• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Nieuwjaarsdag: verplichte vrije dag of niet?

Is Nieuwjaarsdag een dag waarop verplicht vrij moet worden genomen of niet? Het is cruciaal voor werkgevers en ondernemers om volledig op de hoogte te zijn van de voorschriften met betrekking tot Nieuwjaarsdag.

Daarom hebben we in dit artikel onderzocht of Nieuwjaarsdag als een verplichte vrije dag wordt beschouwd. Blijf lezen om het antwoord te achterhalen!


Oudejaarsavond verplichte vrije dag of niet

Nee, maar Nieuwjaarsdag is wel een officiële feestdag. Desondanks is het geen verplichte vrije dag in Nederland.


Nieuwjaarsdag valt in 2024 op dinsdag 1 januari.

Op Nieuwjaarsdag kunnen sommige winkels of bedrijven aangepaste openingstijden hanteren of gesloten zijn, afhankelijk van hun locatie en gemeentelijke regelgeving.

Gemeenten kunnen ook speciale toestemming verlenen aan winkeliers met betrekking tot openingstijden op deze dag.


Wat is Nieuwjaarsdag?

Nieuwjaarsdag, op 1 januari, markeert het begin van het nieuwe jaar volgens de Gregoriaanse kalender.

Het is een wereldwijd gevierde dag, gekenmerkt door feestelijke festiviteiten en symboliek.

Mensen verwelkomen het nieuwe jaar met vreugde en optimisme, vaak met vuurwerk, feesten en bijeenkomsten.

Het is een tijd voor het maken van goede voornemens en reflectie op het verleden, terwijl men vooruit kijkt naar nieuwe kansen en doelen.

 Traditioneel is het ook een dag van samenzijn met dierbaren en het delen van warme wensen voor een voorspoedig jaar.

Nieuwjaarsdag vertegenwoordigt hoop, vernieuwing en de kans op een frisse start.


Is Nieuwjaarsdag een officiële feestdag?

Zeker, Nieuwjaarsdag wordt officieel erkend als een nationale feestdag in Nederland. Maar dat betekent niet automatisch dat werknemers vrij krijgen of dat werkgevers verplicht zijn om vrij te geven.

Om Nieuwjaarsdag te kunnen vieren, dienen werknemers verlof aan te vragen, zelfs als het een reguliere werkdag is.

In de praktijk kunnen sommige bedrijven ervoor kiezen om op Nieuwjaarsdag de bedrijfsactiviteiten te staken of aangepaste werktijden toe te passen om tegemoet te komen aan werknemers die deze dag willen eren.

Het is echter belangrijk op te merken dat er geen wettelijke verplichtingen zijn voor bedrijven om specifieke regelingen te treffen voor Nieuwjaarsdag, tenzij dit is vastgelegd in een arbeidsovereenkomst of bedrijfsbeleid.


Nieuwjaarsdag vrij vragen?

Is het nodig om verlof aan te vragen voor Nieuwjaarsdag? Ja.

Omdat Nieuwjaarsdag niet wordt beschouwd als een officiële nationale vrije dag in Nederland, zijn er geen wettelijke regels die van toepassing zijn op deze dag.

Daarom wordt van werknemers verwacht dat ze verlof aanvragen als ze Nieuwjaarsdag willen vieren en niet op deze speciale dag willen werken.


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Nieuwjaarsdag?

Nieuwjaarsdag valt altijd op 1 januari.

Is iedereen vrij op Nieuwjaarsdag?

Nee, hoewel Nieuwjaarsdag een officiële feestdag is, zijn winkels niet verplicht te sluiten. Alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Nieuwjaarsdag 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>