Goud wordt al lange tijd beschouwd als een toevluchtsoord voor investeerders, vooral in tijden van economische onzekerheid. Sommige experts betogen dat 2024 een goed moment zou kunnen zijn om te investeren in goud, terwijl anderen beweren dat het te riskant zou kunnen zijn.

De wereldwijde vraag naar goud is stabiel gebleven in 2023 vanwege voortdurende aankopen door centrale banken en veerkrachtige retailvraag, vooral in China en India. Echter, de goudvoorziening uit mijnbouwproductie is de afgelopen jaren gestaag afgenomen. Verschillende belangrijke goudmijnen hebben hun reserves uitgeput en de exploratie naar nieuwe grote goudafzettingen is beperkt geweest. Als er geen nieuwe grote bronnen van goudvoorziening worden gevonden, kan dit de goudprijzen in de komende jaren verder omhoog drijven.

Wanneer de rentetarieven laag zijn, wordt goud aantrekkelijker omdat het hogere rendementen biedt dan rentedragende activa. De Federal Reserve heeft de rentetarieven in 2023 verlaagd om de vertragende economie te stimuleren. Lagere rentetarieven en rendementen op obligaties en spaarrekeningen maken goud aantrekkelijker in vergelijking. Als de Fed doorgaat met het verlagen van de rentetarieven om de economie te ondersteunen, zal dit meer investeerders ertoe aanzetten om goud te kopen, waardoor de prijzen stijgen.

Factoren die de goudprijzen in 2024 kunnen beïnvloeden

Economische en geopolitieke onzekerheid

Terwijl de wereld blijft omgaan met de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie, kan de vraag naar veilige investeringen zoals goud sterk blijven. Geopolitieke spanningen tussen landen zouden ook de goudprijzen kunnen verhogen als conflicten escaleren of nieuwe ontstaan. Beleggers trekken vaak naar goud in tijden van marktvolatiliteit of politieke onzekerheid.

Vrees voor inflatie

Sommige analisten maken zich zorgen dat de enorme stimuleringsuitgaven en losse monetaire beleidslijnen van overheden en centrale banken uiteindelijk tot stijgende inflatie kunnen leiden. Als de inflatie oververhit raakt, profiteren goudprijzen doorgaans omdat investeerders goud beschouwen als een inflatiebescherming. Echter, de inflatie is ondanks deze zorgen al jarenlang beperkt gebleven. Goudprijzen kunnen dalen als de inflatie in 2024 onder controle blijft.

Wijzigingen in de rentetarieven

Goud is tegen-cyclisch met rentetarieven, wat betekent dat de prijzen ervan in tegengestelde richting van de rentetarieven gaan. Als de Federal Reserve daarentegen de rente verhoogt, stijgt de opportuniteitskost van het aanhouden van goud, aangezien er uiteindelijk niets wordt gegenereerd door het vasthouden van goud voor rendement. Dit kan de koopwensen en de prijzen van goud schaden.

Marktvolatiliteit

Meestal neemt de vraag naar goud toe wanneer de aandelenmarkten te maken krijgen met hoge volatiliteit of scherpe verkoop omdat investeerders worden aangetrokken door de stabiliteit, veiligheid en bescherming van goud. Goud kan profiteren van eventuele overlevingsaankopen door investeerders als de markten turbulent blijven of de berenmarkt in 2024 opduikt. Als de markten hun stierenloop van het afgelopen decennium voortzetten met veilige rendementen en lagere niveaus van volatiliteit, geven investeerders mogelijk de voorkeur aan riskantere activa boven goud, waarvan de prijzen mogelijk onder druk komen te staan.

Markttrends

Het is al lange tijd een indicator geweest van rijkdom, status en schoonheid, onder andere dingen. Door de eeuwen heen hebben mensen zichzelf versierd met gouden sieraden, ervan overtuigd dat het naast zijn esthetische functie ook waarde toevoegde aan het edelmetaal. Beleggen in gouden sieraden impliceert kennis van marktgedrag en wat aantrekkelijk is voor consumenten.

Hoewel de goudprijs kan veranderen afhankelijk van vraag en aanbod, zijn de voorkeuren van kopers en culturele factoren ook zeer belangrijke factoren die bepalen wat gouden sieraden waard zijn. Veel culturen beschouwen gouden sieraden echter als symbolisch en integreren ze in bruiloften, festivals en belangrijke evenementen, waardoor de vraag toeneemt en de prijzen beïnvloed worden. Zo is het bijvoorbeeld altijd een goed idee om een gouden ketting te kopen.

Is Goud een Goede Investering voor 2024? De Voor- en Nadelen

Met de dreiging van wereldwijde economische onzekerheid wordt goud beschouwd als een veilige haveninvestering. Goudprijzen stijgen vaak in tijden van politieke en financiële instabiliteit omdat investeerders zich wenden tot de stabiliteit van goud. Toenemende spanningen tussen sommige landen zouden investeerders naar goud kunnen drijven. Goud wordt ook gezien als een inflatiehedge, dus als de inflatie begint te stijgen, zouden goudprijzen hiervan kunnen profiteren.

Maar natuurlijk kunnen er ook nadelen zijn verbonden aan investeren in goud. In tegenstelling tot bijvoorbeeld rente-inkomsten genererende activa, is alle groei in uw goudbezit alleen mogelijk als de goudprijs stijgt. Volgend jaar kunnen investeerders stoppen met het kopen van goud naarmate politieke en economische onzekerheid afneemt en in plaats daarvan die besparingen investeren in aandelen met een hoger rendement.

Samengevat, of u moet investeren in goud is uw persoonlijke keuze. Het hangt af van uw doelen en huidige financiële situatie. Goud moet worden opgenomen in andere activa in de rekening omdat het de rekeninghouder kan diversifiëren en beschermen tegen inflatie en andere economische risico’s. Leer alle feiten en praat met deskundige mensen. Probeer te begrijpen dat schaalbaarheid niet als “magie” is en het is het beste om niet te zoeken naar exacte timing van de markt. Het kan echter worden gezegd dat de beste manier om op de lange termijn te investeren is om geleidelijk in de loop van de tijd te alloceren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>