De cashflow vormt het hart van elk bedrijf. Deze bestaat uit alle inkomsten minus alle uitgaven van een bedrijf, en kan dus zowel positief als negatief zijn. Het is dé manier voor ondernemers om te zien of hun bedrijf op een positieve manier doorgroeit.

Een positieve cashflow geeft aan dat het goed gaat, een negatieve cashflow kan voor een ondernemer een goede waarschuwing zijn. Een ware ondernemer is dus ook veel bezig met ervoor zorgen dat het goed gaat met de cashflow. Een manier om dat te bereiken, is met factoring.

Wat is factoring?

Met factoring kan een ondernemer ervoor zorgen dat zijn cashflow nooit meer onderbroken wordt. Als een klant zijn factuur te lang open laat staan, kan dat zorgen voor problemen: ieder bedrijf heeft namelijk zelf ook zijn maandelijkse lasten af te dragen. Factoring houdt in dat je jouw facturen bij een derde partij indient.

Deze derde partij, die een factor genoemd wordt, betaalt vervolgens (meestal binnen 24 uur) alvast een deel van de factuur aan jouw bedrijf uit. Hierna zorgt de factor ervoor dat de klant zijn factuur op tijd betaalt. Zodra dat gedaan is, houdt de factor een klein percentage van het bedrag, en wordt de rest aan jouw bedrijf uitbetaald.

De cashflow blijft zo dus altijd positief, en het wordt een stuk makkelijker om schulden te voorkomen.

Past factoring bij mijn bedrijf?

Factoring is heel veelzijdig, en is een strategie die bij de meeste bedrijven past. Pas als een bedrijf met volle zekerheid kan zeggen dat de relatie met hun klanten zeer sterk is en dat elke factuur op tijd wordt betaald, valt er te overwegen of factoring misschien niet de meest voordelige optie is.

Helaas is dit vrijwel nooit het geval: vrijwel elk bedrijf krijgt te maken met klanten die hun factuur consistent te laat, of zelfs helemaal niet betalen. Tegen dit soort situaties biedt factoring een mooie bescherming.

Voor ZZP’ers

Factoring als ZZP’er is een goede manier om risico’s te beperken. Doordat een derde partij de kredietwaardigheid van jouw klanten checkt, loop je minder kans op verlies door wanbetalingen. Dit is natuurlijk heel waardevol als je een klein bedrijfje hebt: vooral in het begin ben je nu eenmaal afhankelijk van het gedrag van jouw klanten.

Ook bespaar je met het inschakelen van een factor een grote hoeveelheid tijd: tijd die vervolgens kan worden ingezet om de groei van jouw bedrijf nog verder te bevorderen.

Voor bedrijven

Factoring voor een bedrijf kan echter ook heel behulpzaam zijn. Factoring is namelijk van nature een manier om flexibeler met geld om te gaan, zowel op de korte termijn als op de lange termijn. Op de korte termijn heb je meer geld tot je beschikking, waardoor je meer opdrachten kunt aannemen, en meer facturen kunt verkopen.

Dit zorgt er op de lange termijn voor dat je bedrijf een grotere winst maakt: jij kunt als ondernemer je vervolgens richten op het verbeteren van je producten of diensten.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>