Het is de nieuwste internethit op dit moment; NFTs. Sommige artiesten verkopen hun muziek als NFT terwijl online content creators de meest unieke kunst en designs als NFT aanbieden. 

Dit zijn slechts twee voorbeelden. In dit artikel geven we je nog meer voorbeelden maar gaan we eerst in op wat NFTs nou precies zijn, hoe het werkt en hoe je zelf NFTs kunt creëren. 

Lees dus verder om alles te weten te komen over wellicht wel de toekomst van het internet een cryptocurrency.


Wat zijn NFTs?

NFT staat voor Non-Fungible Token en is een bewijs van eigendom over een digitaal object. Deze digitale objecten zijn uniek en kunnen voorkomen in de vorm van een afbeelding of muziek.

Met NFTs kun je dus aantonen dat jij de eigenaar bent van een digitaal iets. Het is als ware een bewijs van eigendom. Dit kan alleen gekoppeld worden aan unieke objecten. Digitale objecten waar er maar één van zijn dus. Vandaar ook de term Non-Fungible Token. Non-Fungible zijn alle goederen of producten die uniek zijn en waarvan er geen exacte kopieën van kunnen bestaan.

Het eigendomsbewijs wordt vastgelegd op een blockchain. Hier kan niet mee gesjoemeld worden waardoor het niet kan gebeuren dat iemand die er geen recht op heeft opeens het eigendom over een NFT claimt. Zodra de rechtmatige eigenaar besluit zijn NFT te verkopen aan iemand anders zal dit ook op de blockchain worden vastgelegd.

NFT voorbeelden

Voorbeelden van populaire NFT's

NFT voorbeelden

  • Digitale kunstwerken
  • Muziekalbums
  • Speciale items voor online games
  • Tickets voor een evenement
  • Tweets!

En nog veel meer wat je kunt bedenken. 

In de praktijk wordt er steeds meer gebruik gemaakt van NFTs. Zo besloot de Amerikaanse rockband Kings of Leon hun album ‘When You See Yourself’ aan te bieden als NFT. Het feit dat hierna meerdere artiesten hetzelfde hebben gedaan laat zien dat het meer is dan een gimmick. 

Het meest voorkomende voorbeeld van het gebruik van NFTs is digitale kunst. Dit kunnen zeer mooi ontworpen designs zijn maar ook, op het oog, simpele poppetjes die voor de leek niks waard zouden moeten zijn. De praktijk bewijst het tegendeel. Meerdere CryptoPunk NFTs worden soms wel voor tienduizenden euro’s* verhandeld. Ook de inmiddels ex-vriendin van Elon Musk, zangeres Grimes, wist meer dan 6 miljoen dollar op te halen door haar kunst via digitale NFTs te verkopen.  

*NFTs worden verhandeld door middel van cryptocurrency, niet in fiat geld als Euro’s of Dollar. De totale waarde was in dollar omgerekend meer dan 6 miljoen.

Hoe werken NFTs?

Het gene wat een NFT zo uniek maakt is niet per se de afbeelding of de muziek zelf. Het unieke hieraan is dat het eigendom wordt vastgelegd op een blockchain. Zoals je wellicht weet, zijn transacties die op de blockchain worden vastgelegd, onomkeerbaar. 

Er kan niet mee gefraudeerd worden dus zelfs al zou iemand een kopie maken van een afbeelding of liedje, het eigendom zal hiermee niet veranderen. Een uitzondering is wanneer de eigenaar zelf besluit dit over te dragen naar iemand anders.

Er zijn verschillende blockchain platformen die NFTs ondersteunen. De meest bekende hiervan is Ethereum

Crypto’s en NFTs

NFT’s kunneen alleen worden gekocht of verkocht met cryptovaluta. Welke cryptomunt dit is hangt af van de blockchain waarop de NFT wordt verhandeld. Als dit de Ethereum blockchain is dan wordt er betaald met Ether (ETH) of een zogeheten ERC20 token. 

Lees ook ons artikel over de beste crypto’s.

Wist je dat?
De
duurste NFT ooit was een 'The Merge', een wit vlak met rondjes, waarbij het rondje groter werd na elke aankoop. Inmiddels is deze NFT meer dan 60 miljoen euro waard.

