• Home
 • /
 • Aandelen
 • /
 • NIO aandeel kopen of niet – Wat is de verwachting van dit aandeel? [2023-2030]

NIO aandeel kopen of niet? Dat is de vraag die wij in dit artikel beantwoorden! De aandelen van NIO worden steeds populairder onder beleggers. De elektrische auto's van NIO zijn namelijk een van de eerste auto's die automatisch kunnen rijden.

Kan je je bedenken dat je van Amsterdam naar Parijs rijdt zonder je stuur aan te raken? Met een investering in een aandeel van NIO is dit binnen handbereik. Voordat je op de automatische piloot belegt in dit aandeel, willen we je toch wel wat extra informatie geven over dit aandeel.

In dit artikel leggen we je daarom iets uit over de achtergrond van het bedrijf NIO, de actuele koers van NIO, de koershistorie van NIO en de NIO verwachting.

 Met deze informatie kan jij een onderbouwde keuze maken of NIO aandelen kopen voor jou een interessante keuze zou kunnen zijn. Wil jij meer weten over het NIO aandeel? Lees dan verder!

Snel en gemakkelijk het aandeel NIO kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het NIO aandeel?

Beleggen is net een sollicitatiegesprek. Stel je voor dat je een sollicitatiegesprek gaat voeren met een nieuwe sollicitant.

Daarvoor is het belangrijk dat je weet naar wat voor soort werknemer jij op zoek bent en om te ontdekken of hij of zij wel betrouwbaar is. En dan is het moment daar.

Je doet de deur van de gespreksruimte open en je staat oog in oog met jouw toekomstige werknemer. En dat is het moment om jouw sollicitant het hemd van het lijf te vragen.

En dit werkt bij aandelen eigenlijk hetzelfde. Voordat we het technische aspect van het beleggen in een NIO aandeel onder de loep nemen, is het van belang om een achtergrond te schetsen van NIO.

Zo beleg je namelijk niet blindelings in een bedrijf, maar heb je jezelf ingelezen over het bedrijf. Wat is NIO en wat doen ze nu eigenlijk?

NIO is een Chinees bedrijf dat in 2014 is opgericht door William Li. Hij stapte niet blind in de auto-industrie, want daarvoor was hij al jaren bestuursvoorzitter van Bitauto en NextEV.

Deze bedrijven zijn bekend van hun invloed in de ontwikkeling van de elektrische wagens die worden gebruikt in de Formule E.

Bij Bitauto en NextEV kon William Li zijn ei niet helemaal kwijt. Daarom heeft hij flink gelobby'd om investeringen te werven. William zag namelijk toekomst in elektrische auto's die niet alleen voor snelheidsduivels op het parcours, maar voor alle automobilisten.

Op dezelfde dag van de oprichting van NIO werd er door externe bedrijven flink geïnvesteerd in het NIO aandeel en lanceerde William Li de EP9 sportwagen.


Slimme elektrische voertuigen

In de jaren na 2014 begon NIO met de eerste uitbreidingen op de Chinese markt en de Verenigde Staten. In 2016 heeft NIO namelijk het startsignaal gegeven aan de ontwikkeling van auto's die autonoom rijden in Californië.

Dit was voor het eerst dat er kunstmatige intelligentie werd gecombineerd met elektrische voertuigen en NIO lanceerde hiermee de eerste slimme elektrische voertuigen.

Tegelijkertijd gingen de investeringen in de Chinese markt op hoge snelheid door. Zo werd er in 2018 een megafabriek opgericht waarin elektrische batterijen werden geproduceerd.

 Ook werden er in deze tijd voor het eerst NIO ES8 SUV's gemaakt, die qua prijs een stuk toegankelijker waren dan de EP9 sportwagens.

De elektrische voertuigen bleven in de jaren rond 2018 voornamelijk in China. NIO zag echter kansen in andere financiële markten om zo de directe concurrenten in te halen.

Daarom ging NIO in 2018 de Amerikaanse beurs op. Vanaf dat moment kon je investeren in een NIO aandeel op de New York Stock Exchange.

Sinds de beursgang timmert NIO flink aan de weg. Zo zijn er twee nieuwe modellen gelanceerd met nog vier op komst in 2023.

En die modellen werden flink verkocht. NIO richt zich in deze periode bijvoorbeeld op de export van zo'n 25.000 elektrische voertuigen naar Noorwegen, die vrijwel allemaal zijn verkocht.

En dat brengt ons bij nu. NIO heeft hoge doelstellingen, want zij willen het mogelijk maken voor alle bestuurders van NIO om langs de wegen batterijvervangers te plaatsen.

Dit wordt door NIO ook wel Power Swap genoemd. Zo hoef je dus niet meer te wachten totdat jouw auto is opgeladen, maar vervang je jouw batterij met een andere.

