• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Nokia Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het Nokia aandeel? Je hebt ongetwijfeld kennisgemaakt met de onverwoestbare Nokia telefoons uit Finland. In een tijd waarin je alleen nog maar kon bellen, sms'en of spelletjes als Tetris en Snake spelen had vrijwel iedere kennis, vriend, vriendin of buurman zo'n Nokia telefoon. 

En hoe zit het met het aandeel van Nokia? De telefoons kennen we, maar hoe staat het ervoor met het bedrijf? Dat is de vraag die centraal staat in dit artikel. Met behulp van alle informatie die we jou in dit artikel gaan geven kan jij zo een onderbouwde keuze maken of het beleggen in Nokia aandelen voor jou interessant kan zijn!

Snel en gemakkelijk het aandeel Nokia kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het Nokia aandeel?

Bij het beleggen in aandelen heb je de keuze uit talloze verschillende aandelen. Verschillende bedrijven bieden namelijk op verschillende beurzen uit verschillende landen hun aandelen aan. Dat kan de keuze best ingewikkeld maken. In dit artikel maken we daarom kennis met het aandeel van Nokia.

Nokia is een Fins bedrijf met een rijke en gevarieerde geschiedenis die startte in 1865. In de beginjaren was het een bedrijf dat zich richtte op het produceren van rubber en het ontwikkelen van ondergrondse kabels. De productie van het onverwoestbare rubber werd in die tijd uitgebreid met het aanleggen van een groot kabelnetwerk in de Finse bodem.

De overstap van rubber en kabels naar het produceren van telefoons begon in de jaren 1990. In deze tijd werd door Nokia de basis gelegd voor het telecommunicatienetwerk zoals wij hem vandaag de dag kennen. Zo werd het in Finland voor iedereen mogelijk om te bellen via een mobiele telefoon.

Dat succes moest worden gedeeld met de rest van de wereld. En dat gebeurde. Vanaf de beursgang in 1995 begon Nokia met het verspreiden van haar producten met de rest van de wereld. Zo is de ontwikkeling van 3G-internet afkomstig van Nokia. Het is dan ook niet onverwachts dat Nokia in 1998 zich kon kronen tot de grootste verkoper van mobiele telefoons in de wereld.

Helaas werd stijgende lijn niet doorgezet. In het begin van 2000 zag Nokia haar winst enorm dalen. In deze periode werd daarom een samenwerking met Microsoft aangegaan om toch nog als gezond bedrijf door te kunnen gaan. Dit wierp haar vruchten niet af. Tot 2016 zag Nokia dat zij werden ingehaald door giganten als Apple, Samsung en Huawei en ze werden daarmee al gauw van de troon gestoten.

Rond 2020 ging er bij Nokia een nieuwe wind waaien. In plaats van het produceren van telefoons richtte het bedrijf zich meer op het opzetten van patenten, het ontwikkelen van technologieën en het produceren van bekabeling voor het aanleggen van telefonienetwerken. En daarmee zijn ze eigenlijk weer terug bij waar ze waren begonnen. 


Actuele Nokia koers

Ben jij benieuwd naar de actuele Nokia koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het Nokia aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde Nokia op dit moment heeft. 

Historische koers Nokia

We hebben ontdekt dat Nokia een bedrijf is dat al sinds 1865 was opgericht en actief was in de rubberindustrie. Later veranderde die focus naar het produceren van de telefoons die symbool stonden voor beschikbaarheid van telefoons voor Jan en alleman. 

Maar een bedrijf is niet exact hetzelfde als het aandeel. De koers van een aandeel kan namelijk heel hoog staan, terwijl de winst van het bedrijf op dat moment niet diezelfde groei laat zien. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken hoe de koers zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Daar waar sommige bedrijven een groot verschil vertonen tussen de koersontwikkeling en de ontwikkeling van het bedrijf zelf, geldt dat voor Nokia minder. Kort gezegd staat de koers van Nokia door de geschiedenis heen hoog op het moment dat het bedrijf goed presteert.

