Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023
Mintos beleggen

Hoogtepunten


 • Beleggen in zakelijke en particuliere leningen
 • Rente automatisch herbeleggen
 • Gestructureerde producten
8,5
Eindcijfer

Beoordelingscriteria

Veiligheid

9

Gebruiksgemak

9

Aanbod

7.5

Wij raden Mintos  aan voor beleggers die in een divers aanbod aan particulier en zakelijke leningen willen investeren bovenop hun reguliere beleggingsportfolio. Mintos is gebruiksvriendelijk en werkt voornamelijk automatisch. 

Wil jij investeren in Peer-2-peer-lending bij Mintos? Dan ben jij niet de enige. Met meer dan 400.000 gebruikers is Mintos het grootste P2P-platform in Europa. Sinds 2015 maakt Mintos het makkelijk voor investeerders om te investeren in allerlei verschillende leningen in allerlei verschillende landen.

Ben jij benieuwd wat Mintos voor jou zou kunnen betekenen? Lees dan alle ins en outs in deze Mintos Review!

Specificaties Mintos P2P 


 • P2P-lending
 • Kleine investeringen in veel leningen
 • Particuliere en zakelijke leningen
 • Auto-invest
 • Strenge controle op kredietverstrekkers
 • Grootste P2P partij van Europa

Minimale inleg:  €10

Opgericht: 2015

Demo-account: nee

Kosten: 0.81% op de secundaire markt + valuta

Uniek: Auto-invest en gestructureerde pakketten

Wat is Mintos?

Mintos is een Peer-2-Peer-lending platform waarbij je investeert in allerlei verschillende typen particuliere en zakelijke leningen. Bij Mintos kunnen particulieren investeren in wereldwijde leningen. De laatste jaren is de populariteit van Mintos enorm toegenomen wegens haar hoge rendement en gemakkelijke manier van investeren. Investeerders verdienen bij Mintos geld via de rente die wordt gerekend op leningen.

Mintos beleggen

Hoe werkt Mintos?

Bij Mintos is het zo dat je als klant een bepaalde hoeveelheid geld inboekt op jouw account. Daarna kies je het pakket waarvan jij denkt dat deze het best bij jouw financiële doelstelling past. Jouw inleg wordt vervolgens automatisch verdeeld over allerlei verschillende leningen die binnen dat pakket passen.

Bij Mintos investeer je dus niet in één enkele lening. Je investeert daarentegen in heel veel verschillende leningen voor een klein bedrag. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere investeringen hebben, waarvoor je voor elk €10 hebt betaald. 

Mintos beleggen

Procedure van het investeren

Om jou een beeld te geven van het investeren in Mintos leggen we je in Jip-en-Janneketaal uit hoe het werkt:

1. Particulieren lenen een bepaald bedrag bij kredietverstrekkers.

2. Kredietverstrekkers bieden leningen aan bij Mintos.

3. Jij investeert samen met andere gebruikers van Mintos kleine bedragen in verschillende leningen, zodat     particulieren hun gewenste lening kunnen ontvangen.

4. Leners betalen hun lening met rente terug aan Mintos.

5. Jij ontvangt winst over de rente. 

Pakketten

Mintos biedt verschillende vier verschillende pakketten aan in het P2P-investeren. Nogmaals, jouw investeringen worden dus automatisch ingevuld door Mintos.

Op het moment dat je hebt geïnvesteerd in een bepaald pakket, begint de geldtrein te rollen. Op dat moment krijg je namelijk als klant steeds een deel van het rentepercentage dat particulieren betalen gestort op jouw rekening.

Diversified

Laag en hoog risico door elkaar, verspreid over verschillende landen. Dit pakket is geschikt voor de gemiddelde belegger.

Conservatief

Zo laag mogelijk risico. Dit pakket is geschikt voor investeerders met een brede beleggershorizon. 

High-yield

Voor de Max Verstappens onder ons. Een hoog potentiële winst, maar ook een hoog potentieel risico.

