• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Eerste en Tweede Paasdag: verplichte vrije dag of niet?

Is zijn Eerste en Tweede Paasdag eigenlijk verplichte vrije dag of niet? Voor werknemers en werkgevers is dit belangrijk, en daarom besloten we om hier een artikel over te schrijven.

In dit artikel vertellen we je precies wat je moet weten over Eerste en Tweede Paasdag en welke rechten je hebt als werkgever of werknemer.

Eerste en Tweede Paasdag zijn geen verplichte vrije dag. Werkgevers en ondernemers zijn niet verplicht om hun werknemers vrij te geven op deze dag.


Er gelden natuurlijk uitzonderingen. Zo is er een ongeschreven regel dat ambtenaren en leerlingen met Eerste en Tweede Paasdag vrij krijgen.


De meeste winkels zijn op Eerste en Tweede Paasdag gewoon open, maar dit mogen zij zelf bepalen.


Omdat Eerste Paasdag altijd op een zondag valt, gelden de uitzonderingen altijd alleen voor Tweede Paasdag. Tweede Paasdag valt immers altijd op een maandag.  

Wat is Eerste en Tweede Paasdag?

Pasen is een christelijk feest dat wordt gevierd om te vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan. Het feest wordt twee dagen lang gevierd, en valt altijd op een zondag en een maandag. 

Officieel is het zo dat christenen na Tweede Paasdag tot en met Pinksteren sober moeten leven. 

Zijn Eerste en Tweede Paasdag officiële feestdagen?

Ja, Eerste en Tweede Paasdagen zijn allebei officiële feestdagen. Dat betekent echter niet dat dit direct een officiële vrije dag is. 

Vanuit de regering zijn er geen regels vastgesteld over het vrij geven van ondernemers op Eerste en Tweede Paasdag, want bedrijven en ondernemers zijn hier zelf vrij in.

Wel is het zo dat deze officiële feestdagen in de meeste cao's zijn opgenomen als een vrije dag. Hoewel het dus niet verplicht is om vrij te geven, geldt dat bijna alle bedrijfstakken wel degelijk deze dag gesloten blijven.

Eerste en Tweede Paasdag vrij vragen

Gezien het feit dat Eerste en Tweede Paasdag officiële feesten zijn, is de kans groot dat je vrij hebt. 

Toch zijn er branches die juist dan open zijn. Aangezien Eerste Paasdag op een zondag valt, nemen veel mensen daarom vrij op Tweede Paasdag. 

Daar komt bovenop dat veel mensen op Goede Vrijdag vrij nemen, de vrijdag voor Pasen. Zo krijg je als werknemer direct 4 dagen vrij.

Hoewel werkgevers jou niet verplicht vrij moeten geven, is het dus wel gangbaar dat je vrij kan krijgen op deze dagen. 


Wanneer is het Pasen?

In 2023 valt Eerste Paasdag op zondag 9 april en Tweede Paasdag op maandag 10 april. In 2024 valt Eerste Paasdag op zondag 31 maart en Tweede Paasdag op maandag 1 april. 

Is iedereen vrij met Pasen?

Nee, Pasen zijn geen officiële vrije dag, maar wel officiële feestdagen. Toch zijn de meeste mensen die werken vrij, omdat Eerste Paasdag op een zondag valt. In dat geval kan je op maandag vrij vragen.

Is Pasen 1x in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, dit is alleen het geval bij Bevrijdingsdag. 


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>