De koers van Nokia stond tijdens de beursgang in 1995 op zo'n €1,35 per aandeel. Deze koers begon een enorme groei in te zetten in de periode daarna. Dat klopt ook wel, want Nokia verspreidde hun telefoons in dezelfde periode over de hele wereld. In 2000 kon je een aandeel van Nokia kopen tegen de prijs van €61 per aandeel, wat hun all-time high was. 

In de periode na 2000 is er een daling te zien. De koers schommelt enorm veel in een korte tijd. De daling werd in 2007 omgezet tot een lichte groei tot een prijs van zo'n €40 per aandeel. De koers heeft daarmee in de beginperiode een explosieve groei gezien die vervolgens veranderde in een fluctuerende daling.

Deze fluctuerende daling maakte plaats voor een stabiele en verwoestende daling. De samenwerking met Microsoft heeft geresulteerd in het zakken van de koers van zo'n €40 per aandeel in 2008 tot maar liefst €2 per aandeel in 2012. De Nokia koers vertegenwoordigt zo wat er al een langere periode werd gevreesd: ze waren van de troon gestoten.

Na 2012 is er een zeer stabiele, lage koers te zien bij Nokia van zo'n €7 per aandeel. Het bedrijf doet wat het kan, maar heeft niet meer de dominante positie die ze in het begin van 2000 wel genoten. En daarmee zijn we beland in 2023. De Nokia koers staat laag en vertoont weinig fluctuatie. En met deze informatie over de koershistorie kunnen we verder het Nokia aandeel analyseren.

Snel en gemakkelijk het aandeel Nokia kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Nokia Verwachting

Nu we hebben ontdekt dat de koers van Nokia zicht ontwikkelde van een explosieve groei met veel fluctuatie tot een lange periode van een lage, stabiele koers, kunnen we de volgende stap zetten. Het doel van dit artikel is namelijk om te ontdekken of een Nokia aandeel een interessante investering zou kunnen zijn. 

Met kennis over de historische koers kunnen we voorzichtig een verwachting formuleren over hoe Nokia zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen. Dit is een onderdeel van beleggen in aandelen waar een flinke dosis gezond verstand al wonderen verricht. De belangrijkste vraag is namelijk: is Nokia over twintig jaar nog steeds relevant?

We hebben ontdekt dat Nokia zich in de laatste jaren meer toespitst op patenten rondom telecommunicatie en het produceren van materiaal dat nodig is om een telefoonnetwerk aan te leggen. De vraag is of dit over twintig jaar nog steeds relevant is.

Ons antwoord hierop is een voorzichtige ja. In de westerse wereld is deze behoefte grotendeels al vervuld. Je kunt bijvoorbeeld in heel Europa bellen en internetten via jouw eigen telefoon. Met andere woorden: het telecomnetwerk ligt in Europa al. En de rest van de wereld? Daar eigenlijk ook wel. Je kunt niet snel een land bedenken waar er geen telecomnetwerk ligt.

De focus van Nokia moet daarom komen te liggen op de verbetering van al bestaande netwerken of het aanleggen van netwerken voor een nieuw product. Hier liggen kansen. Wellicht kan Nokia een rol spelen in het aanleggen van glasvezelnetwerken. Of misschien kunnen zij het netwerk dat al ligt in verschillende landen verbeteren.

Vanuit deze redenering volgt dat Nokia in de komende jaren niet een explosieve groei zal doormaken die vergelijkbaar is met hun groei in het jaar 2000. Het product dat zij aanbieden is namelijk al vrij stevig gevestigd en niet zozeer 'nieuw'. Toch is het aandeel interessant, omdat de koers anno 2023 extreem laag staat. 

Wat de toekomst exact brengt is nooit eenduidig te voorspellen. Wel staat vast dat Nokia heeft laten zien dat zij nogal onder druk staan en veel klappen te verduren hebben gekregen. Op het moment dat Nokia een plan heeft voor de lange termijn, zou het in 2023 een interessant moment kunnen zijn om juist in te stappen, maar een explosieve groei lijkt niet reëel. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Nokia kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Nokia prijs voorspelling 2023 – 2028

In dit artikel hebben we uitgelegd dat Nokia een bedrijf is met een rijke historie en een interessante historische koers. Anno 2023 staat de koers laag en staat het bedrijf enigszins onder druk. Toch laten ze sinds 2020 een andere wind waaien met een vernieuwde focus op bijvoorbeeld patenten.