Custom

Stel het pakket helemaal zelf samen. Let op: in dit geval handel je al snel op de secundaire markt, die iets duurder is.

Recente ontwikkelingen

Mintos profileert zichzelf met haar sterke groei. En die groei is indrukwekkend. Hoewel P2P-lending nog in de kinderschoenen staat, is Mintos uitgegroeid tot een partij met een gemiddeld rendement van 13.01%. Dit percentage is behaald voor meer dan 360.000 beleggers uit 75 landen.

P2P bedrijven zijn als startups niet altijd even succesvol. De meeste bedrijven zijn daarom in de beginnende jaren niet direct winstgevend. Ook dit gold voor Mintos, maar sinds 2017 zijn zij volledig winstgevend. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat zij tweemaal de AltFi-award van 2019 hebben mogen ontvangen. 


Voor- en nadelen van Mintos 

Voordelen
 • Hoog potentieel rendement met een historisch rendement van 13.01% 
 • Verspreid inleggen al vanaf €10
 • Auto-invest mogelijk
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gestructureerd aanbod in pakketten
 • Zowel primaire als primaire markt 
Nadelen
 • Beleggen kan risicovol zijn
 • Looptijd varieert

Hoe groot is het aanbod bij Mintos?

Bij Mintos is het mogelijk om te investeren in verschillende type leningen. Dit zijn bijvoorbeeld korte termijnleningen, hypotheek gerelateerde leningen leningen of zakelijke leningen. Ongeveer twee derde van het totale aanbod op Mintos bestaat uit korte termijn leningen, wat kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden. De tweede grote groep bestaat uit persoonlijke leningen.

Mintos werkt samen met 81 kredietverstrekkers uit 33 landen. Elk van deze kredietverstrekker levert weer verschillende klanten die een lening afsluiten aan Mintos. Je kunt je daarom voorstellen dat er een enorm aanbod aan individuele leningen is waar je in zou kunnen investeren. 

Mintos beleggen

Primaire en secundaire markt

Mintos biedt de mogelijkheid om zowel te investeren in de primaire markt als de secundaire markt. De primaire markt bestaat uit zo'n 170.000 leningen, waarbij je direct investeert in een bepaalde lening. Met andere woorden: jij betaalt een deel van die laptop van €1000. Van de vier pakketten die worden aangeboden door Mintos valt alleen Custom niet binnen de primaire markt. De rest van de pakketten handelt dus via de primaire markt.

De secundaire markt bestaat uit zo'n 110.000 leningen. Het verschil met de primaire markt is dat je op de secundaire markt als het ware jouw lening in de verkoop plaatst. Een andere peer zou dan die lening kunnen overkopen. In essentie zit er nauwelijks verschil tussen beide typen leningen, alleen is het zo dat je bij de secundaire markt een lening overneemt waarvan de loopduur korter is. Immers, je neemt de lening over van een ander. 

Mintos beleggen

Peer-2-Peer Lending (P2P)

Het principe van Mintos is redelijk eenvoudig uit te leggen. Mintos is namelijk een tussenpersoon in de leningenmarkt. Die leningenmarkt bestaat uit particuliere en zakelijke leningen over de hele wereld. Mintos werkt nauw samen met partijen (kredietverstrekkers) die dit soort leningen aanbieden. Deze partijen zij geen banken, maar juist bedrijven die particuliere leningen aanbieden.

In het platform van Mintos krijg je de mogelijkheid om al deze verschillende leningen te bekijken. Deze lening is altijd gekoppeld aan een bedrag, wat minimaal €10 is. Stel: jij hebt voor jouw bedrijf een zakelijke lening nodig van €1000 voor een nieuwe laptop van een nieuw personeelslid. Dan kun jij naar een partij stappen die zakelijke leningen verstrekken.

In het geval van Mintos wordt deze €1000 aan Mintos voorgelegd. Mintos zorgt er dan weer voor dat investeerders een stukje van die €1000 op zich kunnen nemen. Via verschillende investeerders geeft Mintos die €1000 dan weer terug aan de partij die zakelijke leningen verstrekt. En zo wordt via Mintos ervoor gezorgd dat die nieuwe laptop kan worden aangeschaft.

