• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Moederdag: verplichte vrije dag of niet?

Is Moederdag een verplichte vrije dag of niet? Het is belangrijk om te weten of je tijdens Moederdag je werknemers vrij moet geven of juist niet. 

Wij onderzochten daarom wat nu precies de regels zijn van het vrij geven of nemen tijdens Moederdag. Ontdek hier alles wat je moet weten!

Nee, Moederdag is geen officiële feestdag en ook geen officiële vrije dag. Wel valt Moederdag altijd op een zondag, dus gelden de zondagregels direct ook voor Moederdag


Op zondagen zijn winkels in principe gesloten, tenzij de gemeente een uitzondering hiervoor heeft gemaakt. In dat geval zijn winkels - vaak met aangepaste openingstijden - gewoon open.


Voor werknemers en werkgevers is het dus zo dat Moederdag geen verplichte vrije dag is, en dat werknemers gewoon vrij moeten vragen voor deze dag. 


Wat is Moederdag?

Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van alle moeders in Nederland en daarbuiten.

Moederdag valt in Nederland altijd op een zondag in mei. 

Deze dag is in geen officiële feestdag, en er gelden dus vanuit de regering geen aangepaste regels omtrent deze dag. 


Is Moederdag een officiële feestdag?

Nee, Moederdag is geen officiële feestdag. Werkgevers zijn dus niet verplicht om het personeel vrij te geven tijdens Moederdag. 

Bedrijven die wel dichtgaan tijdens Moederdag, doen dit vanuit eigen keuze.

De kans is klein dat deze dag is opgenomen in jouw cao, want Moederdag heeft weinig invloed op de vrije dagen in Nederland.


Moederdag vrij vragen?

Moet je vrij vragen voor Moederdag? Ja.

Aangezien Moederdag niet als officiële feestdag wordt bestempeld, maar als een doodgewone zondag, zal je gewoon vrij moeten vragen om met Moederdag vrij te zijn. 


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Moederdag?

In Nederland wordt Moederdag altijd op een zondag in mei gevierd.

Is iedereen vrij op Moederdag?

Nee, Moederdag is geen officiële feestdag. Alle winkels zijn in principe gewoon open tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt. 

Is Moederdag 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>