Nu is het de vraag wat de prijs de komende jaren gaat doen. Het succes van beleggen in aandelen is namelijk grotendeels afhankelijk van de hoogte van de koers. Een extreem hoge koers zegt bijvoorbeeld veel over hoe populair een aandeel is. Die populariteit is niet altijd wenselijk.

Aan de andere kant zijn er aandelen die extreem laag zijn. Dit is op een andere manier interessant. Komt die lage koers doordat men het aandeel massaal heeft verkocht, of omdat het bedrijf momenteel slecht presteert? In het geval van Nokia lijkt het een combinatie van beiden.

Toch heeft Nokia laten zien dat zij weerbaar zijn. Dit bewonderingswaardig, want hiermee toont het bedrijf aan dat zij zich niet zo snel uit de weg laten slaan. Boven alles is dit interessant vanwege het feit dat een lage koers voor beleggers betekent dat je momenteel voor een laag bedrag kunt instappen.

Vanuit onze analyse kan een voorzichtige conclusie worden getrokken dat de Nokia koers in de komende geen explosieve groei meer zal doormaken. Het nieuwe is er namelijk wel vanaf. Een stabiele koers die laag blijft, maar wellicht wel enige groei zal doormaken, is daarmee de meest logische voorspelling van de Nokia prijs. 


Nokia Kopen of niet?

Nu duidelijk is geworden dat de koers van Nokia anno 2023 er laag voor staat en hoogstwaarschijnlijk de komende jaren nog wel zo laag zal blijven, is het mogelijk om als belegger te beoordelen of een investering in een Nokia aandeel voor jou interessant is.

Er zijn verschillende soorten beleggers. Wat voor soort belegger ben jij? Een veelgebruikte strategie is bijvoorbeeld om voor een langere periode te beleggen in veel verschillende aandelen. Een aandeel als Nokia zou voor deze belegger interessant kunnen zijn, omdat het een zeer stabiele, maar wel lage koers heeft. 

Die stabiliteit is wenselijk, want zo functioneert het Nokia aandeel als een stevige achterwacht. Een enorme winstmarge zal je bij dit aandeel niet zo snel treffen. 

Toch moet worden genoemd dat aandelen van nature veel fluctuatie kunnen tonen. Wellicht bedenkt Nokia wel dé manier om nóg sneller te internetten en nemen zij de komende jaren de wereld met storm over. Hoewel dit niet heel erg voor de hand ligt, is het natuurlijk niet helemaal ondenkbaar.

Het beleggen in een aandeel is altijd een persoonlijke keuze. In dit artikel hebben we het Nokia aandeel vanuit verschillende hoeken belicht, zodat jij een onderbouwde keuze kunt maken of je wel of niet wilt beleggen in Nokia aandelen. 

Waar Nokia kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in Nokia aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken hoe het kopen van aandelen in elkaar steekt? Je hebt verschillende online brokers die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

Nokia aandelen advies?

In dit artikel hebben we Nokia en het Nokia aandeel onder de loep genomen. Van het produceren van rubber, het ontwikkelen en verspreiden van de onverwoestbare en iconische telefoons tot het ontwikkelen van patenten; Nokia is een veelzijdig bedrijf.

De koers van Nokia is interessant, omdat er een explosieve groei plaatsvond in het jaar 2000. Vervolgens was er een periode van instabiele fluctuatie, die uiteindelijk leidde tot een lange periode van een stabiele, lage koers. Hiermee staat het Nokia aandeel in 2023 bekend als 'een koopje'. 

De vraag is wat Nokia in de komende jaren gaat doen. Wij hebben beargumenteerd dat Nokia in de komende jaren nog dezelfde lage koers zal doortrekken, maar over aandelen is het nooit helemaal duidelijk of dit ook echt gaat gebeuren.

Wees daarom verstandig en beleg over een langere periode met een klein bedrag in verschillende aandelen. Zo diversifieer jij jouw portfolio. Die toekomstbestendigheid is immers essentieel voor beleggers. En Nokia kan in dat opzicht zeker een rol spelen in jouw portfolio. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Nokia kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>