Looptijd van leningen

Deze lening heeft een bepaalde looptijd. De klant heeft immers een aantal maanden om die €1000 terug te betalen. Deze looptijd van deze leningen variëren tussen de 1 en 80 maanden.

Nu is het zo dat Mintos ook geld moet verdienen. Het verdienmodel heeft alles te maken met de rente die wordt doorberekend aan de klanten die leningen aanvragen. Een stukje van die rente wordt dan weer uitbetaald aan investeerders bij Mintos.

Bij Mintos investeer je niet in een enkele lening, maar in heel veel verschillende. Dit gaat bij Mintos automatisch, wat zij auto-invest noemen. Binnen deze auto-invest functie kun je met een enkele klik in talloze leningen investeren. Vanzelfsprekend variëren deze leningen qua looptijd en doel, waardoor je vanzelf een divers portfolio opbouwt. 


Wat zijn de kosten van Mintos?

Net als bij andere beleggingsproducten zal je bij Mintos kosten moeten betalen. Maar deze kosten zijn een stuk lager dan je zou verwachten. Daarom lichten we toe tegen welke kosten jij als investeerder aan zou kunnen lopen. Je betaalt namelijk deze kosten:

Allereerst is het zo dat het storten en opnemen van geld, het openen van een account en het onderhouden van dat account volledig gratis is. Hier betaal je dus geen kosten voor.

Ten tweede kun je rekenen op kosten bij het verkopen van leningen binnen de secundaire merkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een lening vanuit de primaire markt vóór de looptijd kwijt wilt. Op dat moment verschuift de lening naar de secundaire markt. Op de secundaire markt wordt een percentage van 0.85% aan kosten over het totaalbedrag van de lening gerekend.

Ten derde kun je rekenen op valutakosten. De hoogte van deze valutakosten varieert enorm. Het is immers zo dat de automatische verdeling van leningen die hoort bij het pakket dat jij hebt gekozen voor de ene belegger kan bestaan uit meer buitenlandse leningen dan bij de andere belegger. Hoe meer buitenlandse leningen, hoe hoger jouw valutakosten.

De kosten van Mintos zijn al met al dus afhankelijk van jouw gedrag. Op het moment dat je vroegtijdig leningen doorverkoopt naar de secundaire markt, zal je daar de prijs voor betalen. Laat je de leningen vanuit de primaire markt staan voor de volledige looptijd? Dan kost het je niets. 


Hoe open je een rekening bij Mintos?

Het starten met beleggen bij Mintos is redelijk simpel, waarbij elke nieuwe klant eerst een verificatieproces moet doorlopen. Dit proces bestaat uit vier stappen:

Mintos beleggen

Stap 1: Registreer een account

De eerste stap is het registreren van een account. Dit proces is simpel en is vergelijkbaar met het openen van een bankrekening. Hierbij is de eerste stap het invullen van persoonlijke gegevens.

Stap 2: Koppel jouw bankrekening

De tweede stap is het koppelen van jouw bankrekening aan Mintos. Het investeren werkt door geld in te boeken op jouw account, waarna je het vervolgens kunt investeren. Andersom is het zo dat je jouw investering kunt verkopen, waarna je het weer kunt terugstorten op jouw betaalrekening.

Stap 3: Kies een pakket

De derde stap omvat het uitzoeken van een geschikt pakket. 

Stap 4: Investeer!

Een geschikt pakket gevonden? Dan kun je direct starten met investeren! Dit proces werkt automatisch. 


Hoe veilig is Mintos?

Bij Reinvest24 bestaat veruit het grootste deel van de beleggingen uit vastgoedprojecten in de secundaire markt. Deze projecten zijn voornamelijk gevestigd in Moldavië en Estland, met hier en daar een uitschieter naar Spanje of Duitsland. De secundaire markt beslaat anno 2023 zo'n 55 vastgoedprojecten waar beleggers in kunnen investeren.

