• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Australian Open 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Tennissen in de bloedhitte, extatische fans en de beste tennisstadions ter wereld: de Australian Open is een tennistoernooi dat nooit zal vervelen. 

Het winnen van de Australian Open Grand Slam is niet voor iedereen weggelegd, dat mag duidelijk zijn. Daarom is het ook niet vreemd dat er een flinke financiële compensatie wacht voor winnaars in Melbourne. 

Maar hoe groot is het prijzengeld van de Australian Open eigenlijk? Wij onderzochten het prijzengeld van de Australian Open voor je!


Hoe wordt het prijzengeld van de Australian Open precies verdeeld? Net als de andere Grand Slams, zijn er 128 enkelspelers en 64 dubbelspelers. Wie verdient wat?

Wij zochten daarom uit hoeveel geld elke ronde oplevert in Australische Dollars. Let goed op: elke prijs geldt voor zowel mannen als vrouwen, en tegelijkertijd ook voor dubbelspelers. Totaal is er dus aardig wat prijzengeld te verdelen.

Bekijk hieronder de belangrijkste feiten op een rijtje:

Prestatie

Aantal spelers (m/v)

Prijzengeld

Kampioen

1

$2.95 miljoen

Verliezend finalist

1

$1.65 miljoen

Halve finalist

2

$925.000

Kwartfinalist

4

$555.250

Vierde ronde

8

$338.250

Derde ronde

16

$227.925

Tweede ronde

32

$158.850

Eerste ronde

64

$106.250

Totaal

128

$75 miljoen


Verdeling prijzengeld Australian Open 2024

Hoe wordt het prijzengeld van Australian Open nu eigenlijk verdeeld? Met een totale prijzenpot van $75 miljoen in Australische Dollars, keert Australian Open bijvoorbeeld meer uit dan Wimbledon, dat totaal maar £40 miljoen uitkeert.

Het prijzengeld van de Australian Open geldt gelijk voor het mannentoernooi, het vrouwentoernooi en het dubbeltoernooi. Dat betekent dat er aardig wat geld valt te verdelen.

In principe is het zo dat je als speler betaald krijgt op het moment dat je jouw wedstrijd verliest. Als je tot de vierde ronde bent gekomen, ontvang je dus $227.925 voor jouw verdiensten.

Zo krijgt de winnaar van de Australian Open een bedrag van $2.95 miljoen, terwijl de verliezend finalist $1.65 miljoen op zijn of haar bankrekening zal zien verschijnen. 

In tegenstelling tot andere sporten is het minder gebruikelijk dat teams rondom de sporters een grot deel van het geld opeisen. Tennissers zijn en blijven toch een beetje lone wolves. Daarmee kunnen tennissers via Grand Slams aardig wat geld op hun bankrekening ontvangen.


Oud-winnaars en het prijzengeld

Bij tennissen zijn de prijzenpotten niet zo groot als bijvoorbeeld de Formule 1 of de voetballerij, maar dat betekent niet dat er een aantal legendes zijn die ontzettend veel geld hebben verdiend in deze sport.

Dit zijn spelers die je ongetwijfeld wel kent: Djokovic, Nadal, Federer. Deze spelers hebben al zo vaak meegedaan met Grand Slams - en meerdere Grand Slams gewonnen - dat hun totale prijzengeld aardig uitsteekt boven de concurrentie.

Hieronder hebben wij de belangrijkste namen even voor je op een rijtje gezet. 

Speler

Aantal keer Australian Open gewonnen

Totaal prijzengeld

Novak Djokovic

6

€156 miljoen

Rafael Nadal

2

€128 miljoen

Roger Federer

6

€128 miljoen

Andy Murray

0

€61 miljoen

Peter Sampras

2

€42 miljoen


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in Australian Open totaal verdeeld?
Tijdens de Australian Open wordt er totaal een bedrag van 75 miljoen Australische dollars verdeeld


Hoeveel krijgt de winnaar van de Australian Open?
Bij zowel de mannen als de vrouwen ontvangt de winnaar van de Australian Open zo'n 2.95 miljoen Australische dollars.


Hoeveel krijgt de verliezer van de Australian Open?

Bij zowel de mannen als de vrouwen ontvangt de verliezer van de Australian Open zo'n 1.65 miljoen Australische dollars.


Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>