• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Hoe kan je een passief inkomen genereren? 10 praktische voorbeelden die jij vandaag nog kunt uitvoeren!

Altijd al slapend rijk willen worden? Hoewel het klinkt als een sprookje, is het tegenwoordig eigenlijk voor iedereen haalbaar om passieve inkomsten te genereren.

De grote denkfout is dat je voor een passief inkomen genereren geen moeite hoeft te doen. En dat is helaas niet helemaal waar. Je zal toch echt ergens moeite in moeten stoppen voordat je op de lange termijn een passief inkomen genereert.

Maar wees gerust, er bestaan verschillende praktische manieren om toch een passief inkomen te genereren


Hoeveel geld heb je nodig voor een passief inkomen?

De meest gestelde vraag is hoeveel geld je nodig hebt om een passief inkomen te genereren. Zo weet je namelijk hoeveel geld jij in de komende jaren zal moeten opbouwen om slapend rijk te worden.

Om jou te helpen we een passief inkomen calculator voor jou opgesteld. Hierin vul je jouw gewenste passief inkomen per maand in en of je eventueel geld bijverdient. Probeer hem hieronder eens uit!

Passief inkomen calculator

Je kunt op verschillende manieren passief inkomen genereren, maar in de calculator kan je zien dat hoeveel geld je nodig hebt voor passief inkomen afhankelijk is van wat jouw belegd vermogen is en hoeveel geld jij per maand uit een andere inkomstenbron verdient.

Wil je meer weten over hoe dit passieve inkomen is opgebouwd? Bekijk dan de knoppen hieronder. 

Beleggen

Beleggen is een belangrijke factor in het opbouwen van een passief inkomen. Een passief inkomen opbouwen gebeurt namelijk aan de hand van de 5%-regel.

Eerst even een stapje terug: bij een belegging is het zo dat de waarde van gemiddeld gezien met tussen de 6% en 7%. Passief inkomen zou bestaan in het geval dat je zo'n 5% van je beleggingen verkoopt, zodat je onderaan de streep geen verlies lijdt. De groei van beleggingen was in dezelfde periode namelijk zo'n 6% tot 7%.

Daar bovenop hebben we te maken met dividend. Hoe meer beleggingen jij in je bezit hebt, hoe meer dividend jij ontvangt. Omdat jij hier niet actief iets voor hoeft te doen, is dividend een geweldige manier om een passieve inkomstenbron op te zetten.

Als we de groei van beleggingen combineren met het dividend dat wordt uitgekeerd, kan je bedenken dat op de lange termijn jij een passief inkomen - en dus financiële vrijheid - kunt opbouwen.

Het probleem hierbij is dat dit pas de moeite waard is op het moment dat je een aardig vermogen hebt opgebouwd. Bij een gewenst passief inkomen van €1.000 per maand zal je al bijvoorbeeld al zo'n €240.000 aan beleggingen hebben opgebouwd. Dit is namelijk gelijk aan 5% van het totale vermogen.

Samenvattend is de passieve inkomstenstroom door beleggen de beste manier om passief inkomen op te bouwen, maar zal het wel een flinke investering vereisen. Tegelijkertijd is dit alles behalve onmogelijk. In ons artikel over de beste broker lees je bij welke partij het mogelijk is om met kleine investeringen op de lange termijn jouw vermogen kunt laten groeien.

Extra inkomstenbronnen

Een tweede factor zijn extra inkomstenbronnen. Mensen verdienen doorgaans met hun salaris hun geld, maar met een uurtje factuurtje zal je geen passief inkomen genereren.

Wil je passief inkomen genereren, zal geld moeten rollen op momenten dat jij niet aan het werk bent. Dat kan bijvoorbeeld door het online verkopen van eigen producten of het verkopen van e-boeken.

