• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Oudejaarsavond: verplichte vrije dag of niet?

Is Oudejaarsavond een dag waarop je verplicht vrij krijgt of niet? Het is belangrijk voor werkgevers en ondernemers om goed geïnformeerd te zijn over de regels met betrekking tot Oudejaarsavond.

Om die reden hebben we in dit artikel onderzocht of Oudejaarsavond als een verplichte vrije dag wordt beschouwd. Blijf lezen om het antwoord te ontdekken!


Oudejaarsavond verplichte vrije dag of niet

Nee, Oudejaarsavond is geen officiële feestdag en ook geen verplichte vrije dag in Nederland.


Oudejaarsavond valt in 2023 op zaterdag 31 december.


Op Oudejaarsavond kunnen sommige winkels of bedrijven aangepaste openingstijden hanteren of gesloten zijn, afhankelijk van hun locatie en gemeentelijke regelgeving.


Gemeenten kunnen ook speciale toestemming verlenen aan winkeliers met betrekking tot openingstijden op deze dag.


Wat is Oudejaarsavond?

Oudejaarsavond, die plaatsvindt op 31 december, is een bijzondere en wereldwijd gevierde avond. 

Mensen komen op Oudejaarsavond samen om op verschillende manieren te vieren. Er worden feesten gehouden in huizen, restaurants, clubs en openbare plaatsen. 

Een opvallend ritueel op Oudejaarsavond is de countdown naar middernacht.

Vanaf tien tellen mensen af tot nul, en zodra de klok middernacht slaat, begint het nieuwe jaar met een knal van vuurwerk en feestvreugde. 

Deze vuurwerkshows verlichten de nachtelijke hemel en zorgen voor een magische sfeer.

Het is een tijd waarin mensen samenkomen om te vieren, te reflecteren en vooruit te kijken naar wat de toekomst zal brengen. Het markeert een belangrijke overgang en het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven.


Is Oudejaarsavond een officiële feestdag?

Hoewel Oudejaarsavond geen officiële nationale feestdag is in Nederland, wordt deze dag wel uitgebreid gevierd.

Als werknemer is het vereist om verlof aan te vragen om Oudejaarsavond bij te kunnen wonen, zelfs als het een normale werkdag betreft.

In de praktijk kunnen sommige bedrijven besluiten om op Oudejaarsavond de bedrijfsactiviteiten te staken of aangepaste werktijden toe te passen om tegemoet te komen aan werknemers die deze dag willen eren


Oudejaarsavond vrij vragen?

Is het vereist om verlof aan te vragen voor Oudejaarsavond? Ja.

Aangezien Oudejaarsavond niet officieel wordt erkend als een nationale vrije dag in Nederland, zijn er geen wettelijke regels die van toepassing zijn op deze dag.

Om die reden wordt van werknemers verwacht dat ze verlof aanvragen als ze Oudejaarsavond willen vieren en niet op deze speciale dag willen werken.


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Oudejaarsavond?

Oudejaarsavond valt altijd op 31 december. 

Is iedereen vrij op Oudejaarsavond?

Nee, Oudejaarsavond is geen officiële feestdag. Alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Oudejaarsavond 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>