Al met al is NIO een relatief jong bedrijf met een vooraanstaande rol in zelfrijdende auto's dat sinds 2018 op de beurs actief is. 


Actuele koers NIO

Stel je nog steeds voor dat je een sollicitatiegesprek aan het voeren bent met het aandeel van NIO.

Je hebt al informatie weten los te peuteren over de geschiedenis van het bedrijf, dus je hebt al enigszins inzicht in wat voor vlees jij in de kuip hebt. Dan is dit het moment om de kritische vragen te stellen.

Om te beoordelen of een aandeel goed kan passen in jouw portfolio is het daarom belangrijk om inzicht te hebben in de hoogte van de koers van het aandeel NIO.

Beleggen is een handeling die op de langere termijn haar vruchten zal afwerpen. Dat betekent dat investeren in een eendagsvlieg niet zo interessant is.

De huidige koers helpt de eendagsvliegen te filteren. Als de huidige koers enorm hoog staat is dat namelijk een goede indicatie dat het bedrijf wellicht teveel gehyped wordt en dat er in een korte tijd heel veel geld wordt geïnvesteerd. Verplaats jezelf hiervoor bijvoorbeeld in de schoenen van NIO.

Waar heb je meer aan? Beleggers die veel aandelen bij jou kopen en de volgende dag weer verkopen, of beleggers die voor een langere termijn consequent geld investeren?

Sterke groei ontstaat pas als het er een stabiele instroom van nieuwe financieringen is op de langere termijn, dus optie twee is in onze ogen altijd de winnaar.

In de grafiek hieronder kan je zien hoe de koers van NIO aandelen ervoor staat. 


Historische koers NIO

We gaan verder met ons sollicitatiegesprek met NIO aandelen. In dit onderdeel onderzoeken we de historische koers van de NIO aandelen.

Een bedrijf dat op de beurs gaat ontvangt vaak investeringen van miljarden dollars, dus is het belangrijk te ontdekken of de NIO aandelen wel betrouwbaar zijn.

En de historische koers is daarbij een essentieel hulpmiddel. Dit is namelijk één van de financiële instrumenten die direct iets kunnen vertellen over de koersontwikkeling van NIO aandelen.

Laten we bij het begin beginnen. NIO aandelen werden voor het eerst in het derde kwartaal van 2018 aangeboden op de New York Stock Exchange voor een prijs van zo'n $10 per aandeel.

De koers van de meeste aandelen komt in de beginperiode veelal langzaam op gang, en dat geldt ook voor NIO aandelen.

In de periode tot juli 2020 laat de NIO koers aandelen namelijk enige schommeling zien met een dalende trend.

Deze dalende trend is niet geheel onverwachts, want in deze periode werd door NIO geïnvesteerd in de nieuwe generatie elektrische auto's en Swap Batteries. De verkoop van daadwerkelijk auto's ging matig, ze hadden in deze periode matige verkoopcijfers.

Het Chinese bedrijf ging in de periode na juli 2020 in de lift. Ook dit is niet onverwacht, want in deze periode werd de Noorse markt voor het eerst aangeboord. En dat is terug te zien in de koers.

De NIO koers aandelen schoot in de periode tussen juli 2020 en januari 2010 omhoog naar een piek van $62 per aandeel.

In de periode na januari 2021 zakt de NIO koers aandelen enigszins en schommelt zo rond de $40 per NIO aandeel.

In deze periode fluctueert de prijs veel. Dat wil zeggen dat de prijs van NIO aandelen op maandag $35 kan zijn, en op woensdag $40.

Deze fluctuatie heeft alles te maken met het feit dat er in deze periode veel geld wordt geïnvesteerd in NIO aandelen door allerlei type beleggers. Op het moment dat men in een korte periode veel geld investeert in aandelen, zal de koers stijgen. Als die aandelen weer kort daarna worden verkocht, zal de koers weer kunnen zakken.

Deze fluctuatie kan je op twee manieren bekijken. Allereerst kun je stellen dat dit positief is, want ondanks de fluctuaties in de prijs, blijft de NIO koers aandelen rond de $40 schommelen.

In deze periode is de wereldmarkt door de coronapandemie onstabiel, dus het is knap dat NIO alsnog een redelijk stabiele koers heeft weten te behouden.

Aan de andere kant laat het zien dat NIO aandelen veel worden gekocht en verkocht. Zoals eerder al is vermeld, heeft een bedrijf hier niet zoveel aan. Pas bij een consequente instroom van geld kan een bedrijf als NIO verder groeien. 

