Beoordelingscriteria

 • Ideaal voor beginnende belegger
 • Wisselgeld wordt automatisch belegd
 • Keuze uit 4 overzichtelijke portfolio's
 • Gemakkelijke app
9.0
Eindcijfer

Beoordelingscriteria

Veiligheid

9.0

Gebruiksgemak

10

Aanbod

8.0

Wist jij dat je met Peaks al je wisselgeld kunt beleggen? Ja, echt al je wisselgeld. In deze Peaks review lees je onze ervaringen! Alle euro's die je normaal gesproken na een halfjaar weer terugvindt tussen de kussens van jouw bank of die verdwijnen in de kroketmuur van de Febo kun je beleggen voor jouw toekomst.

Wij beleggen al een aantal jaar bij Peaks met veel succes. Daarom raden we alle beleggers die willen starten met beleggen zonder teveel gedoe om te beginnen met jouw eerste investering via peaks. 


Waarom moet je beleggen bij Peaks?

Wij beleggen al jaren bij verschillende brokers, waarbij het grootst nadeel is dat je actief op zoek moet gaan naar de beste ETFs of aandelen. Bij Peaks is dit niet het geval. Het is namelijk zo dat wisselgeld direct wordt belegd. Hierdoor hoef je niet na te denken over welk aandeel je wilt kopen, hoe de koers op dat moment ervoor staat en je hoeft niet geld te storten op jouw beleggingsrekening.

Door vroeg te beleggen en consequent in te leggen kun je op lange termijn een groot rendement behalen. Bij Peaks hoef je hier niet over na te denken en kun je meer uit jouw vermogen halen dan je misschien op dit moment doet. 

De portfolio's waar je uit kunt kiezen bij Peaks bestaan uit ETF's en obligaties. Als beginnende belegger is dit interessant, aangezien ETF's zorgen voor een natuurlijke spreiding in jouw portfolio. Obligaties zijn net zo interessant, aangezien dit zorgt voor risicospreiding. 

Het beleggen van wisselgeld is uniek in de beleggingswereld. Wij beleggen al jaren bij verschillende brokers, waarbij we zijn gestart bij Peaks. 


Wat zijn de voor- en nadelen van Peaks?

We hebben hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste voor- en nadelen van het beleggen bij Peaks, zodat je goed beslagen ten ijs de beleggingswereld kunt binnenstappen. 

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Keuze uit portfolio's is overzichtelijk
 • Combinatie van ETF's en obligaties zorgt voor risicospreiding
 • Passief beleggen 

Nadelen

 • Je betaalt voor elke transactie
 • Geen controle over exacte verdeling van beleggingen 

Peaks review: veiligheid

Peaks is een veilig platform. Peaks is een beleggingsplatform dat onderdeel is van de Rabobank. Doordat je jouw bankrekening koppelt met Peaks, worden bedragen vanaf jouw bankrekening automatisch belegd.

Er gelden vanuit de Nederlandse wetgeving strenge regels voor aanbieders van beleggingen. Hierbij moet je denken aan privacywetgeving, waarbij transactiegegevens moeten worden verwijderd. De beleggingen waarin Rabobank, en daarom ook Peaks, in investeert zijn bovendien getoetst op betrouwbaarheid door meerdere financiele instanties. 


Hoe open je een Peaks account?

Het aanmaken van een account bij Peaks is gemakkelijk. We nemen je stap voor stap mee in het proces van het aanmaken van een account. Druk allereerst hier om een account te starten:

Stap 1: Download de app

Stap 1 voor het aanmaken van een Peaks account: Door de link hierboven aan te klikken kun je gemakkelijk de app openen. Lees je dit artikel vanaf je desktop? Geen probleem. Op de Peaks pagina waar we je naar doorsturen kun je jouw mobiele nummer doorgeven zodat je direct een link naar de app ontvangt op je smartphone.


Stap 2: Bepaal je inleg en kies een profiel

Binnen Peaks zijn er 4 verschillende mogelijkheden om te beleggen. Hieronder geven we een kort overzicht over de stappen die je moet maken om een account te maken. 

Manieren van inleg

 • Beleggen met je wisselgeld
 • Een piek (of tien) per dag
 • Maandelijkse inleg
 • Eenmalige inleg

Deze vier verschillende opties zou je ook kunnen combineren, waarbij je 1, 2, 3 of alle 4 de opties kunt aan- of uitzetten. Vervolgens kies je bij Peaks een profiel. Hiermee wordt bedoeld dat je een keuze maakt uit de verdeling van ETFs en obligaties in jouw portfolio. Dit kan defensief zijn, wat mild wordt genoemd, maar ook heel offensief, wat scherp wordt genoemd. 