Waar kun je NFTs kopen?

De beste manier om zelf een NFT te kopen is op speciale online marktpaatsen. Op deze online ‘marketplaces’ komt vraag en aanbod bij elkaar en kun je bladeren door duizenden soorten NFTs. 

Voorbeelden van populaire marktplaatsen voor het kopen van NFTs;

  • OpenSea
  • LarvaLabs
  • Rarible
  • SuperRare
  • Atomic Market

Iedere keer dat een NFT verhandeld wordt, krijgt de originele maker hiervan een klein percentage.

Waarom een Non-Fungible Token?

Het is een terechte vraag. Het is moeilijk om iemand te overtuigen van de toegevoegde waarde van Non-Fungible tokens. Ook kan deze reden voor iedereen anders zijn. We zullen hieronder een paar redenen benoemen.

Geld verdienen met NFTs

Net als bij veel crypto’s, hopen heel veel mensen er veel geld mee te verdienen. Geen gekke gedachte aangezien sommige NFTs steeds meer waard worden. Eerder gaven we al het voorbeeld van Cryptopunks. De waarde van sommige Cryptopunks is in korte tijd gestegen van een paar dollar naar tienduizenden dollars! Vele honderden mensen hebben hier dan ook veel geld mee verdiend en anderen hopen dat succes te herhalen. 

Wij willen wel aangeven dat je hier veel geluk mee moet hebben. Net als dat heel veel cryptomunten hun waarde in de loop der jaren verliezen, is dit ook met NFTs het geval.

Experimenteren met blockchain en crypto

Voor veel mensen zijn NFTs ook gewoon een leuke en laagdrempelige manier om in aanraking te komen met blockchain technologie en cryptocurrency. De interesse bij deze groep is vooral afkomstig vanuit een stukje nieuwsgierigheid en mee kunnen praten bij de koffieautomaat.

Nieuwe doelgroep bereiken

De traditionele kunstwereld is vrij conservatief en ouderwets. Het is moeilijk om grote groepen jongeren te kunnen bereiken met een fysieke kunstgalerie. NFTs hebben hier verandering in gebracht. Iedereen kan nu heel simpel zelf een NFT maken en deze onder de aandacht brengen van miljoenen mensen op het internet.

Zelf een NFT maken

Zelf een NFT maken is heel simpel. Iedereen kan, en mag het doen. Wees dan ook niet bang dat jouw designs, afbeeldingen of muziek niet goed genoeg zijn. Het mooie van deze vorm van digitale kunst is juist dat het voor iedereen toegankelijk is, waar dan ook ter wereld. 

Maak een profiel aan bij een van de marktplaatsen die we eerder benoemden. Wij vinden dat OpenSea is het makkelijkst is om te gebruiken. Nadat je een account hebt aangemaakt dien je jouw profiel te koppelen aan je crypto wallet. Je dient dus wel in het bezit te zijn van enige cryptocurrency om een NFT te minten (maken). In het geval van OpenSea dien je in het bezit te zijn van Ethers om een NFT te minten. Als je deze stappen hebt afgerond wijst het proces zich vanzelf. Kies een object waarvan jij een NFT wil minten en bied deze aan aan de rest van de wereld!

NFTs - Veelgestelde Vragen

Wat betekent NFT?

NFT betekent Non-Fungible Token. Het geeft digitaal eigendom aan van objecten op het wereldwijde internet. Denk hierbij aan afbeeldingen, muziek of add-ons in online spellen.

Hoe NFT kopen?

NFTs kun je kopen op online NFT 'marketplaces'. OpenSea, Rarible en SuperRare zijn enkele voorbeelden hiervan. Om NFTs te kopen dien je te beschikken over cryptocurrency zoals Ethereum.

Wat zijn de populairste blockchains voor NFT?

Veruit de meeste NFTs worden verhandeld via Ethereum. Deze blockchain is verantwoordelijk voor 97% van de transacties. Daarnaast zijn Flow, Polygon en WAX aan een opmars bezig.

Wat is de duurste NFT ooit?

Op het moment van schrijven was de duurste NFT CryptoPunk #7523. Deze duurste NFT ooit veranderde van eigenaar voor omgerekend $11.75 miljoen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>