>