• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Nederlanders zien in bitcoin nog niet het nieuwe goud

Een vijfde van de crypto-beleggers startte in de afgelopen 15 maanden. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd van het ‘nieuwe goud’. Als mensen kunnen kiezen, dan kiest minder dan 6% bitcoin, de helft gaat voor goud en de rest heeft geen voorkeur, blijkt uit een nieuw onderzoek.   

Onvoldoende kennis over crypto

Nederlanders houden hun voeten nog even droog als het om cryptovaluta gaat. Volgens een recent onderzoek van Investeerders.nl aarzelen velen nog steeds om hun geld in de digitale muntenmarkt te steken. Maar liefst 29% zegt ronduit geen vertrouwen te hebben in deze vorm van investeren, terwijl 27% slechts een beetje hoop koestert. En een overweldigende meerderheid van 63,7% ziet zichzelf nooit een sprong wagen in de crypto-wereld.

Waarom blijft de Nederlandse investeerder op de kant? Het antwoord is simpel: een gebrek aan kennis. Een flinke 36% voelt zich niet thuis in de wereld van digitale valuta, niet wetend hoe ze moeten starten of winst moeten maken. Zo’n 22,5% twijfelt of de beloofde rendementen wel echt binnen bereik liggen, en 13,5% heeft geen idee hoe ze hun investeringen veilig moeten houden. Daarnaast gelooft 14,1% dat ze simpelweg niet genoeg financiële middelen hebben om te beginnen met investeren.

Een op de 5 beleggers is gestart in 2023 of later

Desondanks zien we het aantal crypto-beleggers gestaag groeien. Uit dezelfde peiling blijkt dat twintig procent van de huidige cryptocurrency-investeerders pas in de afgelopen 15 maanden is begonnen, met een vijfde van die groep die zelfs de duik nam in de eerste twee maanden van 2024. Dit wijst op de opkomst van een frisse lichting beleggers in de crypto-scene.

Bij navraag naar hun favoriete methode voor het investeren in digitale valuta, blijkt een opvallende voorkeur onder de respondenten. Achtendertig procent van hen geeft de voorkeur aan het investeren via gereguleerde ETF’s, aangeboden door gerenommeerde makelaars of banken. Een identiek aandeel zet hun vertrouwen in bekende en betrouwbare investeringsplatformen, zoals Coinbase.com, om hun crypto-portefeuille te beheren.

‘Bitcoin-Halving’ kan nieuwe impuls brengen

Bitcoin blijft een hot topic, mogelijk verklarend waarom steeds meer mensen overwegen om in cryptocurrencies te duiken. Een opmerkelijke ontwikkeling is de goedkeuring van Bitcoin ETF’s door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in januari, een beweging die lang op zich liet wachten. Deze stap is inmiddels ingehaald door recentere gebeurtenissen, waaronder een significante update voor Ethereum.

Bovendien staat de SEC op het punt om in mei te beslissen over de toekomst van mogelijke Ethereum ETF’s. In de tussentijd is de crypto-wereld in de ban van de ‘Bitcoin-Halving’, een gebeurtenis die het aantal nieuw gemijnde bitcoins halveert. Dit heeft de potentie om de marktdynamiek tussen vraag en aanbod te veranderen, een factor die volgens insiders de prijs van bitcoin zou kunnen opdrijven.

Deze bevindingen komen voort uit een onderzoek geïnitieerd door Investeerders.nl in samenwerking met Coinbase.com, uitgevoerd in maart 2024 door Multiscope onder een groep van 1.000 Nederlanders.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>