Niets zo spannend als een potje poker. Maar dit kaartspel biedt veel meer dan louter wat spanning en vertier. Want wist je dat alle strategische en psychologische vaardigheden die je tijdens het spelen van poker opdoet, je goed van pas kunnen komen tijdens het zakendoen of verder uitbouwen van je bedrijf? Dus hup, haal die pokerset uit de kast en plan een pokeravond met vrienden of log in bij een online casino om je de kneepjes van het spel eigen te maken. En doe er je voordeel mee.

Trek een pokerface tijdens onderhandelingen

Wat er ook op tafel ligt en wat er ook van afhangt, behoud ten alle tijden je pokerface. Als in: behoud een neutrale en niet te doorgronden gezichtsuitdrukking. Door je emoties zichtbaar onder controle te houden en je ware gedachten niet te tonen, heb je een sterkere posities tijdens het sluiten van zakendeals.

Bluf slim bij het doen van een investering

Bij poker draait alles om het overtuigen van je tegenstanders dat je een sterkere hand hebt dan je in werkelijkheid hebt. Diezelfde strategie kun je, met mate en verantwoord uiteraard, ook toepassen bij het doen van een investering. Toon zelfvertrouwen en optimisme over een investering, en haal alle twijfel bij je opponent weg. En overtuig diegene zo om ook in het avontuur te stappen.

Lees de ander

Een essentieel onderdeel van poker is dat je je tegenstanders kunt ‘lezen’, en dat je dus hun patronen en trends in hun speelgedrag weet te herkennen. Een eigenschap die net zo belangrijk is bij het zakendoen. Want hoe anders kun je markt- en concurrentietrends begrijpen en anticiperen op veranderingen? En hoe weet je hoe je zakenpartner of concurrent business-wise in elkaar steekt? Welk vlees je in de kuip hebt, als het ware.

Doe aan risicobeheer

Tijdens een potje poker doe je ook aan risicobeheer. En net zoals je niet al je geld op één hand moet inzetten, moet je als zakenman of -vrouw ook niet al je investeringen op één bedrijf of aandeel inzetten. Spreid je investeringen en beperk de blootstelling aan risico’s zo goed mogelijk. Door impulsieve beslissingen te vermijden en alles zorgvuldig af te wegen, kun je je financiën beschermen en je geld laten groeien, op de langere termijn.

Heb geduld en discipline

Een potje poker is ook een lesje in geduld en discipline. Door vast te houden aan je strategie probeer je je doel te bereiken, ook als de resultaten niet direct zichtbaar zijn. Ditzelfde geldt voor het maken van financiële beslissingen. Het vermogen om geduldig te zijn en je emoties onder controle te houden, zelfs als de markt even tegenwerkt, kan het verschil betekenen tussen succes en mislukking.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>