• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Prijzengeld 24 uur van Le Mans 2024: Alle cijfers op een rij!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Ben jij benieuwd naar het prijzengeld van de 24 uur van Le Mans? In deze loodzware tocht wisselen 3 coureurs in het Franse Le Mans elkaar af om samen 24 uur lang te racen. 

De winnaars van dit grootste sportevenement van Europa (!) wachten naast de eeuwige roem en faam een aardige zak met geld.

Maar hoeveel prijzengeld wordt er eigenlijk verdeeld tijdens de 24 uur van Le Mans? Voor dit artikel onderzochten we precies hoeveel prijzengeld er te winnen valt in deze wereldberoemde 24 uursrace. Meer weten? Lees dan verder!


Hoe wordt het prijzengeld van de 24 uur van Le Mans precies verdeeld? In deze race starten er zo'n 60 auto's die elk met drie coureurs in een tijdspanne van 24 uur zoveel mogelijk rondes rond de rivier de Sarthe proberen te volbrengen.

De coureurs van deze loodzware race doen dat natuurlijk niet alleen maar voor de roem en de faam. Er kleeft namelijk een aardige geldprijs aan deze historische race. 

De 24 uur van Le Mans wordt verdeeld in 4 categorieën, waarbij binnen elke categorie met een ander type auto wordt gereden. Alle auto's starten op hetzelfde punt in de race.

Prestatie

Prijzengeld per team

Eerste plaats

€40.000

Tweede plaats

€25.000

Derde plaats

€20.000

Winnaar eigen categorie

€10.000

Deelname

€7.000

Totaal

€600.000


Prijzengeld 24 uur van Le Mans seizoen 22/33

Hoe zit het nu precies met het verdelen van het prijzengeld in de 24 uur van Le Mans? Totaal wordt er in het seizoen 22/23 een prijzenpot van zo'n €600.000 miljoen verdeeld. Van dit geld verdient de winnaar van de race - het team dat de meeste kilometers heeft afgelegd in 24 uur - het grootste deel. 

Het bijzondere aan de 24 uur van Le Mans is echter dat er tijdens de race 4 verschillende type auto's rondrijden. Zo rijden er zware diesel auto's, lichtere hybride modellen of gesloten F1-wagens op het parcours. Dit zijn de categorieën: 

  • LM P1: minimaal 875 kg
  • LM P2: minimaal 930 kg
  • LM GTE PRO: minimaal 1100 kg
  • LM GTE AM: minimaal 1100 kg

Het interessante aan de 24 uur van Le Mans is dat de winnaar van elke categorie wordt beloond met een bedrag van €10.000. 

Daarnaast is er een beloning voor de 'algehele winnaar', het team dat simpelweg de meeste kilometers heeft afgelegd binnen de 24 uur. Dit team kan rekenen op een geldprijs van €40.000.

Als laatste is het zo dat elke deelnemer een bedrag van €7.000 wint. 

Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn, maar de coureurs verdienen bij de 24 uur van Le Mans niet veel geld. Door teams wordt deze race dan ook vaak gezien als publiciteitsstunt en biedt het de gelegenheid om nieuwe technologieën in auto's op de proef te stellen. 

Het grote geld valt daarom niet te verdienen via de prijzenpot van Le Mans, maar eerder uit sponsoring. 


Oud-winnaars 24 uur van Le Mans en het prijzengeld

De winnaar van de 24 uur van Le Mans ontvangt dus maar een magere €40.000. Dat dit geen vetpot is, mag duidelijk zijn. 

Daarom bestaat de teamsamenstelling van de 24 uur van Le Mans vaak uit prominente namen in de auto-industrie die samenwerkingen aangaan. 

In het overzicht hieronder hebben we voor jou eens een aantal teams op een rij gezet die wel vaker de 24 uur van Le Mans hebben gewonnen. Benieuwd? Lees dan verder!

Team

Aantal keren gewonnen

Toyota Gazoo Racing

5

Porsche Team

4

Audi Sport Team Joest

8

Audi Sport North America

3

Peugeot Sport Total

1

Team Bentley

5


Veelgestelde vragen

Hoeveel prijzengeld wordt er in de 24 van Le Mans totaal verdeeld?
Tijdens de 24 uur van Le Mans wordt er totaal een bedrag van zo'n €600.000 verdeeld.


Hoeveel krijgt de winnaar van de 24 uur van Le Mans?
De winnaar van de 24 uur van Le Mans ontvangt €40.000.

Waar kun je de 24 uur van Le Mans bekijken?

In Nederland wordt de 24 uur van Le Mans altijd uitgezonden op RTL7 op zaterdag 10 juni om 16.00. 

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>