Kies het profiel waarvan jij denkt dat het bij je past. Wil je veilig en defensief beleggen? Dan past mild bij jou. Wil jij je geld laten staan voor een langere periode, kies dan voor heet. 


Stap 3: Beleggen maar!

De laatste stappen hebben alles te maken met het verifieren van jouw persoonsgegevens. Voordat je kunt beginnen met beleggen zul je daarom een kopie van je paspoort moeten toevoegen en je bankrekening koppelen aan je Peaks account. Nadat je dat hebt gedaan, zijn alle stappen voltooid. 

Aangezien je jouw bankrekening al hebt gekoppeld, doet Peaks de rest van het werk. Je zult dus merken dat er elke dag wordt belegd in het door jou gekozen portfolio. 


Peaks review: het aanbod

Het aanbod richt zich op ETFs en obligaties. Het voordeel van deze gemakkelijke tweedeling is dat deze twee van nature beleggingen die risicospreiding in zich hebben. Met een enkel ETF investeer je in een honderdtal aandelen verspreid over een continent en verschillende sectoren. Via de obligaties investeer je in veilige beleggingen, zodat je totale portfolio zorgt voor risicospreiding.

Ook voor beleggers buiten Peaks zou dit een ideale verdeling zijn van een succesvol portfolio.

Soorten beleggingen bij Peaks

 • Obligaties
 • ETFs

Het aanbod van Peaks wordt onderverdeeld in vier verschillende portfolio's. Deze portfolio's verschillen in de verdeling van ETFs en obligaties. Zo bestaat het meest defensieve, milde pakket voor 30% uit ETFs en 70% obligaties. Daarentegen bestaat het meest offensieve, pittige pakket uit 90% ETFs en 10% obligaties. Elk pakket bestaat uit 4 ETFs en 2 obligaties.

Zie hieronder de verdeling van het pakket dat door Peaks 'Scherp' wordt genoemd. 

4 ETFs (70%)

 • Noord-Amerika (38%)
 • Europa (16%)
 • Azie-Pacific (8%)
 • Opkomende markten (8%)

2 Obligaties (30%)

 • Europese overheidsobligaties (21%)
 • Europese bedrijfsobligaties (9%)

Voorbeelden van beleggingen bij Peaks

We hebben kort onderzoek gedaan naar de verschillende soorten beleggingen bij Peaks. Hieronder hebben we allereerst gekeken naar de koers van een ETF dat zich richt op bedrijven binnen Europa. Vervolgens hebben we gekeken naar de koers van een Europese bedrijfsobligaties.


Groen licht! Beide beleggingen die worden aangeboden door Peaks hebben het hartstikke goed gedaan op de beurs. Als je in 2016 1000 euro zou hebben geinvesteerd in deze beleggingen, zou je in vier jaar zo'n 400 euro hebben verdiend zonder enige moeite.

Het voordeel van het aanbod van Peaks is dat het overzichtelijk is. Als beginnende belegger wordt je niet overweldigd door honderden verschillende aandelen met elk weer een aantal zaken waar je rekening mee houden. Nee, bij peaks is het simpel: mild, pittig, scherp of heet. 

Voor gevorderde beleggers kan je dit aanbod als beperkt beschouwen. In dat geval is Peaks voor jou niet te plek, maar kun je beter een aanbieder als DEGIRO proberen of Binck Forward. Bij DEGIRO is het namelijk WEL mogelijk om gebruik te maken van alle mogelijkheden op de beurs.


Wat kost Peaks?

Beleggen is niet gratis. Dat is voor Peaks niet anders. Hoe meer je belegt, hoe hoger de kosten. Het is namelijk zo dat je bij Peaks kosten betaalt per transactie. Het aankopen van beleggingen is niet duurder of goedkoper dan andere aanbieders, maar omdat het passief beleggen van jouw wisselgeld betekent dat je vaker een transactie doet, zul je meer betalen. Wel is het zo dat Peaks een bedrag van €1 per maand in rekening brengt, wat andere aanbieders vaak niet hanteren. 

Hieronder geven we een overzicht van de kosten op Peaks die je kunt verwachten als je hier belegt:

Vaste kosten

 • €1 per maand als je portfolio minder dan €2.500 waard is.
 • 0.5% per jaar en 0.042% per maand als je portfolio meer dan €2.500 waard is.

Variabele kosten

 • Fondskosten van gemiddeld 0.20% per ETF of obligatie.
 • 0.5% per jaar
 • 0.042% per maand 

Rekenvoorbeeld met €1000

 • 6 x 0.20% x €1.000
 •  €1 per maand
 • 0,5% x €1.000
 • 0,042% x €1.000 x 12

Totaal €34,04 per jaar


Hoeveel rendement kun je maken bij Peaks?