Eigenaren

Mintos wordt gerund door medeoprichter CEO Martins Sulte. Martin heeft het bedrijf al sinds 2015 in goede banen geleiden, waarbij het anno 2023 is uitgegroeid tot het grootste P2P-platform van Europa. Martin werkte voor zijn carrière bij Mintos bij de SEB bank als financieel analist.

Verder is er een aantal aandeelhouders die de start-up van Mintos mogelijk hebben gemaakt. Deze aandeelhouders hebben onder andere al eerder geïnvesteerd in 4finance en Mogo. Medewerkers van Mintos krijgen tevens een optie tot aandelen.

Strenge controle

Aanbieders van beleggingsproducten worden streng gecontroleerd. Er zijn verschillende instanties die in de gaten houden waar het geld vandaan komt en waar het geld naartoe gaat. Mintos vormt daarop geen uitzondering. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beoordelen of Mintos een veilig platform is om bij te investeren.

Allereerst hanteert Mintos een 'risk score', waarbij er op basis van historie van de kredietverstrekker wordt beoordeeld of deze kredietvertrekker haar afspraken nakomt. Op het moment dat dit het geval is, ontvangt deze kredietverstrekker een score 'A'. Komt de kredietverstrekker minder vaak haar afspraken na? Dan ontvangt deze een score 'D'.

Daar bovenop hanteren zij een systeem van 1-10. Dit systeem wordt regelmatig geüpdatet, maar is natuurlijk niet waterdicht. Het kan zo zijn dat bepaalde kredietverstrekkers onder de radar leningen onjuist hebben verstrekt. Daar is als Mintos vrij weinig aan te doen en behoort tot de realiteit van het beleggen in P2P-leningen.

Terugkoopgarantie

Hoewel Mintos transparant is in haar communicatie over leningen, blijft het beleggen in P2P-leningen niet zonder risico's. Het hele principe van P2P-lending is gebouwd op een vertrouwensrelatie tussen Mintos en kredietverstrekkers. Op het moment dat een klant ervoor kiest om haar lening terug te betalen, zit niet alleen deze klant, maar ook de investeerder bij Mintos op de blaren.

Nu is het zo dat een groot deel van dit soort gevallen de verantwoordelijkheid is van de kredietverstrekker, en niet van Mintos. In het geval van wanbetaling zal de kredietverstrekker het geleende bedrag inclusief rente betalen aan Mintos, en zo dus aan jou als investeerder.

Toch kan het in extreme gevallen zijn dat de hoogte van de schuld te hoog is voor de kredietverstrekker om dit volledig te dekken. In dat geval zit jij - als belegger bij Mintos - helaas op de blaren. Gelukkig heeft Mintos dit probleem gedekt door steeds kleine investeringen te verdelen over veel verschillende leningen. Zo blijft de schade beperkt.

Skin in the game

Van nature heeft Mintos dit probleem getackeld door kleine bedragen te hanteren verspreid over veel verschillende kredietverstrekkers. Zo zorgt Mintos ervoor dat de schade beperkt blijft. Daarnaast is het zo dat kredietverstrekkers zelf zo'n 5-10% investeren in hun leningen. Dit wordt ook wel 'skin in the game' genoemd. Dit heeft als doel dat kredietverstrekkers zelf meer redenen hebben om te strijden voor hun leningen.

Als laatste is het noemenswaardig dat onder de regelingen van Mintos het voor particulieren mogelijk is om een extensie op hun lening aan te vragen. Met andere woorden: je krijgt een tweede kans als jij de lening niet kunt terugbetalen. In het geval van Mintos gaat het alleen niet om een tweede kans, maar om een zesde kans. Het is namelijk tot 6 keer (!) mogelijk om een extensie aan te vragen op jouw lening. 


Onze Mintos ervaringen

Het investeren bij Mintos was voor ons een nieuwe ervaring. We beleggen al jaren in traditionele aandelen, ETF's en fondsen, maar het beleggen middels P2P-lending was nieuw. Daarom waren we in het begin sceptisch. Maar dat bleek niet helemaal terecht.

