• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Pensioen
  • /
  • Pensioen opbouwen voor ondernemers en zzp’ers – Hoeveel pensioen moet je opbouwen?

De meeste werknemers die in loondienst zijn bij een baas betalen zo'n 20% van hun totale salaris aan pensioenpremies voor de AOW en het werkgeverspensioen.

Ondernemers en zzp'ers krijgen ook die AOW, maar zullen zelf het werkgeverspensioen moeten opbouwen. Hoeveel pensioen zal een ondernemer of zzp'er dan moeten opbouwen om op de pensioenleeftijd een goed salaris te hebben en hoe doe je dat dan?

De sleutel zit in het wegzetten van vermogen in spaardeposito's, beleggingen en lijfrentes. En in dit artikel ontdek je precies hoe je die sleutel op een juiste manier kunt inzetten!

Je pensioen moet 70% van je laatstverdiende salaris bedragen.

Deze 70% bestaat uit het AOW, dat voor iemand die 50 jaar lang heeft gewerkt in 2023 neerkomt op een bedrag van €1081.69 per maand.

Al het geld dat je daarna nog nodig hebt om tot die 70% te komen, bouw je dus zelf op. Gebruik de calculator hieronder om te zien hoeveel dat precies is.

Ter vergelijking hebben we hieronder op een rij gezet hoeveel een werknemer die in loondienst is, betaalt voor zijn of haar pensioen. Je kunt zien dat er in het salaris maximaal 17.90% wordt ingehouden voor de AOW-uitkering en maximaal 20% voor het werkgeverspensioen. 

Als zzp'er is het dus de uitdaging om jouw aanvullend pensioen op zo'n 20% van het salaris te houden.

Pijler

% opbouw

AOW-uitkering

maximaal 17.90%

Werkgeverspensioen

maximaal 20%

Gemiddeld totaal

20%


Hoe kan ik als ondernemer aanvullend pensioen opbouwen?

Het pensioen in Nederland bestaat uit drie pijlers: een pijler AOW-uitkering, een pijler werkgeverspensioen en een pijler persoonlijke deposito's.

Voor een zelfstandig ondernemer valt de tweede pijler weg, omdat er geen werkgever in het spel is. Het pensioen van een onderneming of zzp'er bestaat daarom alleen uit het AOW en persoonlijke deposito's.

Het goede nieuws hierbij is dat veel verschillende mogelijkheden zijn om fiscaal vriendelijk aanvullend pensioen op te bouwen. Hieronder zetten we daarom de meest aantrekkelijke manieren om pensioen op te bouwen op een rijtje:

Zakelijk beleggen in box 1

Pensioen opbouwen door zakelijk te beleggen levert een fiscaal voordeel op, omdat het fiscaal aftrekbaar is bij de belastingdienst.

Kort gezegd is het zo dat iedereen in Nederland een bepaald bedrag mag investeren in beleggings- of spaardeposito's met als doel om pensioen op te bouwen, zonder dat er een hoog belastingpercentage wordt geheven.

Omdat niet iedere zzp'er dit bedrag volledig benut, ontstaat er zogenoemde jaarruimte. Dat is zonde, want als je die jaarruimte benut om te beleggen, is dat bedrag fiscaal aftrekbaar. Met andere woorden: je belegt belastingvrij.

Zo bouw je op de lange termijn een groot bedrag op zonder hierover vermogensbelasting te betalen, dat je op je AOW-leeftijd kunt laten uitbetalen tegen een lager belastingpercentage.

Bij Brand New Day kan je eenvoudig je eigen jaarruimte berekenen.

Er zijn verschillende partijen waarbij het mogelijk is om te beleggen voor jouw pensioen. Dit hebben we voor je op een rij gezet in ons onderzoek naar de beste pensioenrekening.

Best geteste pensioenrekening van dit moment:

DEGIRO beleggen

Type:

Actief

Kosten

0.38% per jaar

+ €150 exitkosten

Uniek

Meeste keuzevrijheid

Brand New Day beleggen

Type

Beheerd

Kosten

0.59% per jaar

+ 0.50% per transactie

Uniek

Overzichtelijke pakketten

  • Tip voor onze lezers: Bij Brand New Day doet aan automatische risico-afbouw. Hierdoor wordt jouw vermogen dichter bij de pensioenleeftijd verdeeld naar een groter aandeel in obligaties.

Lijfrente in box 1

Een tweede manier is het afsluiten van een lijfrente. Kort gezegd is een lijfrente een spaarpotje waarin je tot je pensioenleeftijd geld inlegt. Dit geld mag je niet tussentijds opnemen.

