• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Mogelijkheden om een onderneming te beschermen tegen wanbetalers 

Het opstarten van een eigen onderneming brengt verschillende risico’s met zich mee. Een van de belangrijkste risico’s is het niet tijdig betaald krijgen van facturen door opdrachtgevers. Wanneer je voor de uitvoering van opdrachten vertrouwt op externe leveranciers, kan dit betekenen dat je deze partijen als gevolg van het uitblijven van het voldoen van de factuur zelf niet tijdig kunt betalen. Dit verslechtert de relatie met deze partijen en maakt dat zij mogelijk rente bij je in rekening brengen over de openstaande factuur. Er zijn gelukkig verschillende manieren om het risico voor de eigen onderneming te beperken. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van een kredietverzekering voor bedrijven? In dit artikel lees je er meer over. 

Kredietverzekering afsluiten tegen onbetaalde facturen 

Een kredietverzekering afsluiten helpt je de onderneming te beschermen tegen wanbetalingen. Op deze manier komt de liquiditeit van het bedrijf niet in gevaar en kunnen de facturen van leveranciers tijdig betaald worden. Met name voor bedrijven in branches waar de winstmarges beperkt zijn en de bestellingen vaak groot is het afsluiten van zo’n verzekering interessant. Een onbetaalde factuur kan voor deze bedrijven direct een groot effect hebben op de cashflow. 

Er zijn ook situaties waarin het afsluiten van zo’n kredietverzekering verplicht kan worden gesteld. Denk aan een bank die de kredietverzekering verplicht, om het risico op het niet tijdig aflossen van een verstrekte lening te verkleinen. 

Voer een kredietwaardigheidscheck uit bij nieuwe klanten 

Naast het afsluiten van een kredietverzekering zijn er verschillende andere mogelijkheden om het risico op onbetaalde facturen te beperken. Denk bijvoorbeeld ook aan een kredietwaardigheidscheck. Zo’n check brengt in kaart welke financiële risico’s het aannemen van een opdracht van een opdrachtgever met zich meebrengt. Maakt een opdrachtgever al jaren verlies? Zijn de liquide middelen van deze partij beperkt? Heeft het bedrijf de afgelopen tijd meermaals een negatieve recensie ontvangen van andere opdrachtgevers? Enzovoorts.

Voer een kredietwaardigheidscheck niet alleen uit bij de start van een opdracht, maar herhaal deze periodiek bij een langdurige samenwerking. Het verkleint de risico’s op een verslechtering van de eigen liquiditeit aanmerkelijk. Naast de mogelijkheid om zelf financiële gegevens op te vragen bij verschillende partijen, zoals de Kamer van Koophandel, kun je hier ook een bedrijf voor inhuren. Er zijn verschillende organisaties gespecialiseerd in het uitvoeren van een controle op de kredietwaardigheid van opdrachtgevers. Zo heb je hier zelf geen omkijken naar en weet je zeker dat de controle voldoende diepgaand wordt uitgevoerd.  

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>