Het aanmaken van een account was eenvoudig. Ook het koppelen van het account aan een bankrekening was een simpel proces. Het inboeken van geld via iDeal werkte perfect. Het kostte misschien een kwartier voordat we daadwerkelijk konden beginnen met beleggen.

De pakketten die worden aangeboden zijn gemakkelijk te gebruiken. Tegelijkertijd was het even schrikken toen onze €500 in een druk op de knop al volledig verdeeld was over 80 verschillende leningen. Mochten we niet eerst even kijken naar het aanbod?

Auto-invest

Via de auto-invest optie werd de rente die wij verdienden keurig geïnvesteerd in nieuwe leningen. Het bedrag dat in de vrije ruimte op ons account stond was daarom nooit hoger dan €10. So far, so good.

We hebben een fout gemaakt door op een gegeven moment leningen te gaan verkopen. Leningen hebben een looptijd die varieert tussen de 1 en 80 maanden. Als jij, als belegger, keurig wacht tot die looptijd voorbij is, zal jij geen kosten betalen voor het beleggen.

Maar, vanuit ongeduld, hebben we toch leningen verkocht. Het probleem hiervan was allereerst dat we daarover kosten moesten betalen, aangezien de leningen nu op de secundaire markt stonden. Ten tweede is het zo dat je het geld niet direct teruggestort krijgt. Dat is ook logisch, want de looptijd van degene die geleend heeft is nog lang niet bereikt. Bij wijze van geluk zat er een aantal leningen tussen die wij verkocht hadden die direct het geld konden terugstorten, maar een deel ook niet.

Al met al zijn wij door schade en schande wijzer geworden en tot het besef gekomen dat Mintos een prima manier is om jouw geld te investeren. Op het moment dat je via de drie pakketten op de primaire markt belegt en dit geld laat staan tot de looptijd bereikt is, betaal je ook nog eens geen kosten. 


Conclusie

Aan het begin van deze Mintos Review hadden we als doel om de voor- en nadelen van het investeren in particuliere en zakelijke leningen. Naar onze mening zijn er meer voordelen dan nadelen en is het zeker interessant voor beleggers om hier laagdrempelig en automatisch te investeren. 

Om toch nog overzicht te bieden van deze partij zetten we de belangrijkste zaken nog eens op een rijtje:

 • De minimale inleg is €10 dat verspreid wordt over verschillende leningen.
 • Beleggers verdienen geld door de rente die wordt betaald door leners. 
 • Je kunt kiezen uit de pakketten Diversified, Conservative, High-yield en Custom. 
 • De leningenmarkt is bij Mintos verdeeld in de primaire en secundaire markt. 
 • De kosten van beleggen op de primaire markt is €0. 
 • De kosten bedragen 0.81% als je leningen vervroegd verkoopt op de secundaire markt. 
 • Via auto-invest wordt jouw investering automatisch verdeeld over allerlei verschillende leningen in verschillende landen. 
 • Mintos heeft verschillende manieren om de veiligheid van jouw investering te garanderen. 

Review Mintos: Mintos is een interessante partij om diversificatie aan te brengen in jouw portfolio. Dit is niet de enige partij waarbij het mogelijk is om te beleggen in vastgoed. Lees bijvoorbeeld onze eerdere blogs over de beste broker.


Mintos beleggen

Hoogtepunten


 • Beleggen in zakelijke en particuliere leningen
 • Rente automatisch herbeleggen
 • Gestructureerde producten
8,5
Eindcijfer

Beoordelingscriteria

Veiligheid

9

Gebruiksgemak

9

Aanbod

7.5

Wij raden Mintos  aan voor beleggers die in een divers aanbod aan particulier en zakelijke leningen willen investeren bovenop hun reguliere beleggingsportfolio. Mintos is gebruiksvriendelijk en werkt voornamelijk automatisch. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>