De portfolio's van Peaks hebben gemiddeld een rendement tussen de 3% en 10%. We hebben al eerder laten zien dat de ETFs en obligaties waar Peaks in investeert het prima doen op de beurs. Dat betekent natuurlijk niet dat dit altijd het geval is. Beleggen is altijd afhankelijk van wat er op de beurs gebeurd en daar vormt Peaks geen uitzondering op. 

Beleggers maken rendement door een divers portfolio op te bouwen en de kosten laag te houden. Nu weten van het diverse portfolio dat Peaks hier meer dan voldoende aan voldoet. De ETFs en de obligaties zorgen voor een divers portfolio waarin er veel risicospreiding is.

De kosten van de ETFs zijn bij Peaks niet anders dan bij andere brokers. Ook bij een andere broker zul je bijvoorbeeld 0.20% fondskosten betalen. Het verschil bij beleggen bij een broker en bij Peaks zit hem in het feit dat je bij de meeste Nederlandse brokers meer controle hebt over het moment en de hoeveelheid transacties. Op het moment dat je bij Peaks jouw wisselgeld laat beleggen, zul je vaker een transactie doen dan op het moment dat je maandelijks inlegt. 


Onze Peaks ervaringen

Een aantal jaren geleden zijn wij begonnen met beleggen. Dat is niet niks, want binnen de beleggingswereld zijn er heel veel termen waar je voor het eerst kennis mee maakt als je begint met googlen naar beleggen. Koersen, ETFs, aandelen, stop-loss, transactiekosten: het is een kleine greep uit termen die je kunt tegenkomen. Dit was best overweldigend en eng. Wat als ik al mijn geld verlies? Waar gaat mijn geld in vredesnaam naartoe?

Peaks neemt een heel groot deel van deze angst weg door haar versimpelde aanbod. Je weet waar je geld in belegt, je krijgt de keuze uit vier overzichtelijke portfolios en je hebt zelf in de hand hoeveel geld je wilt beleggen. Voor ons was Peaks daarom een geweldige manier om de beleggingswereld voor het eerst verkennen.

Daarnaast is het aanbod van deze portfolios uitstekend. Het verdelen van jouw portfolio in 70% ETFs en 30% obligaties zal ook bij een andere broker een toekomstbestendige manier van beleggen zijn. Je hebt natuurlijf zelf geen controle over welke ETFs je precies aankoopt, maar als beginnende belegger zaten wij hier ook niet op te wachten. Nee, liever een beetje overzicht. En dat bood Peaks zonder meer. 

Daarentegen zijn de kosten relatief hoog. Dat komt niet doordat Peaks als platform heel duur is, maar door het feit dat je bij Peaks simpelweg vaker een transactie doet dan een andere broker. Een belegger die probeert de kosten zo laag mogelijk te houden kan dus beter niet naar Peaks gaan. Een belegger die passief wil beleggen met een uitstekend portfolio tegen wat hogere kosten zal hartstikke tevreden zijn bij Peaks. 


Conclusie

In deze review hebben we gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, het aanbod, de kosten en het rendement van Peaks. Hieronder volgt de conclusie: 

 • De app is uitstekend, waarbij je overzichtelijk en gemakkelijk door het proces van aanmelden en beleggen wordt geloodst.
 • Je maakt bij Peaks meer transacties, waardoor de kosten relatief hoog zijn.
 • Beleggen bij Peaks is veilig.
 • Het aan- en verkopen van beleggingen vereist nauwelijks kennis.
 • Het aanbod is toekomstbestendig.

Veelgestelde vragen

Heb je een korte vraag over Peaks? Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen. Door het plusje te klikken ontvang je het antwoord.

Is Peaks veilig?

Ja. Peaks is een subonderdeel van de Rabobank. Er gelden vanuit de Nederlandse wetgeving strenge regels voor aanbieders van beleggingen. Hierbij moet je denken aan privacywetgeving en controle op de veiligheid van de beleggingen.

Hoe werkt het beleggen van wisselgeld?

Als jij een kopje koffie van €1,40 afrekent bij de Kiosk wordt dat door Peaks afgerond naar €2,00, waardoor er €0,60 wordt belegd. Dit wisselgeld kun je vervolgens weer vermenigvuldigen met een bepaalde factor, zoals x2 of x4. Waar dit wisselgeld in wordt belegd, kun je hier lezen.  

Is Peaks duur?

Dat verschilt. Als jij ervoor kiest om je wisselgeld te beleggen, betaal je per transactie kosten. In dat geval is Peaks een dure aanbieder. De algemene kosten van Peaks zijn niet duurder of goedkoper dan andere aanbieders. Wil je weten hoe je een zo goedkoop mogelijk portfolio opstelt? Lees dat hier.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>