Snel en gemakkelijk het aandeel NIO kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

NIO Verwachting

Nu je informatie hebt gekregen over de historie van NIO en de koers, kunnen we verdergaan met een belangrijk onderdeel van het sollicitatiegesprek. Het is namelijk belangrijk dat jij een inschatting zal moeten maken van de verwachting van jouw sollicitant.

We weten wat jij de afgelopen jaren hebt gedaan, maar hoe ga jij je de komende jaren ontwikkelen? Pas jij in het team?

Bij financiële producten als NIO aandelen is het belangrijk dat je goed begrijpt dat de koers blijft fluctueren. Bij het ene aandeel is die fluctuatie groter dan bij andere aandelen.

Onder de streep wil daarom een zo stabiel mogelijk aandeel. Als het aandeel niet stabiel is, gaat het beleggen in aandelen namelijk gepaard met het hoge risico van eendagsvliegen.

En dat hoge risico van beleggen willen we niet. Nu kun je allerlei complexe instrumenten loslaten op de analyse van het beleggen in NIO aandelen, maar zelfs dat geeft geen garantie voor de toekomst.

Toch kan je wel een redelijke inschatting maken van de NIO toekomstige resultaten met behulp van de koers en de bedrijfshistorie.

Met een aandeel NIO weet je namelijk dat je een investering maakt in elektrische auto's.

Aandelen NIO zal voor de komende jaren concreet betekenen dat je investeert in een groter aanbod elektrische auto's en een vervanging van een groot probleem dat gepaard gaat met rijden in elektrische auto's: het opladen.

In eerste instantie is daarom de verwachting dat NIO in de komende jaren nog wel meer groei zal doormaken. De elektrische auto staat namelijk nog lang niet geparkeerd voor elk huis.

NIO aandelen vormen daarbij één van de weinige investeringen die je direct kunt maken in de elektrische auto.

Het hoge risico op verlies is bij aandelen altijd aanwezig. Beleggen in aandelen is immers een investering in een enkel bedrijf. Bij NIO aandelen is dat niet anders.

Al met al is de verwachting dat NIO de komende jaren nog wel groei gaat doormaken. Dit is voornamelijk gebouwd op het feit dat NIO veel innovatie heeft laten zien.

De geautomatiseerde elektrische auto heeft toekomst. Daarnaast is de NIO koers enorm gegroeid vanaf het moment dat zij een eerste investering hebben gemaakt in Noorwegen.

Als dat in Noorwegen is gelukt, dan de kans reëel dat NIO dit in andere landen ook succesvol kan uitvoeren.

Snel en gemakkelijk het aandeel NIO kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

NIO prijs voorspelling 2023 – 2030

We gaan verder met ons sollicitatiegesprek en we zijn aanbelandt bij het onderdeel salaris. We weten nu dat aandelen NIO een geschiedenis hebben waarin zij veel succes hebben behaald en dat zij flinke investeringen hebben gemaakt in toekomstbestendige elektrische auto's.

Tegelijkertijd zijn we erachter gekomen dat de NIO koers aandelen best wel wat fluctuatie heeft laten zien.

Daarom moeten we even onderhandelen over het salaris. Wat kost een NIO aandeel en gaat deze prijs in de komende jaren nog meer stijgen? Ook hier gaan we kijken naar de historische koers en de actuele koers. Het is namelijk interessant dat NIO na juli 2020 niet meer een explosieve groei heeft doorgemaakt.

Beleggen in een aandeel met explosieve groei gaat namelijk gepaard met een hoog risico. Neem bijvoorbeeld Tesla aandelen. Tesla aandelen zijn in een korte periode door het dak gegaan.

Ook tesla investeert in elektrische auto's, dus daarom is het interessant om de twee koersen te vergelijken.

NIO is in de vergelijking met Tesla een stabieler aandeel, omdat er geen explosieve groei te zien is na 2021. Daarnaast staat de koers anno 2023 redelijk laag. Dit betekent dat er nog genoeg ruimte voor groei is.

Al met al kan worden geconcludeerd dat aandelen NIO momenteel een interessante investering kan zijn, omdat de prijs al een geruime periode rond de $40 schommelt.

Tegelijkertijd is de doelstelling van NIO hoog en zijn ze niet bang om uit te breiden. Dit kan betekenen dat de prijs in de komende jaren alleen nog maar gaat stijgen.

Natuurlijk hebben we geen glazen bol en is het hoge risico op verlies reëel. De markt brengt soms voorspoed, maar soms ook tegenspoed.

Met het lezen van dit artikel heb je echter al een goede stap gezet, want je onderzoekt zelf of het aandeel voor jou een interessante investering kan zijn. 


NIO Kopen of niet?

En dan zijn we aanbeland bij het laatste en misschien wel het belangrijkste onderdeel van het sollicitatiegesprek.