Het grote probleem van een inkomstenbron die geld oplevert op een passieve wijze, is dat tijd investeren essentieel is. Of dat nu is door tijd te investeren in het opbouwen van een website met affiliate marketing of een YouTube-kanaal: je zal geld moeten investeren voordat je kunt spreken van extra inkomen.

Je kunt financiële vrijheid behalen door te beleggen op de lange termijn of een extra inkomstenbron op te bouwen. Natuurlijk is het zo dat een combinatie van beiden een stuk voordeliger is.

In de calculator heb je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat jouw benodigde belegd vermogen een stuk lager is, in het geval dat je passieve inkomstenstromen heb naast jouw beleggingen. Kortom, beleg en zorg voor een online passief inkomen, en je bent de spekkoper. 


Top 10 praktische manieren om passief inkomen te genereren

En dan is het nu toch echt tijd voor de top 10 meest praktische en haalbare manieren om een passief inkomen op te bouwen. Een passief inkomen verdienen kan op talloze manieren, en je kunt zelfs alle manieren met elkaar combineren.

Daarom hebben we gekeken naar manieren die haalbaar zijn voor iedereen, zodat je vandaag nog kunt bouwen aan passieve inkomsten op de lange termijn. 

1. Beleggen in aandelen en ETF's

Het zal je niet verrassen, maar we trappen deze lijf af met het beleggen in aandelen en ETF's. Waarom dit zo interessant is en hoe je dit nu precies doet, leggen we gedetailleerd uit in ons artikel over beleggen voor beginners.

Bij beleggen met als doel een passief inkomen op te bouwen, is het belangrijk dat dividend wordt uitbetaald. Dit gebeurt bij vrijwel alle ETF's, maar zal meer opleveren bij het opkopen van losse dividend aandelen.

Hoe meer dividend aandelen jij in bezit hebt, hoe meer dividend jij uitbetaald zal krijgen. Tegelijkertijd is het zo dat niet alle aandelen dividend uitbetalen in dezelfde maand van het jaar. Door een selectie van meerdere aandelen op te nemen in je portfolio, kan je ervoor zorgen dat je elke maand dividend uitbetaald krijgt.

Top 5 Brokers in Nederland

Brand new day logo

Best Geteste Broker
1. BrandNewDay

Degiro logo

Best Broker voor ETF's
2. DEGIRO

eToro Beleggen

Best Broker voor aandelen
3. eToro

Easybroker logo

Beste Broker voor beginners
4. EasyBroker

Beste Crypto Broker
5. Bitvavo

2. Investeren in vastgoed

De heilige graal van passief inkomen is vastgoed. Door te investeren in onroerend goed kan je geld gaan verdienen door bijvoorbeeld de verhuur van panden. Hierdoor ontvang je passief geld door een investering in het begin.

Voor een groot publiek is een investering in vastgoed echter niet haalbaar. Zeker sinds de nieuwe wetgeving van 2023, waarin huisjesmelkers actief worden tegengewerkt, is dit steeds minder interessant.

Toch zijn er wel opties om te investeren in vastgoed zonder dat er kapitaal nodig is. Zo kan je bij partijen als Corum beleggen in vastgoed met een klein bedrag, waarna je wel het dividend ontvangt.

Zo kan je alsnog een passief inkomen opbouwen, zonder dat je een gigantisch bedrag moet investeren in vastgoed. 

Corum Logo

Type:

Passief

Rendement

6%

Uniek

Nederlandse bedrijfs- en zorgpanden

Logo Synvest

Type

Passief

Rendement

6% - 8%

Uniek

Duits vastgoed en supermarkten

3. Maak een YouTube-kanaal

Op nummer 3 in onze lijst staat het maken van een YouTube-kanaal. Dit is een ingewikkelde manier om passief inkomen te verdienen. Een lange tijd veel inspanning, maar dan heb je ook wel wat.

En dan is de vraag: wat?

Het meest voor de hand liggende idee is dat je een kanaal moet hebben met ontzettend veel viewers, en dan ben je binnen.

