Heb je snel wat extra geld nodig? Dan is een minilening (ook wel minikrediet) de juiste keuze. Echter zijn er veel schimmige bedrijven in de markt die werken met veel kleine lettertjes en je geld willen laten lenen voor woekertarieven. Om te voorkomen dat jij deze fout maakt helpen we je verder in dit artikel.

Geen zin om verder te lezen? Wij hebben het uitzoekwerk al voor jou gedaan. De onderstaande aanbieders zijn als best uit de test gekomen. Je kunt hieronder direct overgaan tot je aanvraag. Ook kun je verder lezen om te ontdekken waarom wij deze aanbieders hebben uitgekozen tot beste minilening.

LET op: geld lenen kost geld. Leen bewust!

Krediet Spotter

 • Bij akkoord geld binnen 24 uur!
 • Lenen tot meer dan € 5.000

Veilig op de website van krediet spotter

Saldodipje

 • Bij akkoord geld binnen 24 uur!
 • €100,- en de €2500,-

Veilig op de website van Saldodipje

Ferratum Money

 • Bij akkoord geld binnen 24 uur!
 • €100,- en de €2500,-

Veilig op de website van Ferratum


Wat is een minilening?

Een minilening is een persoonlijke lening die gekenmerkt wordt door een relatief laag leenbedrag en een lage looptijd. Het minimumbedrag voor een lening is € 100 terwijl het maximum bedrag € 2500 bedraagt. De looptijd van de lening is tussen de 1 en 4 maanden.

Hoe kun je een minilening aanvragen?

Het aanvraag proces verloopt bij alle aanbieders op een vergelijkbare manier. Je doorloopt een aantal stappen waarbij je aangeeft hoeveel geld je wil lenen en hoelang je er over wil doen om terug te betalen.

1. Leenbedrag

Je begint altijd met het kiezen van het leenbedrag. Je kunt kiezen tussen 100 euro, 2500 euro en alles er tussenin.

2. Looptijd

Kies jouw gewenste looptijd voor het terugbetalen. Let hierbij op dat wanneer je kiest voor een kortere looptijd, je in hogere termijnen terugbetaald. Kies je voor een kortere termijn? Dan zijn de betaaltermijnen minder hoog maar het zijn er wel meer.

3. Persoonlijke gegevens

Voor het aanvragen van een particuliere minilening dien je jouw voornaam, achternaam, e-mail en mobiele nummer door te geven. Ook zul je een kopie van je ID-kaart of paspoort moeten uploaden. Een rijbewijs is niet genoeg om een kleine lening te verkrijgen.

4. Adres

Vul je straat, woonplaats, huisnummer, mobiele nummer etc. in. Alle gegevens zijn verplicht. Vul deze naar waarheid in.

5. Financiële informatie

De belangrijkste informatie voor het aanvragen van een minilening is de financiële situatie. Deze heeft de minikrediet verstrekker nodig om in te schatten hoe groot de kans is dat je het geleende geldbedrag op tijd terugbetaalt. Het is belangrijk dat je ook deze gegevens naar waarheid invult. Vragen die je terug kunt verwachten;

 • Welke arbeidssector ben je actief?
 • Wat is je huidige werkstatus?
 • Hoeveel verdien je bij jouw werkgever?
 • Wat zijn je geschatte maandelijkse uitgaven?

Zodra je deze informatie hebt ingevuld krijg je een volledig overzicht van jouw lening. Pas nadat je deze goed hebt doorgenomen en het bijbehorende contract hebt ondertekent wordt jouw aanvraag bevestigd. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan kun je in sommige gevallen het bedrag zelfs al binnen een uur op je rekening hebben.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een kleine lening?

Er zijn veel aanbieders op de markt waar je een minilening kunt afsluiten. Waarin verschillen deze aanbieders van elkaar en waar moet je precies op letten? Het allerbelangrijkste is dat je zeker weet dat het om een legitiem bedrijf gaat dat legaal in Nederland actief mag zijn. Dit kun je zelf checken door de KVK gegevens na te gaan die je op de website zal vinden.

Goed om te weten: de geldverstrekkers die wij hier op de pagina tonen zijn al door ons uitgebreid gekeurd en gecheckt.

