• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Persoonlijke lening of hypotheek verhogen

Bij het overwegen van een persoonlijke lening of het verhogen van een hypotheek, is het belangrijk om de verschillen en voor- en nadelen van beide opties te begrijpen. In dit artikel geven we je enkele tips zodat jij weet welke optie de beste keuze is voor jouw situatie.

Verschillen tussen persoonlijke lening en hypotheek verhogen

Een persoonlijke lening vraag je aan bij een bank of andere geldverstrekker, terwijl je een hypotheek verhoogt bij de geldverstrekker waar je je huidige hypotheek hebt. Het verhogen van een hypotheek is alleen mogelijk als je woning overwaarde heeft . Bovendien mag je hypotheek niet hoger worden dan 100% van de woningwaarde of 106% bij verduurzaming van het huis​.

Voor- en nadelen van persoonlijke lening en hypotheek verhogen

Een persoonlijke lening heeft vaak minder papierwerk nodig en je hoeft niet naar de notaris, maar de rente voor een persoonlijke lening is meestal hoger dan de hypotheekrente. Wil je echter je hypotheek verhogen, dan is het vereist dat je woning overwaarde heeft. De rente van zowel de hypotheek als de persoonlijke lening is aftrekbaar van de belasting als je het geld gebruikt voor het verbeteren of verduurzamen van je woning​​.

Overwegingen voor verbouwing

Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat bij verbouwingen een persoonlijke lening voordeliger kan zijn als je voor een hypotheekverhoging opnieuw naar de notaris moet en je huis moet laten taxeren. Voor leenbedragen tot ongeveer €55.000 is een persoonlijke lening momenteel voordeliger. “Dit verschil is te wijten aan de bijkomende kosten bij het verhogen van een hypotheek, zoals notariskosten, advies-, afsluit- en taxatiekosten, die kunnen oplopen tot ongeveer €3.000”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Een persoonlijke lening heeft geen bijkomende kosten.

Wat is de beste keuze voor jouw situatie?

Als je om je hypotheek te verhogen opnieuw naar de notaris moet, of als je het geld voor een ander doel dan je woning wilt gebruiken, is een persoonlijke lening aanvragen waarschijnlijk de beste optie​​.

Het is belangrijk om je persoonlijke financiële situatie te beoordelen en de voor- en nadelen van elke optie af te wegen voordat je een beslissing neemt. Deze tips bieden een goed startpunt voor je overweging.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>