Maar dit is nauwelijks haalbaar. Het kan daarom veel praktischer zijn om een YouTube-kanaal te bouwen rond producten kopen en affiliate marketing. In ons artikel over Cash Cow channels legden we bijvoorbeeld uit dat er YouTube-kanalen zijn waarbij je zelf niet in beeld hoeft, maar door middel van affiliate links toch geld kunt verdienen. En dat zonder miljoenen kijkers.

Met veel en hoogwaardige inhoud kan je op de lange termijn je dus passieve inkomsten genereren.

4. Bouw een website met affiliate marketing

Een andere manier om passief extra inkomsten op te bouwen, is het bouwen van een website met affiliate marketing. Het idee is simpel: je prijst met effectieve marketing een bepaald product aan via jouw website, en op het moment dat een klant dat product koopt, krijg jij een klein percentage.

Het interessante aan affiliate marketing, is dat inkomsten doorlopen terwijl jij slaapt. Je kunt een website zo zien als digitaal vastgoed. Je bouwt een site, maakt pagina's en die blijven tot in de eeuwigheid online staan.

Natuurlijk is er initieel werk, maar op het moment dat jouw website begint te lopen, is het al gauw veel passief geld waard.

Affiliate marketing is in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire manieren om passief inkomen op te bouwen.

5. Sluit een spaardeposito af

In de meeste situaties ontvang je passieve inkomsten dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks. Bij een spaardeposito werkt dat net weer even anders.

In essentie is een spaardeposito hetzelfde als een spaarrekening, alleen leg je op die spaarrekening een bedrag in dat je meerdere jaren niet meer mag opnemen. Als beloning van deze afspraak ontvang jij een bepaald rentepercentage als rendement.

Maar dat is pas na een aantal jaren. Je kunt dit pas passief inkomen noemen op het moment dat je de einddatum van het spaardeposito hebt bereikt. Niet echt een actief inkomen, maar wel degelijk een inkomen dat je voor de lange termijn kunt wegzetten. Toch nog een beetje passief, dus.

6. Verhuur een kamer in je huis

En dan een hidden gem: verhuur een kamer in je huis. In ons artikel over het verhuren van een kamer in je huis leggen wij uit dat het mogelijk is om een kamer te verhuren in je koop- of huurhuis.

Er kleven zelfs belastingvoordelen aan. Wist je bijvoorbeeld dat je tot een bedrag van €5.881 per jaar geen belasting hoeft te betalen over huurinkomsten? Het is geen vetpot, maar alles is meegenomen.

In essentie is het verhuren van je kamer hetzelfde als het investeren in vastgoed, alleen is dit een stuk laagdrempeliger. Met dit passieve inkomen krijg je namelijk nog steeds elke maand een bepaald bedrag op jouw rekening gestort.

7. Start een blog

Op nummer 7 staat nog een manier van het opbouwen van digitaal vastgoed: een blog. Met een blog kan jij schrijven over wat je maar wilt, met als doel zoveel mogelijk bezoekers op jouw pagina's te krijgen.

Verstop een paar affiliate links in jouw blogs en verkoop een link naar jouw website voor geld, en je kunt al gauw een extra inkomen opbouwen. Je zal natuurlijk af en toe nog wel op jouw website moeten kijken of alles loopt, dus het is wat meer een actief inkomen dan alternatieven in onze lijst. 

8. Verkoop een online cursus

Iedereen is ergens wel een expert in. Het kunnen opschrijven van iets waarover jij veel weet in andere woorden is daarom goud waard.

Een online cursus is tegenwoordig laagdrempeliger dan ooit vanwege de talloze platformen die dit mogelijk maken. Investeer wat vrije tijd en probeer kleine dingen waarover jij veel weet in een online cursus te gieten, en je kunt al gauw de vruchten plukken.

Natuurlijk vereist deze manier van een passieve inkomstenbron op te bouwen wel veel inspanning. We waarschuwden aan het begin van dit artikel al dat passief geld verdienen niet altijd makkelijk is.