Daarnaast dien je natuurlijk kijken naar factoren als looptijd, rente, leenbedrag. In sommige gevallen rekent een verstrekker ook nog alternatieve afsluitkosten voor de minilening. Zoals we eerder aangaven heeft een minilening een relatief laag maximum bedrag (2500) en een korte looptijd (4 maanden maximaal). 

Toch is het goed om dit soort gegevens goed te vergelijken. Het maakt ten slotte een groot verschil of je er 2 maanden over mag doen voordat je hebt terugverdiend of 4 maanden.

Daarnaast kijk je naar de rente. Hoeveel rente je betaald hangt niet alleen af van waar je het geld leent. Ook jouw keuze voor de terugbetaal termijn en het geldbedrag zijn hierbij van invloed.

Looptijd minilening

Wil je een minilening aanvragen? Let dan op de looptijd. De looptijd wordt beschreven in maanden. Aflos termijnen vinden ook maandelijks plaats dus het is belangrijk dat je jouw juiste looptijd selecteert. Ook verandert de rente vaak bij een langere of kortere looptijd. We laten dit zien aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld looptijd 1:
Leningbedrag - € 200
Looptijd - 2 maanden
Rente - 5% (10 euro)

In bovenstaande voorbeeld betaal je in 2 maandelijkse termijnen €105 per keer terug.

Voorbeeld looptijd 2:
Leningbedrag - € 200
Looptijd - 4 maanden
Rente - 6% (12 euro)

In bovenstaande voorbeeld betaal je in 4 maandelijkse termijnen €53 per keer terug.

Kosten minilening (rente)

Met de kosten doelen we in dit geval op de rente. Zoals je waarschijnlijk wel weet: geld lenen kost geld. Dat is ook bij het aanvragen van een minikrediet niet anders. Wat voor kosten kun je verwachten?

Over het algemeen bedraagt het rentebedrag op een minilening  tussen de 5% - 7,5%. Dit is dus afhankelijk van hoeveel je wil lenen en welke looptijd je hebt gekozen.

Hieronder 2 voorbeelden van de kosten van een minilening in de praktijk.

Voorbeeld kosten kleine lening:

Leenbedrag

Rente

Kosten

Totaal terug te betalen

€ 400

5%

€ 20

€ 420

€ 400

7%

€ 28

€ 428

Zoals je kunt zien maakt een klein verschil in (rente) best wel een groot verschil in kosten. Zeker op hogere bedragen is dit van grote invloed.

Krediet Spotter

 • Bij akkoord geld binnen 24 uur!
 • Lenen tot meer dan € 5.000

Veilig op de website van krediet spotter

Saldodipje

 • Bij akkoord geld binnen 24 uur!
 • €100,- en de €2500,-

Veilig op de website van Saldodipje

Voordelen en Nadelen

Zoals met alles, zitten er bij een minilening of een minikrediet voordelen en nadelen aan vast. Deze sommen we hieronder op.

voordelen

 • Snel en simpel (snel je geld, geen moeilijke vragen)
 • Duidelijke voorwaarden, geen kleine lettertjes
 • Minileningen zijn zonder BKR toetsing
 • Geschikt voor iedereen (student tot gepensioneerde)
 • Bepaal zelf de looptijd (tot max. 4 maanden)

nadelen

 • Korte looptijden (30 dagen tot 120 dagen)
 • Rente is niet heel laag (5-7 procent)
 • Nederlands paspoort is vereis
 • Maximale leenbedrag is 2.500 euro
 •  Als je niet op tijd terugbetaald betaal je een boete

Waar kun je de minilening voor gebruiken?

Vakantie / Reizen

Iedereen heeft behoefte aan een stukje ontspanning op zijn tijd. Dit kan een kampeervakantie zijn of een tripje naar de zon. Met een minilening zit jij morgen nog met een koud drankje op het strand.

Auto / Motor

In veel gevallen is het openbaar vervoer nog duurder dan zelf een motor of auto bezitten. Het is dan ook niet gek om je minikrediet voor een vervoersmiddel te gebruiken.

Huis / Witgoed

Moet er iets in het huis gebeuren? Is de vaatwasser stuk of doet de koeelkast het niet meer? Het zijn dingen die direct vervangen meoten worden. Dit kan met behulp van een kleine lening.

minilening aanvragen

Minilening vs. Minikrediet; wat is het verschil?

Over het algemeen zit er een verschil tussen een lening en een krediet. Een lening is een bedrag wat je in één keer op je rekening krijgt gestort. Een krediet is een bedrag wat je geheel of gedeeltelijk kan gebruiken wanneer je daar behoefte aan hebt.

