• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld Amstel Gold Race 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 19/07/2023

De Limburgse heuvels zijn elk voorjaar het toneel van de jaarlijkse Amstel Gold Race. Deze Nederlandse tocht over 's Nederlands hoogste heuvels - ja, echte bergen kun je het niet echt noemen - is inmiddels een belangrijke race voor de klassementen voordat de grote wielerwedstrijden van start gaan.

Maar hoeveel levert het winnen van de Amstel Gold Race nu eigenlijk op? Wij onderzochten het voor je! 


Hoe wordt het prijzengeld van de Amstel Gold Race in 2024 precies verdeeld?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het betreft geen vetpot. In totaal wordt er maar €80.000 uitgekeerd. 

Ja, voor het geld hoeven renners het helaas niet te doen. Toch is dit niet een vreemde gang van zaken in deze sport. 

Het geld dat wordt verdiend in de wielersport komt namelijk voornamelijk uit sponsoring en salaris van grote wielerploegen. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de Amstel Gold Race maar een enkele race is in een veel groter geheel.

Niet elke renner racet elke wedstrijd, maar de Amstel Gold Race wordt doorgaans gezien als een toegankelijke race, maar waar venijnige klimdelen in zitten verstopt. Hieronder zetten we voor jou even op een rijtje hoe het prijzengeld nu eigenlijk wordt verdeeld: 

Prestatie

Prijzengeld per speler

Winnaar mannen

€40.000

Winnaar mannen

€40.000

Totaal

€80.000


Verdeling prijzengeld mannen versus vrouwen

In de sport is het momenteel zo dat mannen vaak meer betaald krijgen dan vrouwen. Hierbij wordt er vaak verwezen naar het feit dat de mannensport meer geld oplevert om verschillende redenen.

Bij de Amstel Gold Race wordt het prijzengeld gelijkgetrokken. Dat betekent dat de mannen net zoveel prijzengeld verdienen als de vrouwen. 

Dit proces is in de sportwereld steeds vaker aan de gang, waarbij de meeste sporten ook steeds vaker het prijzengeld dat wordt uitgekeerd gelijktrekken tussen mannen en vrouwen.

Toch is er nog een flinke slag te slaan. Lang niet alle sporten doen in hetzelfde tempo mee met deze ontwikkelingen. Daarnaast is het argument dat in de mannensport meer wordt verdiend nog steeds zwaarwegend.

Desalniettemin zet de Amstel Gold Race een voorbeeld neer van hoe je om kan gaan met het uitbetalen van prijzengeld tussen mannen en vrouwen. En dat is boven alles bewonderingswaardig. 


Welke renners wonnen het vaakst de Amstel Gold Race?

Oke, het prijzengeld is geen vetpot, dat is inmiddels wel duidelijk geworden. De Amstel Gold Race is een race die punten oplevert voor het klassement, en wellicht is dat wel veel waardevoller voor renners dan de prijzenpot.

Het grappige aan de Amstel Gold Race, is dat er bepaalde renners zijn die de race ontzettend vaak hebben gewonnen. Een van de bekendste is Jan Raas, die ervoor gezorgd heeft dat de race jarenlang gekscherend de Amstel Gold Raas genoemd werd.

Wij hebben even wat winnaars hieronder voor je op een rij gezet:  

Wielrenner

Aantal keer gewonnen

Jan Raas

5

Philipp Gilbert

4

Eddy Merckx

2

Gerrie Knetemann

2

Rolf Järmann

2

Enrico Gasparatto

2

 Michał Kwiatkowski

2


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de Amstel Gold Race?

Zowel de mannen als de vrouwen verdienen €40.000 bij winst van de Amstel Gold Race.


Hoeveel prijzengeld wordt er uitgekeerd in de Amstel Gold Race?
In totaal wordt er €80.000 aan prijzengeld uitgekeerd in de Amstel Gold Race.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>