9. Schrijf een e-book

Een andere manier om jouw financiële doelen te behalen, is door het schrijven van een e-book. het schrijven van een e-book kan zijn over een bepaalde niche, sector of simpelweg een mooi verhaal.

E-books zijn tegenwoordig ontzettend populair, omdat het laagdrempelig is. Je kunt een e-book immers lezen op talloze apparaten.

Ook bij een e-book geldt dat je meer inkomsten zult genereren op het moment dat jouw e-book een bepaalde focus heeft. Een boek met handige verbouwingstips met daarin affiliatelinks naar bouwbedrijven, zal meer inkomen opleveren dan een mooi verhaal.

Gelukkig heb jij alle vrijheid om zelf te bepalen wat je precies in je e-book schrijft.

10. Pensioen beleggen

We sluiten deze lijst met 10 praktische manieren om passief inkomen op te bouwen af met pensioenbeleggen. Ook bij deze manier is het niet zozeer een maandelijks salaris, maar spreken we van passief inkomen op de lange termijn.

Eerst even een stukje achtergrond. Over het vermogen dat je opbouwt door te beleggen, betaal je belasting. Dit wordt vermogensbelasting genoemd, en wordt berekend over jouw belegd vermogen plus jouw spaarrekening.

De regering heeft een regeling bedacht waarbij gepensioneerden minder belasting betalen nadat zij hun pensioenleeftijd hebben betaald. Na hun pensioenleeftijd hoeven ze namelijk geen deel van hun salaris meer af te dragen aan bepaalde volksverzekeringen, zoals de AOW.

Wel zo eerlijk dus.

Maar nu komt het.

Door na jouw pensioenleeftijd pas jouw beleggingspotje open te breken, betaal je minder belasting dan in het geval dat je dit potje al veel eerder openbreekt.

Best geteste pensioenrekening van dit moment:

DEGIRO beleggen

Type:

Actief

Kosten

0.38% per jaar

+ €150 exitkosten

Uniek

Meeste keuzevrijheid

Brand New Day beleggen

Type

Beheerd

Kosten

0.59% per jaar

+ 0.50% per transactie

Uniek

Overzichtelijke pakketten

  • Tip voor onze lezers: Bij Brand New Day doet aan automatische risico-afbouw. Hierdoor wordt jouw vermogen dichter bij de pensioenleeftijd verdeeld naar een groter aandeel in obligaties.

En we zijn nog niet klaar. Je mag namelijk wettelijk gezien een aardig deel van jouw salaris per jaar beleggen voor je pensioen, zonder hierover belasting te betalen. Dit wordt ook wel de jaarruimte genoemd.

Combineren we het belastingvoordeel van de jaarruimte met het belastingvoordeel van het openbreken van je pensioenbeleggingspotje na je pensioenleeftijd, en je hebt meer verdient dan je ooit via spaargeld bij elkaar had kunnen sparen.

Je kunt simpelweg zeggen dat je moet pensioenbeleggen op de lange termijn een passief inkomen opbouwt vanwege al dat belastingvoordeel.

In ons artikel over de beste pensioenrekening beschrijven we precies hoe jij daar vandaag nog mee kunt starten. 

Veelgestelde vragen

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is geld dat jij verdient, zonder dat je hier actief voor hoeft te werken. Vaak is dit inkomen dat voortkomt uit een eerdere investering, zoals een huurinkomsten na een eerdere investering in vastgoed of inkomsten uit affiliate marketing na het bouwen van een website.

Hoe verdien je passief inkomen?

Je verdient passief inkomen op verschillende manieren. In deze lijst vind je de meest praktische manieren om passief inkomen te genereren.

Wat is de beste manier van passief inkomen genereren?

Er is niet een duidelijke beste manier, maar op tijd beginnen met het opbouwen van extra inkomstenbronnen is het meest verstandig.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>