De meeste mensen weten echter niet dat er een verschil zit tussen een minilening en een minikrediet. De aanbieders maken hier dan ook geen verschil in en zien beide termen als een persoonlijke lening.

Aanbieders maken geen verschil tussen een mini lening en een minikrediet. In beide gevallen gaat het om een persoonlijke lening.

Zakelijke minilening vs particuliere minilening

Op deze pagina vertellen we jou bij welke partij je de beste minilening kunt aanvragen. Deze partij is bedoeld voor particulieren. Er zijn echter ook partijen waar je een zakelijke minilening kunt afsluiten.

Verschillen zakelijke vs particuliere minilening

Zakelijk

Maximale bedrag: € 50.000

Maximale looptijd: 12 maanden

Rente: 4 tot 7 procent

BKR toetsing: bij de bank wel, bij bedrijven geen BKR toetsing

Persoonlijke lening

Maximale bedrag: € 2.500

Maximale looptijd: 4 maanden

Rente: 5 tot 7,5 procent

BKR toetsing: geen BKR toetsing en ook geen BKR registratie

BKR toetsing

Bij een BKR toetsing kijkt een geldverstrekker of je al lopende betaalverplichtingen hebt lopen. Dit kan een bestaande lening zijn of een telefoonabonnent of misschien wel een autolease. Dit soort contracten worden geregistreerd bij de Stichting BKR. De aanbieders van minileningen die wij hebben geselecteerd en getest werken niet met een BKR toetsing.

Ook wordt jouw mini lening of krediet niet geregistreerd bij de BKR. De reden hiervoor is dat het om commerciële partijen gaat die deze verplichting niet hebben. Voor jou als 'lener' is dit alleen maar prettig. Sta je geregistreerd maar wil je dus met spoed geld lenen zonder BKR check? Geen probleem. Er vindt geen toetsing plaats.

Externe garantsteller

Het aanvragen van een minilening brengt risico met zich mee. Een bedrijf dat jou geld uitleent krijgt zijn geld niet meer terug wanneer jij dit niet kan betalen. Daarom vragen ze in sommige gevallen om een externe garantsteller. Dat is iemand die 'garandeert dat hij of zij het door jouw verschuldigde bedrag zal betalen wanneer jij je verplichtingen niet nakomt'.

Het is niet altijd nodig om een garantstelling aan te leveren. Wanneer je dit niet doet kunnen echter de kosten voor het aanvragen van een minilening hoger uitvallen.

Overige voorwaarden

 • Je hebt een externe garantsteller (niet bij iedere aanbieder verplicht)
 • Beschikt over een Nederlands paspoort
 • Je hebt een bankrekening van een Nederlandse bank
 • Je bent minimaal 21 jaar oud

Minilening / persoonlijke lening vragen

1. Hoe snel kan ik een minilening krijgen?
Wordt jouw aanvraag goedgekeurd? Dan staat het geld vaak al binnen een paar uur op je persoonlijke bankrekening. Dat noemen we nog eens snel geld lenen!

2. Wat zijn de kosten van een kleine lening?
De kosten zitten verwerkt in de rente. Afhankelijk van de aanbieder en een aantal factoren bedraagt deze tussen de 5% en 7%. Bekijk hier waar de kosten het laagst zijn.

3. Hoeveel kan ik maximaal lenen?
Het maximale bedrag wat aanbieders van een kleine persoonlijke lening verstrekken is €2500. Bij sommige geldverstrekkers kun je meer lenen maar dan spreken we niet meer van een 'minilening'. 

4. Waar kan je nog meer een minilening aanvragen behalve Ferratum?
Op onze pagina hebben we de beste minilening bedrijven op een rijtje gezet. Om tot deze lijst te komen hebben we ruim 14 uur onderzoek gedaan.

5. Kan ik lenen met een BKR registratie?
Ja, deze bedrijven doen geen BKR check en hoeven de leningen zelf ook niet aan te melden van de Autoriteit Financiële Markten.

Leen bewust, geld lenen kost geld.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Als je minilening wil afsluiten dan ga je een verplichting aan. Leen geen geld wat je niet terug kunt betalen. Denk goed na hoeveel geld je nodig hebt en leen niet meer dan dit bedrag.

AFM autoriteit
BKR minilening
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>