Als je de AOW-leeftijd bereikt hebt, wordt dit geld terugbetaald inclusief een klein percentage rente. Het is echter zo dat je dit geld niet in een keer op je rekening gestort krijgt, maar dat je een afspraak maakt over periodieke uitkeringen.

Zo is het realistisch dat je geld voor jouw lijfrente betaalt tot de leeftijd van 67 en dat je dit spaarpotje over een periode van 15 jaar maandelijks laat uitbetalen.

Je kunt een lijfrente afsluiten bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Zij onderscheiden een lijfrente op basis van banksparen, beleggen en verzekering. Hieronder zetten we de hoofdzaken hiervan voor je op een rijtje:

Type lijfrente

Aanbieder

Grootste voordeel

Sparen

Bank

Stabiel

Beleggen

Meeste vermogensgroei

Verzekeren

Verzekeraar

Geen

Van deze drie type lijfrentes is het natuurlijk zo dat je combinaties kunt maken. Een spaarlijfrente is een stabiele lijfrente met een klein rentepercentage, terwijl een beleggingslijfrente wat meer vermogensgroei met zich meebrengt.

Een verzekeringslijfrente wordt minder vaak gekozen, omdat het vermogen niet kan worden doorgegeven aan nabestaanden. In geval van overlijden claimt de verzekeraar simpelweg al het opgebouwde vermogen. Bij de lijfrentes sparen en beleggen is dit niet zo.

Sparen en beleggen in box 3

Een oudedagsreserve opbouwen in box 1 bestaat dus uit het zakelijk beleggen voor je pensioen en het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Hieraan zijn fiscale voordelen verbonden, want je kunt deze kosten van de winst aftrekken. Tegelijkertijd kan je deze spaarpotjes alleen openen na je pensioenleeftijd. Deze regelingen zijn dus niet flexibel.

Daarom kan je ook 'gewoon' sparen en beleggen. Hiermee bouw je een vermogen op binnen box 3 en valt dit onder de reguliere vermogensbelasting.

Dit is eigenlijk een indirecte pensioenregeling, omdat jij er voor zorgt dat je genoeg geld op jouw spaar- en beleggingsrekening hebt, zonder dat je hiervoor vast zit aan de AOW-leeftijd.

Brand New Day pensioenbeleggen

Je kunt zo binnen box 1 de oude pensioenregeling voortzetten, zoals een lijfrente of zakelijk beleggen, terwijl je tegelijkertijd binnen box 3 vermogen opbouwt. Hierbij is het zo dat je over een vermogen tot €57.000 geen belasting betaalt.

Een veelgemaakte fout bij ondernemers is dat zij alleen het eenvoudige banksparen binnen box 3 doen en niet beleggen. Het is goed om hier te beseffen dat werknemers via een pensioenfonds wel beleggen. Dat is de reden dat het pensioen van werknemers op de lange termijn groeit, terwijl het pensioen van spaarders op de lange termijn minder groeit.

Ook met een klein bedrag per maand kan je op de lange termijn een flink vermogen opbouwen. Door te beleggen bij een broker, kan je als zzp'er de kosten laag houden. In ons artikel over de beste broker leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen.


AOW-uitkering voor zzp'ers

Naast de variabele manieren om pensioen op te bouwen, hebben we in Nederland te maken met een verplichte pensioenregeling: de Algemene Ouderdomswet (AOW).

Een AOW-uitkering is een collectieve pensioenregeling, waarbij iedereen die werkt in Nederland een deel van het salaris betaalt aan het algemene AOW-potje. Een zzp'er heeft recht op AOW binnen deze algemene ouderdomswet.

Vanuit deze collectieve pensioenregeling krijgt een zzp'er na het bereiken van de pensioenleeftijd een maandelijks bedrag.

Dit bedrag is gebaseerd op het minimumloon op dat moment en het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Voor elk gewerkt jaar wordt er 2% van de AOW 'ontgrendeld'. Werkte je 50 jaren voordat je stopt met werken? Dan ontvang je 100% van het AOW. Werkte je 25 jaren? Dan ontvang je 50% van het AOW.

Het AOW-bedrag is in 2023 €1081.69 per maand in het geval dat je 100% AOW krijgt.

Op het moment dat het minimumloon stijgt, zal het AOW automatisch meestijgen. Dit doen ze om de AOW te beschermen tegen een hoge inflatie. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>