Ga je de sollicitant aannemen of niet? Dat is en blijft natuurlijk een ingewikkelde keuze. Maar toch zal je op een gegeven moment de knoop moeten doorhakken.

NIO aandelen kopen is niet voor elke soort belegger geschikt. Zoals we eerder hebben vermeld, is NIO aandelen kopen risicovol als jij al jouw geld alleen in dat aandeel stopt.

Het is veel verstandiger om jouw risico te spreiden. En dat kan op verschillende manieren.

Een van de manieren is om te beleggen in veel verschillende soorten aandelen in verschillende sectoren, zodat je zoveel mogelijk het risico van beleggen spreidt.

Een aandeel NIO kan je zo bijvoorbeeld combineren met allerlei andere aandelen in de AEX, zoals ASML, Shell, of nog grotere spelers, zoals Apple, Microsoft en ga zo maar door.

Daarnaast is het bij financiële producten van belang dat je consequent investeert. Beleggen is zo een handeling die je bijvoorbeeld elke maand doet, zodat je investeert op verschillende momenten in het jaar.

Of de koers op dat moment heel laag of juist heel laag staat, is dan niet zo belangrijk. Onder de streep heb je immers consequent belegt in een sterk aandeel.

Beleggen in aandelen op de markt is en blijft een persoonlijke overweging. Als je wilt investeren in een aandeel dat zich richt op artificial intelligence in elektrische auto's, dan ben je bij NIO aan het juiste adres.

De concurrenten van NIO zijn al wat langer actief op de markt, dus beleggen in NIO is momenteel wat risicovoller dan beleggen in een aandeel waarbij handelen al jaren mogelijk is.

Heb jij de knoop al doorgehakt? Neem je de sollicitant aan, of wordt het toch een andere kandidaat? 


Waar NIO aandelen kopen?

Waar kan je NIO aandelen kopen? Als jij ervoor hebt gekozen om NIO aan te nemen, dan volgt er een stukje administratie van personeelszaken.

Je kunt namelijk NIO aandelen kopen bij verschillende partijen. Dit is met name voordelig bij brokers. In het stappenplan hieronder geven we overzichtelijk weer hoe NIO aandelen kopen in elkaar steekt.

In het onderstaande overzicht vind je de beste brokers op een rijtje waar NIO aandelen kopen mogelijk is.

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


NIO aandelen advies?

Wat is het NIO aandeel advies? We zijn inmiddels aanbeland bij het einde van het sollicitatiegesprek. In onze ogen is NIO momenteel een interessant aandeel om in te beleggen.

Met dit artikel hebben we je uitgelegd hoe het beleggen in aandelen NIO eigenlijk hetzelfde is als een sollicitatiegesprek.

Dit hebben we op verschillende manieren gedaan. Allereerst hebben we uitgelegd dat NIO een bedrijf is dat oorspronkelijk zich richtte op dure elektrische auto's met een flinke investering in de Formule E.

Vervolgens is NIO de strijd aan gegaan met concurrenten op het gebied van de elektrische auto door verschillende (betaalbare) modellen op de markt te brengen.

Daarnaast hebben ze ingezet op vervangbare elektrische batterijen, waardoor gebruikers van NIO voertuigen niet hun wagen langs de weg hoeven op te laden.

De historische NIO koers is een lange periode sinds de oprichting laag was. Dit veranderde toen NIO voor het eerst een nieuwe markt ging aanboren, waarbij de Noorse markt werd uitgekozen.

Vanaf dat moment is de groei van NIO groot geweest. Het investeren heeft haar vruchten afgeworpen, want ook in de periode daarna bleef de koers relatief stabiel.

Met een investering in NIO beleg je anno 2023 in toekomst waarin elektrische voertuigen meer en meer aan de man worden gebracht. Tegelijkertijd ziet NIO toekomst in de vervangbare batterijen, wat een vernieuwend idee is ten opzichte van bijvoorbeeld Tesla.

Als laatste hebben we toegelicht dat de fluctuatie in de koers voor beleggers juist interessant kan zijn, omdat de koers laag staat.

Tegelijkertijd hebben we uitgelegd dat beleggen in aandelen risicovol kan zijn op het moment dat je jouw kansen niet spreid over verschillende aandelen en verschillende sectoren.

Al met al kunnen we stellen dat NIO een interessant aandeel is, wat met revolutionaire ideeën komt. Ook moet worden vermeld dat NIO een relatief jong bedrijf is.

Dat kan haar voor- en nadelen hebben. Giganten als Google zijn ook jong en instabiel begonnen, dus beleggen in NIO kan daarom voor elke belegger interessant zijn. 

Snel en gemakkelijk het aandeel NIO kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>